Κυριάκος Νασόπουλος
▸Τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του Νερού, όπως ακριβώς συνέβη με την Ενέργεια, επιχειρεί να στρώσει τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας της η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσω νομοσχεδίου που κατέθεσε με fast track διαδικασίες στη Βουλή.
«Υπάρχει παρανόηση για τον ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Υδάτων και Αποβλήτων {…} Δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τα νερά. Φέρνουμε το νομοσχέδιο, διότι τα δημόσια μονοπώλια δεν ελέγχονται σωστά, ελέγχονται πλημμελώς, αν και ασκούν πολύ σοβαρή υπηρεσία για τη δημόσια υγεία και για τη δημόσια οικονομία». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσπάθησε να αντικρούσει τα «πυρά» που δέχεται η κυβέρνηση ότι επιχειρεί, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές και αμέσως μετά το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη –αποτέλεσμα του ξεπουλήματος του ΟΣΕ–, να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Νερού.
Την Τρίτη 7/3 άρχισε να συζητιέται στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχετικό σχέδιο νόμου με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος». Κυβερνητικός στόχος είναι το νομοσχέδιο, με το οποίο μεταξύ άλλων η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μετεξελίσσεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αποκτώντας διευρυμένες αρμοδιότητες, να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα από την ολομέλεια. Άλλωστε, όπως σημείωσε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης (9/3), η κυβέρνηση έχει πλούσιο νομοθετικό έργο τις επόμενες εβδομάδες καθώς θέλει να ψηφίσει περί τα δέκα νομοσχέδια.
Το σχέδιο νόμου αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα ιδιωτικοποίησης του Νερού μετά την ψήφιση, τον περασμένο Ιούλιο, του αντισυνταγματικού νόμου 4964/2022 (άρθρα 114, 115), με τον οποίο οι μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ επαναμεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο (η αρχική απόφαση είχε παρθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ). Πλέον, οι δύο μεγαλύτεροι φορείς παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, δεν υπάγονται πλέον στον έλεγχο του Δημοσίου.
Πιο συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή την 1η Μαρτίου, δηλαδή κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους που είχε κηρύξει η κυβέρνηση, οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής των δημοσίων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας αφαιρούνται από τα αρμόδια υπουργεία και ανατίθενται στην ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία όπως ειπώθηκε παραπάνω μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ. Εδώ φαίνεται ότι βρίσκεται – καλά κρυμμένη– και όλη η στόχευση του υπουργείου. Η υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στη ΡΑΑΕΥ δεν συνάδει με την υφιστάμενη κατάσταση του συγκεκριμένου τομέα στην Ελλάδα καθώς δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πεδίο, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Ενέργεια. Και αυτό καθώς οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) είναι κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες δρουν μονοπωλιακά στην περιοχή αρμοδιότητάς.
Εργατικό αίτημα η κρατικοποίηση όλου του κύκλου του Νερού με κοινωνικό – εργατικό έλεγχο
Με απλά λόγια, αυτό που επιχειρεί αυτήν την στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την υπαγωγή των φορέων υδροδότησης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, είναι να παραδώσει «πακέτο» και τις αρμοδιότητες επί των φορέων υδροδότησης (ρυθμιστικές, κανονιστικές, αδειοδοτικές, κυρωτικές, τιμολογιακές), οι οποίες κατά το Σύνταγμα ανήκουν αποκλειστικά στο Κράτος. Κάτι που θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, σε αυξήσεις στην τιμή του Νερού και σε διακοπές παροχής σε χιλιάδες καταναλωτές. Αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ σε διάφορες πόλεις προχώρησαν την Πέμπτη (8/3) σε κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.
Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, προωθούνται νέα «τερατουργήματα» για fast track «επενδύσεις» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς για πρώτη φορά εισάγεται ρύθμιση για αναγκαστική απαλλοτρίωση του 20% του χωραφιού αγροτών στην περίπτωση που η γη τους συνορεύει με σχετική «επένδυση».
Τα λαϊκά νοικοκυριά βιώνουν ήδη πολύ οδυνηρά στην «τσέπη» τους τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού αγαθού του ρεύματος. Κοινωνικό αγαθό, και όχι εμπόρευμα, είναι και το Νερό. Ο λαός θα πρέπει να το υπερασπιστεί με αγώνες διεκδικώντας να μπει «φρένο» σε κάθε σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση αλλά αντιθέτως να υπάρχει κρατικοποίηση σε όλο τον κύκλο του Νερού, με κοινωνικό – εργατικό έλεγχο.