Δημήτρης Σταμούλης
▸Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκε το απολογιστικό μέρος του 32ου συνέδριου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ το ερχόμενο (11 και 12 Φεβρουαρίου) πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των οργάνων της νέας διοίκησης.
Η διαδικασία ξεκίνησε το Σάββατο 4/2 με πρώτο θέμα τη νομιμοποίηση των συνέδρων.
Η διαδικασία αυτή, σε άλλα συνέδρια διαρκούσε σχεδόν όλη ημέρα, αλλά αυτή τη φορά επιχειρήθηκε να ολοκληρωθεί σε λίγα λεπτά. Οι δυνάμεις του υποταγμένου συνδικαλισμού ήθελαν να κλείσουν κάθε συζήτηση. Οι αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας – ΕΚΑ έθεσαν το ζήτημα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών σε μια σειρά σωματείων, κάνοντας σαφές πως το συνέδριο δεν πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο Χατζηδάκη και να κάνει δεκτούς τους αντιπροσώπους σωματείων που εξελέγησαν με ηλεκτρονικές εκλογές. Να σημειωθεί δε ότι τόσο η ΑΤΕ-ΕΚΑ όσο και η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) στο απερχόμενο ΔΣ είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα θέσουν το θέμα στο 32ο συνέδριο ώστε να πάρει θέση. Αυτή ακριβώς η πρόταση είχε κατατεθεί από τις αντίστοιχες αγωνιστικές δυνάμεις και στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.
Στην ίδια λογική κινήθηκαν όπως αναμενόταν και οι άλλες δυνάμεις που «δικαίωσαν» τη ΔΑΣ ως «υπεύθυνη και σοβαρή» δύναμη ενώ ο απερχόμενος γραμματέας του ΕΚΑ (ΠΑΣΚΕ) είπε χαρακτηριστικά ότι «εγώ σήμερα έπαθα ΔΑΣ»! Ωστόσο είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η ηγεσία της ΔΑΣ μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις προχώρησαν σε μια βαθιά αντιδημοκρατική κίνηση, μην επιτρέποντας να διεξαχθεί ψηφοφορία για το ζήτημα όπως πρότεινε η ΑΤΕ-ΕΚΑ σε συνεργασία.
Η διαδικασία των τοποθετήσεων και των ψηφισμάτων πραγματοποιήθηκε κυρίως μεταξύ των αντιπροσώπων της ΔΑΣ-ΠΑΜΕ, της ΑΤΕ-ΕΚΑ, και της ΜΑΧΗ, καθώς οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να φυλλοροούν μετά τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων. Καμία τοποθέτηση δεν έκαναν επί των σοβαρών ζητημάτων, ενώ μοναδικό μέλημά τους ήταν το κυνήγι των συσχετισμών, των εδρών, των προσωπικών και παραταξιακών τους συμφερόντων.
Οι σύνεδροι από την μεριά της ΔΑΣ, μετέφεραν εικόνες από εργατικούς αγώνες, ωστόσο δεν παρουσίασαν ένα σαφές σχέδιο δράσης και κλιμάκωσης για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος.
Με τις ομιλίες τους οι σύνεδροι της ΑΤΕ ανέδειξαν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις από χώρους δουλειάς, κλάδους και προέβαλαν την ανάγκη για ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα σε ρήξη με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Πρότειναν και προσπάθησαν να διαμορφώσουν σχεδιασμό αγώνων ενάντια στην κοινοβουλευτική αναμονή.
Στη συζήτηση των ψηφισμάτων η ΑΤΕ μεταξύ άλλων κατέθεσε πρόταση με πλαίσιο για αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στα παζάρια κυβέρνησης -ΓΣΕΕ-εργοδοτών, με ημέρα προτεινόμενης πανεργατικής απεργίας στις 22/2 (είτε άλλη ημέρα – συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στον μήνα). Η ΔΑΣ αρνήθηκε να το στηρίξει, με διάφορες προφάσεις επί του πλαισίου, ενώ επέμεινε πεισματικά σε ανοιχτή ημερομηνία, παρότι η τελευταία απεργία έχει γίνει τρεις μήνες πριν!
Το συνέδριο του ΕΚΑ υπερψήφισε ψήφισμα κατά της εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη. Βεβαίως φαντάζει ειρωνεία το ψήφισμα αυτό που κατέθεσε η ΔΑΣ (και στήριξαν ΑΤΕ και ΜΑΧΗ), μετά από όσα είχαν προηγηθεί στην αρχή του συνεδρίου και τη στάση της στην πράξη, ενώ δεν δεσμεύτηκαν πως θα σταλεί εγκύκλιος στα σωματεία ώστε να εφαρμόσουν την απόφαση επικαλούμενοι τους συσχετισμούς στο… επόμενο ΔΣ!
Η ΑΤΕ-ΕΚΑ κατέθεσε επιπλέον: Ψήφισμα για απεργία στις 8 Μάρτη, από κοινού με τη ΜΑΧΗ, το οποίο δεν εγκρίθηκε καθώς ψηφίστηκε πρόταση της ΔΑΣ για στάση εργασίας, ψήφισμα αλληλεγγύης στην οικογένεια της 12χρονης στον Κολωνό, το οποίο εγκρίθηκε, ψήφισμα για συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού-φασισμού στις 18 Μαρτίου κ.α.
Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα έχοντας απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής δράσης και συμπόρευσης σε κάθε ταξικό συνδικαλιστή και δύναμη που θέλει να συμβάλλει σε μια άλλη πορεία των αγώνων θα συμμετάσχει στις εκλογές του ΕΚΑ σε κοινό ψηφοδέλτιο με την εργατική κίνηση ΜΑΧΗ και άλλους ανένταχτους συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, με τίτλο «Ενωτική Πρωτοβουλία – Αγωνιστική Ταξική Ενότητα –ΜΑΧΗ», με 49 υποψήφιους/ες από πολλούς κλάδους και εργασιακούς χώρους.