▸Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται τη Δευτέρα 20 Μαρτίου: Αθήνα 5.30 μμ στο Σύνταγμα, Πάτρα 7.00 μμ πλ. Γεωργίου, στις 6 μ.μ στην Καρδίτσα και σε άλλες πόλεις ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου-σκούπα που δρομολογεί και την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Όπως υπογραμμίζει στο κάλεσμά της η Συνέλευση Αγώνα που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την απεργιακή σύσκεψη της 18 Μάρτη «η κυβέρνηση αυτή δεν νομιμοποιείται να νομοθετεί, πρέπει να πέσει — δεν θα παραδώσουμε και το νερό θυσία κέρδος».
Στις 16:30 καλεί στη Βουλή καλεί ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής
Αντικαπιταλιστικές-ριζοσπαστικές και αριστερές κινήσεις σε δήμους & περιφέρειες: Ούτε σταγόνα!
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο προώθησης της ιδιωτικοποίησης του νερού και της διαχείρισης των αποβλήτων ζητούν με κοινή ανακοίνωση-κάλεσμα αγώνα αριστερές, ριζοσπαστικές και αντικαπιταλιστικές κινήσεις σε δήμους και περιφέρειες. Όπως τονίζουν: «Το Νερό δεν είναι εμπόρευμα. Είναι το πιο πολύτιμο φυσικό αγαθό για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου και κάθε ζωής στη γη» και καλούν σε κινητοποιήσεις και αγώνα για δημόσια δωρεάν κοινωνικά αγαθά.
Συγκεντρώσεις για το νερό τη Δευτέρα: Ούτε σταγόνα στους ιδιώτες!!!
ΟΜ.Ε. ΕΥΔΑΠ: “Κάτω τα χέρια από το νερό – Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα – Δευτέρα 20/3 στις 4 μ.μ.”
Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ αλλά και στο νερό ευρύτερα ζητάνε: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τη ΡΑΑΕΥ. Να τηρηθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για το νερό. Η Ομοσπονδία αποφάσισε ομόφωνα να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για να εκφράσουμε την αντίθεση και την αγανάκτηση μας στα σχέδια τους.
Κάλεσμα στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα τη Δευτέρα 20/3 στις 16.30 απευθύνουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΝΑΡ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Δεν θα τους αφήσουμε να ξεπουλήσουν το νερό
Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο για να ξεπουλήσει και το νερό και την διαχείριση των αποβλήτων την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται στους δρόμους γεμάτη οργή για τα εγκλήματά τους. Με τα χέρια τους βαμμένα από το αίμα 57 ανθρώπων και ενώ το αφήγημά τους για τις ιδιωτικοποιήσεις καταρρέει με τον πιο τραγικό τρόπο, επιχειρούν τώρα να αρπάξουν από τον λαό ακόμα ένα δημόσιο αγαθό.
Με αποφάσεις όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων το νερό είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και μετά στο “Υπερταμείο”. Μετά από αγώνες του κινήματος και των σωματείων των εργαζόμενων το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε πει “όχι” στην ιδιωτικοποίηση.
Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θυμάται τα δικαστήρια μόνο όποτε τη βολεύει, αγνοεί επιδεικτικά τις τέσσερις αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες το Συμβούλιο έχει κρίνει ότι κανένας ιδιώτης δεν πρέπει να εμπλέκεται στον κύκλο του νερού. Το καλοκαίρι η κυβέρνηση της ΝΔ επανέφερε αναδρομικά στο “Υπερταμείο” την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ . Τώρα θέλουν να τη δώσουν και αυτή, βάζοντας όλους τους υδροδοτικούς φορείς -και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης- σε μια “Ρυθμιστική Αρχή”. Μια ακόμα “Αρχή” από αυτές που “ελέγχουν την αγορά”. Ο φορέας -που δεν υπάγεται στο κράτος- θα εκδίδει αποφάσεις και θα καθορίζει την τιμολόγηση. Θέλουν να βάλουν τα αρπακτικά τους χέρια και στο νερό. Θέλουν το νερό και η διαχείριση των αποβλήτων να τιμολογούνται και να λειτουργούν με όρους αγοράς, σύμφωνα με τις ευρωπαικές οδηγίες σαν πρώτο βήμα για να γίνουν “ελκυστικές” σε ιδιώτες και να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως. Το πρώτο άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η εκτίναξη των τιμολογίων.
Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού θα είναι ανυπολόγιστες. Ιδιωτικοποίηση σημαίνει χειρότερης ποιότητας και ακριβότερο νερό. Αυτή είναι η εμπειρία από ιδιωτικοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Γι΄αυτό παντού γεννιούνται κινήματα που διεκδικούν -και κερδίζουν- το νερό ξανά σε δημόσιο έλεγχο.
Με το νομοσχέδιο που προσπαθούν να περάσουν καθώς ο χρόνος τους μετράει αντίστροφα θέλουν να ολοκληρώσουν το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης.
Εμείς τους λέμε “Κάτω τα χέρια σας από το νερό μας”.
Το νήμα που συνδέει όλους τους αγώνες είναι ένα. Μεταφορές, ρεύμα, νερό, όλα είναι δημόσια αγαθά και θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Δημόσιες επιχειρήσεις με εργατικό έλεγχο. Για να ταξιδεύουμε και να φτάνουμε στους προορισμούς μας. Για να μην κόβουμε από το φαγητό για να πληρώσουμε το ρεύμα. Για να πίνουμε καθαρό φθηνό νερό.
Όλοι αύριο στις 16.30 στο Σύνταγμα να ενώσουμε τις μάχες.
ΝΑΡ: Το νερό δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει εμπόρευμα
Όλοι/ες στις διαδηλώσεις την Δευτέρα 20 Μάρτη
Με διαδικασία εξπρές και διαβούλευση λίγων ημερών, την ώρα που η χώρα μετρούσε τους νεκρούς της, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή πολυνομοσχέδιο-μαμούθ 357 σελίδων του υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο συνενώνονται τρία διαφορετικά κείμενα και πλήθος αποσπασματικών και φωτογραφικών ρυθμίσεων με ξεκάθαρο προεκλογικό χαρακτήρα. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει την υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ για την «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», να προωθήσει την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της διαχείρισης αποβλήτων και του νερού, υποβαθμίζοντας για ακόμα μια φορά την περιβαλλοντική προστασία και εντείνοντας το πολεοδομικό χάος.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ)» διευρύνοντας το αντικείμενο της και εντάσσοντας στις αρμοδιότητες της υπηρεσίες ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.
Η ενέργεια αυτή κινείται σε μια κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης του νερού και της διαχείρισης των αποβλήτων.
Η θεσμοθέτηση ρυθμιστικών αρχών σε κοινωνικά αγαθά εντάσσεται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποβλέπει στην αντιμετώπισή τους ως εμπόρευμα και αποσκοπεί στη ρύθμιση της αγοράς του αγαθού που «απελευθερώνεται». Είναι ένα σαφές πρώτο βήμα στην διαδικασία ιδιωτικοποίησής του.
Αυτή είναι η εμπειρία από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά και από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.
Η διάταξη αυτή για το νερό και τα απόβλητα αποτελεί ποιοτική τομή στις συνεχείς προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης και όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων να προωθήσουν την αγορά του νερού, κόντρα ακόμα και σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που κατοχυρώνουν τον δημόσιο έλεγχο στο νερό.
Η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του νερού και των αποβλήτων, όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε εκτίναξη της τιμής του νερού, υποβάθμιση της ποιότητας του και καταστροφή του περιβάλλοντος.
Το νερό είναι το πιο πολύτιμο φυσικό αγαθό για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου και κάθε ζωής στη γη ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Η διαχείριση του κύκλου του νερού είναι θεμελιακό ζήτημα για την υγεία του λαού και έχει κομβική σημασία για τον αγροτικό τομέα και τα διατροφικά αγαθά.
Το νερό δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει εμπόρευμα.
Το έγκλημα στα Τέμπη ανέδειξε το τεράστιο θέμα των κοινωνικών αγαθών και της ανάγκης να ενισχυθεί η πάλη για τον δημόσιο χαρακτήρα τους.
Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.
Διεκδικούμε :
• Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πολυνομοσχέδιου.
• Δημόσιος όλος ο κύκλος του νερού και της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, με προστασία του περιβάλλοντος και με κοινωνικό-εργατικό έλεγχο.
• Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες από τον κύκλο του Νερού και των αποβλήτων.
• Οικονομική στήριξη των ΔΕΥΑ που συσσώρευσαν χρέη άνω των 120 εκατ. ευρώ λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους.
• Δραστική μείωση των οικιακών τιμολογίων και των τιμολογίων των φτωχών αγροτικών νοικοκυριών. Κατάργηση του ΦΠΑ, καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.
• Απειθαρχία στις ντιρεκτίβες της ΕΕ, ρήξη και αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ
Καλούμε στις συγκεντρώσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και την ιδιωτικοποίηση του νερού που γίνονται την Δευτέρα 20 Μάρτη – στην Αθήνα, στο Σύνταγμα στις 5.30 μ.μ.
Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού! Ούτε σταγόνα στα δολοφονικά αρπακτικά, το νερό δεν είναι εμπόρευμα.
ΠΑΜΕ: Ραντεβού σωματείων και φορέων στις 7 μ.μ στο Σύνταγμα
Στην Αθήνα το ραντεβού Σωματείων και φορέων του ΠΑΜΕ έχει δοθεί στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα. Παρέμβαση στα γραφεία της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας εργατικά σωματεία της πόλης, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί το νερό.
Περιβάλλον: Νομοσχέδιο… καταπάτησης και φωτογραφικών ρυθμίσεων