Κυριάκος Νασόπουλος
▸Σειρά αθέμιτων ενεργειών από την πλευρά των servicers (διαχειριστές δανείων) καταγγέλλουν 205 δικηγόροι δανειοληπτών. Άλλωστε η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου έχει ανοίξει ακόμα περισσότερο την όρεξη των funds για πλειστηριασμούς, εξώσεις και κατασχέσεις.
Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου η «τυφλή» δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα ο Άρειος Πάγος, είχε φροντίσει και τυπικά να τους δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν στη λεηλασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Προηγουμένως, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, είχαν φροντίσει να τους διασφαλίσουν εκείνο το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μην μπορεί να τους «ακουμπήσει» κανένας. Για τους περιβόητους servicers ο λόγος, τους διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων για λογαριασμό των ξένων funds στα οποία έχουν μεταβιβαστεί ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις τραπεζικών εταιρειών που είχαν ή και συνεχίζουν να έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, που το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση ακόμα πιο επιθετικής πολιτικής.
Μετά την πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου τα funds και κατ’ επέκταση οι servicers, όπως καταγγέλλει και το Ινστιτούτο Καταναλωτών, έχουν αρχίσει να αποσύρουν τις ρυθμίσεις που είχαν προτείνει σε δανειολήπτες στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ετοιμάζονται σαν τα κοράκια να αρπάξουν σπίτια και περιουσίες. Εννοούμε σαφώς με ακόμα μεγαλύτερη ένταση καθώς ήδη καθημερινά βγαίνουν σε πλειστηριασμό σε όλη τη χώρα πρώτες κατοικίες λαϊκών οικογενειών και επιχειρούνται βίαιες εξώσεις, οι οποίες αρκετές φορές αποτρέπονται την τελευταία στιγμή με παρέμβαση των δυνάμεων του κινήματος.
Άλλωστε η «δικαιοσύνη» ήταν σαφής και απόλυτη… Με συντριπτική πλειοψηφία (56-9) αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι) και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Ορίστε και η διατύπωση της απόφασης που απονέμει… δικαιοσύνη: «Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) έχουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».
«Απλώς επιβεβαίωσε την ισχύ του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τον οποίο νόμο όμως την παραμικρή πρόθεση δεν είχε ποτέ να ακουμπήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Απλώς άλλο ένα επεισόδιο στο πολιτικό θέατρο σκιών των αστικών κομμάτων εξουσίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει… «πάγωμα» των πλειστηριασμών μέχρι τις εκλογές.
Συνολικά 23 εταιρείες διαχείρισης έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος
Αυτήν την ακόμα πιο ανάλγητη πολιτική από την πλευρά των servicers (διαχειριστές δανείων) καταγγέλλουν 205 δικηγόροι δανειοληπτών από όλη την Ελλάδα ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων. Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για μια σειρά από αθέμιτες πρακτικές των συνολικά 23 εταιρειών διαχείρισης που έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την καταγγελία – και την πραγματικότητα θα προσθέταμε εμείς –, οι servicers αποστέλλουν εξώδικα-καταγγελίες και διαταγές πληρωμής προκειμένου να αποσπάσουν υπέρογκα ποσά και περιουσίες, ακόμα κι αν οι οφειλέτες εξυπηρετούν τη ρύθμιση. Επίσης, προτρέπουν τηλεφωνικά τους οφειλέτες να μην απευθύνονται σε δικηγόρο ενώ καθυστερούν επί μήνες να απαντήσουν σε οποιοδήποτε έγγραφο αίτημα. Ακόμη προχωρούν στον αυθαίρετο και παράνομο υπολογισμό των επιτοκίων επί των οριζόμενων ποσών με δικαστικές αποφάσεις. Επιπλέον αρνούνται να συμμορφωθούν με διατακτικά αποφάσεων δικαστηρίων που ορίζουν μηνιαίες καταβολές καθώς και να αποστείλουν στους δανειολήπτες και τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους σχέδια των ρυθμίσεων – συμβάσεων τους, προκειμένου αυτοί οι τελευταίοι να τα μελετήσουν προ της υπογραφής τους. Και βέβαια οι υπάλληλοι προσποιούνται ότι είναι δικηγόροι και συστήνονται ως τέτοιοι.
Κλείνοντας, επειδή τα 23 «κοράκια» έχουν και ονοματεπώνυμο, έχουμε και λέμε: Cepal Hellas, Eurobank FPS, Θεά Άρτεμη, Pillarstone Ελλάς, Resolute Asset Management, Independent Portfolio Management, UCI Ελλάς, B2Kapital, DV01 Asset Management, QQuant Master Servicer, Special Financial Solutions, Hoist Hellas, doValue Greece, Melfin, APS Recovery Greece, Cerved Credit Management, EOS Matrix Greece, Εύπραξις FSI, Mount Street, NPA Servicing, Intrum Hellas, Pepper Hellas και PQH…