«Ο ισραηλινός στρατός δεν έρχεται για να καταστείλει, αλλά για να διεξάγει εθνοκάθαρση» χρησιμοποιώντας σφαίρες που προκαλούν βαριές αναπηρίες, καταγγέλλει ο Μοχάμεντ Κάτιμπ (Mohammed Khatib), συντονιστής του Δικτύου Αλληλεγγύης Παλαιστίνιων Κρατουμένων «Samidoun» στην Ευρώπη. Ο Μοχάμεντ Κάτιμπ είναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του «Masar Badil», του Παλαιστινιακού Κινήματος Εναλλακτικής Επαναστατικής Πορείας, που επιχειρεί
να ανοίξει νέους δρόμους αντίστασης, πέρα από τον συντηρητισμό της PLO, στα κατεχόμενα και την παλαιστινιακή διασπορά.
Συνέντευξη στη Λίτσα Φρυδά
▶ Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Παλαιστίνη;
Σήμερα έχουμε ξεκάθαρα μια ακραία, φασιστική, ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση, και ταυτόχρονα έχουμε μια ισχυρή παλαιστινιακή-αραβική κοινότητα ισραηλινών πολιτών, που αποτελούν κομμάτι του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και αγωνίζονται εναντίον αυτής της κυβέρνησης, με πολλούς και διαφόρους τρόπους. Η κατάσταση στην Παλαιστίνη είναι ελπιδοφόρα, παρότι συχνά είναι θλιβερή και οδυνηρή, αφού ο παλαιστινιακός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα στην αναμέτρησή του με τη σιωνιστική κατοχή. Ταυτόχρονα, όμως, ο παλαιστινιακός λαός διεξάγει πάντα μια ισχυρή
λαϊκή αντίσταση, δηλώνοντας σθεναρά ότι υπάρχει και δεν θα υποχωρήσει. Η κατοχή επεκτείνεται γιατί στηρίζει και στηρίζεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, η αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού επεκτείνεται και δυναμώνει. Σήμερα, για παράδειγμα, στους δρόμους της Γάζας έχουμε μια ισχυρή οργανωμένη αντίσταση. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα ενός νέου συντονισμού επιτροπών όλων των δυνάμεων αντίστασης, δηλαδή, όλων των δυνάμεων που εκπροσωπούν τον παλαιστινιακό λαό σε πολλά πολιτικά και κοινωνικά επίπεδα. Αυτές οι οργανώσεις εκπροσωπούν το ισλαμικό κομμάτι της κοινωνίας, την ισχυρή αριστερή γραμμή του παλαιστινιακού αγώνα, και ταυτόχρονα το πατριωτικό εθνικιστικό κομμάτι, όσους θέλουν να πολεμήσουν ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις.
▶ Τι σε κάνει να μιλάς για ελπιδοφόρα κατάσταση;
Αυτό που αλλάζει και είναι ελπιδοφόρο στην Παλαιστίνη είναι η νέα γενιά και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί νέα εργαλεία στον αγώνα. Για παράδειγμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί για να υπερασπιστεί την παλαιστινιακή υπόθεση, για να γνωστοποιήσει τη σιωνιστική επιθετικότητα και τις εχθρικές πράξεις της ενάντια στους Παλαιστινίους.
Ακόμη και οι μάρτυρες το τελευταίο διάστημα δεν είναι αποτέλεσμα αυθόρμητων πράξεων. Πρόκειται, ιδίως μέσα στα στρατόπεδα, για παιδιά 14-15 ετών που αποτελούν μέρος μιας αντίστασης, όχι οργανωμένης, αλλά μιας απάντησης στις επιδρομές του ισραηλινού στρατού στους καταυλισμούς των προσφύγων. Και είναι ενδιαφέρον να δει κανείς ότι ο σιωνιστικός στρατός έρχεται όχι για να χτυπήσει ή να καταστείλει αλλά για να διεξάγει εθνοκάθαρση. Κι ενώ ο λαός μας διαδηλώνει μπροστά στα σύνορα άοπλος, ο ισραηλινός στρατός έχει ελεύθερους σκοπευτές, είναι εξοπλισμένος με νέου τύπου σφαίρες, οι οποίες εκρήγνυνται όταν εισέλθουν στο σώμα σε τρία στάδια, με σκοπό όχι να σκοτώσουν αλλά να καταστήσουν τους τραυματίες ανάπηρους. Θέλουν να δημιουργήσουν πολλούς ανάπηρους Παλαιστίνιους. Γιατί θα πρέπει οι Παλαιστίνιοι να καταστούν ανάπηροι; Επειδή αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή;
▶ Τι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη;
Υπάρχει ελπιδοφόρα αντίσταση σήμερα στην Παλαιστίνη, ειδικά από τη νέα γενιά. Από την άλλη, η Παλαιστινιακή Αρχή καταστέλλει το κίνημα και συνεργάζεται με το Ισραήλ
Ο λαός μας στη Δυτική Όχθη ζει υπό κατοχή και επιπλέον υπό τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, που διεξάγουν συντονισμένες δράσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, ενάντια σε κάθε ενδεχόμενη παλαιστινιακή αντίσταση. Τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκεια απλών λαϊκών και όχι ένοπλων διαδηλώσεων που έγιναν σε διάφορες πόλεις, είδαμε τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας να ασκούν τις ίδιες ακριβώς πρακτικές που χρησιμοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ενάντια στους παλαιστινίους διαδηλωτές. Αν δεις φωτογραφίες, δεν ξεχωρίζεις αν πρόκειται για ισραηλινές ή παλαιστινιακές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές απαντούν στις επιθέσεις και αντιστέκονται με κάθε τρόπο. Είδαμε πριν λίγο καιρό ξεκάθαρα τη δολοφονία ενός πολύ σημαντικού και εξέχοντα παλαιστίνιου αγωνιστή, του Νιζάρ Μπανάτ, που ξυλοκοπήθηκε από τις παλαιστινιακές δυνάμεις μέχρι θανάτου. Ασκούν ανά πάσα στιγμή βία ενάντια στον παλαιστινιακό λαό για να καταστείλουν κάθε ενδεχόμενο οργανωμένης ιντιφάντα, κάθε αντίσταση κατά του Ισραήλ. Ουσιαστικά, η Παλαιστινιακή Αρχή, μέσα από τη συνεργασία προστασίας με το Ισραήλ, κάνει στη Δυτική Όχθη όσα δεν μπορεί να κάνει εκείνο. Αυτός είναι ο λόγος που ιδρύθηκε, αυτός είναι ο ρόλος της και γι’ αυτό χρηματοδοτείται από το ισραηλινό κράτος.
▶ Μίλησέ μας για το Παλαιστινιακό Κίνημα Εναλλακτικής Επαναστατικής Πορείας (Masar Badil).
Πρόκειται για ένα κίνημα που επιδιώκει να συμπεριλάβει όλες τις πολιτικές δυνάμεις που υπάρχουν στην Παλαιστίνη αλλά και στη διασπορά. Πρόκειται για μια νέα εποχή, έξω από την PLO, έξω από αυτόν τον συντηρητικό, παραδοσιακό τρόπο άσκησης πολιτικής, που δημιούργησε ψευδαισθήσεις στον παλαιστινιακό λαό και που δεν έχει καμιά προοπτική. Είναι καθήκον μας, από τη θέση μας στη διασπορά αλλά και στην Παλαιστίνη, αρχικά να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για την παλαιστινιακή αντίσταση, έπειτα να βρούμε τον τρόπο να εντάξουμε τη διασπορά στον αγώνα και τέλος να δώσουμε μια προοπτική.
Δεν υπαγόμαστε στην Παλαιστινιακή Αρχή, δεν λαμβάνουμε υποστήριξη από αυτήν, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Όπως δεν είμαστε ούτε υπό την ισραηλινή κατοχή. Δεν αποτελούμε στόχο των δυνάμεων κατοχής με τον ίδιο τρόπο που αποτελεί στόχο ο λαός μας. Δεν κινδυνεύουμε να φυλακιστούμε για 14-15 χρόνια. Δεν υφιστάμεθα καταστολή. Πώς μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα «προνόμια»; Πρέπει να αξιοποιήσουμε την πρόσβαση στη γνώση, στην ελεύθερη μετακίνηση, στο να ταξιδεύουμε, να συναντούμε τους ανθρώπους μας, και να δημιουργήσουμε αυτήν την πολιτική προοπτική.
Μέσω του κινήματος Masar Badil συνδεόμαστε με τον λαό μας στην Παλαιστίνη με έναν διαφορετικό οργανωμένο τρόπο. Αυτό που προτείνουμε είναι ένας εναλλακτικός δρόμος, όχι για την Παλαιστινιακή Αντίσταση αλλά για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξή της. Μια εναλλακτική απέναντι στην Παλαιστινιακή αρχή, εναλλακτική απέναντι στις συμφωνίες του Όσλο και της Μαδρίτης. Υποστηρίζουμε μια Παλαιστίνη ελεύθερη από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, δημοκρατική, όπου όλοι θα μπορούν να ζουν με ισότητα και δικαιοσύνη. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αγωνίζεται, βλέπουμε το Παλαιστινιακό ως ζήτημα διεθνισμού, που δεν αφορά μόνο τους Παλαιστίνιους. Για μια Παλαιστίνη αντιιμπεριαλιστική, αντιαποικιοκρατική και αντιρατσιστική. Δεν είναι ο ρόλος μας σήμερα να εφοδιάσουμε τη νέα γενιά με μια λύση ή ένα πρόγραμμα, αλλά να δημιουργήσουμε χώρους στους οποίους θα μπορεί να στρατευτεί η παλαιστινιακή νεολαία και να δημιουργήσει τη δική της προοπτική.
Στόχος μας είναι επίσης να οικοδομήσουμε εκ νέου τις συλλογικότητες και τις οργανώσεις μας και ταυτόχρονα να τις συνδέσουμε με οργανώσεις άλλων εθνικών απελευθερωτικών κινημάτων και να δράσουμε μαζί σε διεθνείς αντιιμπεριαλιστικές καμπάνιες.