Μετά τη Γαλλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Τυνησία, την Ινδία και άλλες χώρες του πλανήτη, μαζί και την Ελλάδα, σειρά πήρε ο Καναδάς. Εκεί όπου την Τετάρτη, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση εδώ και αρκετές δεκαετίες, ζητώντας αυξήσεις και απαιτώντας τον σεβασμό από τη μεριά του κράτους-εργοδότη.
Επιμένουν με κινητοποιήσεις στη Γαλλία
Η αλλαγή του συνταξιοδοτικού έγινε επισήμως νόμος στη Γαλλία, μετά και την απόφαση του συνταγματικού συμβουλίου την Παρασκευή 14 Απριλίου. Οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις, όμως, δεν έχουν σταματήσει, ενώ το (ιδιαιτέρως μαζικό ακόμη και τώρα) αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας αποδεικνύεται αποφασισμένο μα και ευρηματικό. Όταν, λοιπόν, ο Μακρόν (ο οποίος με την παρέμβασή του την περασμένη Κυριακή έπεισε ακόμη περισσότερους ότι αποτελεί πλέον «καμένο χαρτί») αποφάσισε να κάνει την πρώτη του εμφάνιση μακριά από το Μέγαρο των Ηλυσίων, επισκεπτόμενος ένα εργοστάσιο στην Αλσατία, διαπίστωσε ότι οι απεργοί είχαν… κόψει προσωρινά το ρεύμα εντός του, ενώ έξω από αυτό τον υποδέχθηκαν με κατσαρόλες, γιουχαΐσματα και συνθήματα που τον καλούσαν να παραιτηθεί. Την ίδια στιγμή, σχεδόν κάθε βράδυ και σε διάφορες πόλεις, πραγματοποιούνται μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες.
Το συνταξιοδοτικό ανοίγει και στις ΗΠΑ
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στη Γαλλία, η υπόθεση του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού φαίνεται πως ανοίγει και σε άλλες χώρες. Όπως στις ΗΠΑ όπου, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα χαρτιά των πιθανών υποψηφίων, με αρκετούς, κυρίως Ρεπουμπλικάνους, αλλά όχι (για την ώρα) τον Τραμπ, να ρίχνουν στο τραπέζι την πρόταση για αύξηση της ηλικίας από τα 67 στα 70 έτη και την παράλληλη μείωση των παροχών. Ωστόσο, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση του περιοδικού Newsweek, τρεις στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν ότι τα 67 είναι ήδη ένα υπερβολικά υψηλό όριο ηλικίας, ενώ άλλη έρευνα του AP-NORC έδειξε ότι οι τρεις στους τέσσερις αντιτίθενται τόσο στην αύξηση του ορίου όσο και στην περικοπή των παροχών. Κι όλα αυτά, σε μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι πεθαίνουν ολοένα πιο νέοι…
Η l’Unita στα χέρια του Ρέντσι
Ιδανικός και αποτελεσματικός (πληρωμένος) πολιτικός… δολοφόνος αποδεικνύεται ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος — πάντα με το αζημίωτο. Εκτός από την ικανότητά του να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, τώρα μοιάζει να ολοκληρώνει μια άλλη επιχείρηση, με στόχο την άλωση του ιστορικού εντύπου του Ιταλικού ΚΚ, της l’Unita. Συγκεκριμένα, μετά το λουκέτο που της έβαλε ο Ρέντσι το 2017, ο τίτλος έχει αγοραστεί από ένα επιχειρηματία ο οποίος τώρα προχώρησε στην επανέκδοσή της. Ως συντακτική ομάδα επέλεξε, φυσικά, όχι τους πρώην εργαζόμενους, αλλά την ίδια που «τρέχει» μια ακόμη εφημερίδα, την il Reformista, στην οποία μάλιστα αρχισυντάκτης έχει αναλάβει πρόσφατα ο ίδιος ο… Ρέντσι! Μάλιστα, ένας από τους πρώτους που του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο νέο του πόστο ήταν η πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι. Τι σημαντικό τους χωρίζει, άλλωστε;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (23.4.23)