Τη δεύτερη Σύνοδο για τη Δημοκρατία πραγματοποίησε ο Μπάιντεν, με στόχο να ενισχύσει το ιδεολογικό περίβλημα του ανταγωνισμού και του πολέμου με τον άξονα Κίνας-Ρωσίας: «Με τους δημοκράτες ή τον αυταρχισμό;». Πρόκειται, βεβαίως, για τη σύγχρονη εκδοχή του ίδιου διλήμματος που πρόβαλε ο Μπους, όταν εισέβαλε σε Ιράκ και Αφγανιστάν, μετά την 11η Σεπτεμβρίου: «Ή είστε μαζί μας ή εναντίον μας».
Δεν ανέχονται ούτε τον Κόρμπιν
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην επικεφαλής των Εργατικών, δεν δήλωσε ποτέ κομμουνιστής ή επαναστάτης, κινείται πάντα εντός των ορίων του συστήματος. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί αναμφίβολα μια εμβληματική φυσιογνωμία της αποκαλούμενης «αριστερής πτέρυγας» του κόμματος – και γι’ αυτό, έχει δεχθεί τόνους λάσπης. Σήμερα δε, θεωρείται απολύτως ανεπιθύμητος από τη νυν ηγεσία, η οποία ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία μετά τις επόμενες εκλογές, τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις. Είναι ο λόγος, άλλωστε, για τον οποίο αποφασίστηκε ήδη ο αποκλεισμός του από τα ψηφοδέλτια, καθώς η παρουσία του σε αυτά θεωρήθηκε ότι θα έστελνε το λάθος μήνυμα προς το –ακραία αντιδραστικό– σύστημα της αστικής εξουσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα συμφέροντα του οποίου αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και είναι αδιαπραγμάτευτα και για τους Εργατικούς, όπως βεβαίως και για τους κυβερνώντες Τόρις.
Στα τείχη πεθαίνουν οι πρόσφυγες
Αλλεπάλληλες και πιο συχνές είναι οι τραγωδίες στη Μεσόγειο με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς ο καιρός έχει βελτιωθεί και περισσότεροι επιχειρούν να τη διασχίσουν, με προορισμό κυρίως την Ιταλία. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δύο ακόμη εγκλήματα σημειώθηκαν στα ανοιχτά της Τυνησίας, καθώς τα σαπιοκάραβα με τα οποία οι δουλέμποροι μετέφεραν τους «κολασμένους» βυθίστηκαν, παρασέρνοντας δεκάδες στον θάνατο. Απέναντι σε αυτή την εικόνα, η κυβέρνηση της Μελόνι, με τις «πλάτες» της ΕΕ (όπως έχουν κάνει και στην Ελλάδα η ΝΔ και ο Μητσοτάκης), υψώνει τείχη και απειλεί όσους τολμούν να προσφέρουν βοήθεια. Οι τραγωδίες, όμως, δεν περιορίζονται στη Μεσόγειο. Αυτή την εβδομάδα, στο Μεξικό έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον 40 άνθρωποι μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κέντρο κράτησής τους στο οποίο, όπως καταγγέλθηκε, οι συνθήκες ήταν άθλιες.
Κομμάτια και θρύψαλα τα «πράσινα» παραμύθια
Καλά τα παραμύθια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του για το περιβάλλον και την «πράσινη οικονομία», όμως όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο κέρδος και τον ανταγωνισμό. Είναι, άλλωστε, ο λόγος που η ΕΕ συγκρούεται με τις ΗΠΑ, ενώ οδήγησε στο να γίνουν πάλι… μπίλιες οι «27». Αφορμή, αυτή τη φορά, ήταν η διακοπή από το 2035 των πωλήσεων οχημάτων με μηχανές εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, την οποία οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας και, δευτερευόντως, της Ιταλίας αντιμετωπίζουν ως ζωτική απειλή. Του απέναντι στρατοπέδου ηγήθηκε η Γαλλία, η οποία βρήκε ευκαιρία να πάρει ρεβάνς για τις ήττες που έχουν υποστεί οι δικοί της όμιλοι στον κλάδο – και, ταυτόχρονα, να απαιτήσει ανταλλάγματα για τη δική της εμμονή στην πυρηνική ενέργεια, την οποία επιμένει να πουλά ως «πράσινη»!
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (2.4.23)