Γιώργος Μιχαηλίδης
Επιστρέφει η παιδική εργασία στις ΗΠΑ; Το ερώτημα ακούγεται ίσως παρατραβηγμένο, όμως στις 18 Απριλίου η Γερουσία της πολιτείας της Αϊόβα πέρασε νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα 14χρονα παιδιά επιτρέπεται να δουλεύουν σε 6ωρες νυχτερινές βάρδιες, τα 15χρονα σε εργοστασιακές γραμμές παραγωγής, ενώ τα 16χρονα και 17χρονα θα μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ δουλεύοντας στον επισιτισμό. Όπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα, ο νόμος γράφτηκε κυριολεκτικά από τα ίδια τα αφεντικά.
Η περίπτωση της Αϊόβα δεν είναι η μοναδική, καθώς ανάλογη νομοθεσία προωθήθηκε σε έντεκα αμερικανικές πολιτείες. Σε εκείνες του Μέιν και του Μίσιγκαν πρόσφατα μειώθηκε το ηλικιακό όριο των εργαζομένων που μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ, στο Νιου Τζέρσι ψηφίστηκε η αύξηση των ωρών εργασίας για τους εφήβους κατά τη θερινή περίοδο, ενώ στη Μινεσότα οι άνω των 16 ετών θα επιτρέπεται πλέον να εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα. Οι αρμόδιοι οργανισμοί έχουν εντοπίσει τριπλασιασμό των παραβιάσεων της νομοθεσίας περί παιδικής εργασίας από το 2015 και μετά, ενώ πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα για τους ανήλικους μετανάστες και μετανάστριες.
Τα παιδιά-μετανάστες στις ΗΠΑ εργάζονται σε σκληρές δουλειές, για παράδειγμα στα εργοστάσια που παράγουν προϊόντα για γνωστές μάρκες, όπως τα παιδικά σνακ Cheetos και τα ρούχα Fruit of the Loom. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των καταγγελιών για κακοποιήσεις και παιδικό trafficking κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε το 2022, με τα παιδιά-μετανάστες να αποτελούν την πιο ευάλωτη κατηγορία. Πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters παρουσιάζει τέτοιες περιπτώσεις — όπως εκείνη που αφορά 12χρονα που εργάζονται παράνομα σε πτηνοτροφεία στην Αλαμπάμα.
Η πραγματικότητα στις ΗΠΑ λέει ότι πάνω από το ένα τρίτο των εφήβων εργάζεται σε καλοκαιρινές δουλειές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα συνδικάτα, είναι αρκετά διαφορετικό το να πουλάς παγωτά από το να εργάζεσαι στον κατασκευαστικό τομέα, σε κουζίνα αλυσίδας fast-food ή στη γραμμή παραγωγής της βιομηχανίας κρέατος έως τις 11 τη νύχτα. Μάλιστα, οι εταιρείες που κάνουν lobbying προωθώντας την επέκταση της εργασίας ανηλίκων, προνόησαν να ενσωματώσουν στη νέα νομοθεσία την ατιμωρησία μιας επιχείρησης, αν το παιδί-εργαζόμενος πάθει κάποιο ατύχημα γυρνώντας σπίτι του. Οι επιχειρηματίες και το πολιτικό προσωπικό που χρηματοδοτείται απ’ αυτούς αντιτείνουν πως πρόκειται για «εκπαιδευτικά προγράμματα» απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, απάντηση στο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών. Πρόκειται για τον συνήθη μανδύα που επιχειρεί να σκεπάσει την επέκταση της εκμετάλλευσης από τον σύγχρονο καπιταλισμό.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (22.4.23)