Δημήτρης Σταμούλης
Πολύ μεγάλες ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης σε όλη την Ελλάδα, μόλις μια εβδομάδα μετά τον «σεισμό» της πανελλαδικής κινητοποίησης και απεργίας της Τετάρτης 8 Μαρτίου. Αυτό, παρά την επίδειξη αστυνομικής καταστολής από την κυβέρνηση. Πολλοί κλάδοι είχαν και πάλι υψηλή συμμετοχή στην απεργία, τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο τομέα, οι μεταφορές «πάγωσαν», ενώ δεκάδες χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι και οι νέες και νέες που κατέβηκαν στους δρόμους σε πάνω από 70 πόλεις της χώρας, από την Αλεξανδρούπολη και τη Φλώρινα, μέχρι τη Λευκάδα, την Άνδρο και την Κρήτη. Όπως τονίζει και το ΝΑΡ σε ανακοίνωσή του, «ο εργατικός-λαϊκός ξεσηκωμός μετά το έγκλημα στα Τέμπη όχι μόνο δεν ξεφουσκώνει, όπως θα ήλπιζε η κυβέρνηση, αλλά συνεχίζει και εντείνεται».
Στην Αθήνα, το κέντρο πλημμύρισε για άλλη μια φορά από τον κόσμο που διαδήλωνε, ο οποίος κάλυψε όλη την περιοχή προς και μέσα στο Σύνταγμα, ξεκινώντας από διαφορετικές συγκεντρώσεις: Τα Προπύλαια, όπου συγκεντρώθηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων και της Συνέλευσης Αγώνα στο άγαλμα Κολοκοτρώνη, της ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος και της ΓΣΕΕ στο Σύνταγμα. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν μια έκταση που εκτεινόταν από το Σύνταγμα έως την Ομόνοια με γεμάτες την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου.
Πολύ μαζική ήταν η συγκέντρωση στην οποία καλούσαν πολλά πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικές κινήσεις αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νΚΑ και άλλες αντικαπιταλιστικές οργανώσεις και κινήσεις του αντιεξουσιαστικού και αυτόνομου χώρου. Μετά την πορεία πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση αγώνα στην κατάληψη του θεάτρου Ολύμπια με στόχο τον συντονισμό για τη συνέχεια και κλιμάκωση. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν και αυτή τη φορά πολυπληθείς και αφού διαδήλωσαν αρκετή ώρα μπροστά στη Βουλή, κατέληξαν με πορεία στα γραφεία της Hellenic Train, καταλαμβάνοντας και τα δύο ρεύματα της Συγγρού.
Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή χιλιάδων απεργών από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και συνταξιούχων, φοιτητικών συλλόγων, πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων. Οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ της Θεσσαλονίκης είχαν δυναμική παρουσία, με μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικών στα μπλοκ τους. Εργατικό Κέντρο και ΕΔΟΘ κάλεσαν στον σιδηροδρομικό σταθμό, μακριά από τη μαχητική συγκέντρωση των χιλιάδων εργαζομένων και της νεολαίας, με υποβαθμισμένο το μέτωπο στην κυβέρνηση και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.
Ανάλογο ήταν το κλίμα και στην Πάτρα με πολύ μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, ενώ στην πορεία που ακολούθησε δεν έλειψαν οι προκλήσεις από τα ΜΑΤ. Μετά το τέλος της πορείας πραγματοποιήθηκε συνέλευση αγώνα στον Έσπερο, με συμμετοχή σωματείων, συλλόγων και σχολείων για την περαιτέρω οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα.
Μαχητικές και με πολύ κόσμο ήταν οι συγκεντρώσεις και σε άλλες μεγάλες και μικρότερες πόλεις, όπως στο Ηράκλειο και τα Χανιά, όπου μέλη της νΚΑ έκαναν παρέμβαση με γιγαντοπανό στο ιστορικό για το φοιτητικό κίνημα κτίριο Παπαδοπέτρου, στο κέντρο της πόλης. Στη Λάρισα, μετά από μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, πραγματοποιήθηκε πορεία που πέρασε και από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Στα Γιάννενα, πάνω από 1 χλμ ήταν το μήκος της πορείας, καθώς η κεφαλή έφτανε στο Εργατικό Κέντρο και η ουρά ήταν στην Χαρ. Τρικούπη. Στην Κόρινθο εκατοντάδες συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ειδικά μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί και σωματεία από εργοστάσια της περιοχής.
Η συνέχεια από ‘δω και πέρα δεν μπορεί παρά να είναι η κλιμάκωση του αγώνα, για να σαρωθούν η κυβέρνηση και η πολιτική που δολοφονούν, όπως επισημαίνει το ΝΑΡ. Με τους εργαζόμενους και τη νεολαία να παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους, «με συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία και τους συλλόγους, με επιτροπές και συνελεύσεις αγώνα, με ανατρεπτικό πλαίσιο πάλης και ανάπτυξη των κινητοποιήσεων πέρα από τον πυροσβεστικό σχεδιασμό της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, για να επιβληθούν τα εργατικά λαϊκά αιτήματα, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τη λογική του κέρδους».
Απρόκλητη άγρια επίθεση των ΜΑΤ για να διαλυθεί η πορεία
Κυβερνητικό σχέδιο για την τρομοκράτηση των εργαζομένων και της νεολαίας
Ιδιαίτερα προκλητικές ήταν οι επιθέσεις των ΜΑΤ στη μεγάλη διαδήλωση της Αθήνας, ακολουθώντας κυβερνητικές εντολές και επιχειρώντας να την διαλύσουν, να σπείρουν τρόμο στον κόσμο και να δημιουργήσουν κλίμα «επεισοδίων». Στην πραγματικότητα, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν τελείως απρόκλητα, με μεγάλη αγριότητα, στην απεργιακή πορεία στη γωνία Όθωνος και Φιλελλήνων, στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ χτύπησαν βάναυσα με κλομπ το μπλοκ της ΣΒΕΟΔ και στη συνέχεια άρχισαν να εκτοξεύουν κρότου-λάμψης και χημικά σε όλη την «κάτω πλατεία». Ο τελείως απρόκλητος χαρακτήρας της επίθεσης των ΜΑΤ καταγράφηκε σε βίντεο και φωτογραφίες. Την ίδια ώρα, κατέβαιναν διμοιρίες με την αύρα και από τα «λουλουδάδικα», φανερώνοντας το σχέδιο και την καθοδήγηση από το αρχηγείο και το υπουργείο.
Επίθεση της αστυνομίας από το πουθενά στη νέα μεγάλη διαδήλωση-απεργία που έγινε σήμερα. Με διμοιρίες ΜΑΤ που κατέβηκαν από τη Φιλελλήνων στο κάτω μέρος του Συντάγματος επιτέθηκαν ψυχρά μέσα στον κόσμο με σκοπό να διαλύσουν την κινητοποίηση.#antireport pic.twitter.com/14ts9moi4g
— Kostas Papantoniou (@PapantoniouK9) March 16, 2023
Η δολοφονική μανία των αστυνομικών εκδηλώθηκε και στην Πανεπιστημίου, όπου πραγματοποιούσαν διαρκώς επιθέσεις κατά των διαδηλωτών που πορεύονταν προς Ομόνοια. Στην περιοχή γύρω από την Ομόνοια προχώρησαν σε προσαγωγές, όπως δύο νέων γυναικών, αφού πρώτα τις χτύπησαν. Γενικά, οι ένστολες συμμορίες τραμπούκων ήταν ιδιαίτερα προκλητικές, με κίνδυνο ακόμα και την πρόκληση σοβαρού τραυματισμού, όπως συνέβη με την «τρελή» πορεία αστυνομικού οχήματος με γερανό στην Ακαδημίας, που παρέσυρε κάδους και παραλίγο διαδηλωτές. Συνολικά, από την αστυνομική καταστολή υπάρχουν τραυματίες και προσαχθέντες.