Ιωάννα Καρδάρα
▸Σε πανελλαδική απεργία και πανυγειονομική κινητοποίηση την Τετάρτη 22/2 καθώς και σε διήμερο τοπικών δράσεων από 20 Φεβρουαρίου έως 22 Φεβρουαρίου προχωρούν οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία. Σε αγώνα καλεί το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή.
Την πλήρη εντατικοποίηση με εξαντλητικές και εξουθενωτικές συνθήκες βιώνουν οι γιατροί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με την δουλειά τους να έχει διπλασιαστεί μετά την περίοδο Covid. Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι ιδιαίτερα αυξημένη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε συνέχεια και των προηγούμενων κυβερνήσεων διαρκώς ροκανίζει το ΕΣΥ και το υποβαθμίζει.
«Μειώνει τις δαπάνες συνειδητά. Δεν παίρνει το αναγκαίο προσωπικό. Στην επαρχία τα περισσότερα νοσοκομεία είναι επίσης σε κατάρρευση», υπογραμμίζει στο Πριν ο παθολόγος-εντατικολόγος και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, Μιχάλης Ρίζος. Όπως αναφέρει το προσωπικό εργάζεται σε υπερεντατικοποιημένες συνθήκες, πλήρως εξουθενωμένο, σε νοσοκομεία που καταρρέουν ενώ την ίδια ώρα οι μισθοί τους είναι στο ελάχιστο επίπεδο. Παράλληλα η κατάσταση με τα ράντζα στα νοσοκομεία γίνεται όλο και χειρότερη με την κυβέρνηση να αποφασίζει πως η λύση του προβλήματος είναι «η εξαφάνισή τους, ξεφορτώνοντας ασθενείς σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια».
Για τους παραπάνω λόγους οι υγειονομικοί προχωρούν σε πανελλαδική απεργία και πανυγειονομική κινητοποίηση την προσεχή Τετάρτη 22/2 καθώς και σε ένα διήμερο τοπικών δράσεων από τις 20 Φεβρουαρίου έως και τις 22 Φεβρουαρίου.
Όπως τονίζει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή σε ανακοίνωσή του «η κυβέρνηση στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου διαλέγει να συνεχίσει ακόμα πιο εντατικά την προσπάθεια να διαλύσει ότι έχει μείνει όρθιο στο ΕΣΥ και να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια δωρεάν υγεία». Η κυβέρνηση δεν αρκέστηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου εκτρώματος τον περασμένο Δεκέμβριο που βάζει τους ιδιώτες γιατρούς στα νοσοκομεία και αίρει την μόνιμη και αποκλειστική εργασία των γιατρών του ΕΣΥ αλλά συνεχίζει το έργο υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων και με άλλους τρόπους.
Μιχάλης Ρίζος (πρόεδρος εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο): «Δεν παίρνει το αναγκαίο προσωπικό. Στην επαρχία τα περισσότερα νοσοκομεία είναι σε κατάρρευση»
«Δεν της φτάνει η άρον άρον επιστροφή των εργολάβων, όπου αυτοί είχαν φύγει. Δεν της φτάνει η ιδιωτικοποίηση του ογκολογικού στα Παίδων, ούτε ο μαρασμός των νοσοκομείων και οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί της πανδημίας. Τώρα προχωράει, ξεκινώντας από το “Γεννηματάς” και το Αττικό, να “εξαφανίσει” τα ράντζα στέλνοντας, ουσιαστικά ξεφορτώνοντας, ασθενείς σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια προκειμένου να τα μπουκώσει με ζεστό χρήμα των ταμείων μας, ενδεχομένως να τα σώσει κιόλας από την χρεοκοπία. Τώρα διαλέγει να επαναφέρει την αξιολόγηση ιδρυμάτων, τμημάτων, κλινικών για να συγχωνεύσει και να κλείσει ακόμα ολόκληρα νοσοκομεία», σημειώνει το Ενωτικό Κίνημα.
Ήδη μια σειρά από νοσοκομεία, γιατροί και νοσηλευτές αντιστέκονται στα σχέδια των διοικήσεων τους για διακομιδή ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια λόγω αυξημένης ζήτησης. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου οι γιατροί εκεί διαφώνησαν με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της διοίκησης του νοσοκομείου, σχετικά με τη διακομιδή ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια τόσο την επόμενη ημέρα από τη γενική εφημερία όσο και στις μικρές εφημερίες, και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Όπως τονίζει η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της, η διακομιδή των ασθενών «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ασθενείς, αφού η παραμονή του στα ΤΕΠ θα είναι χωρίς ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση, καθώς και η μεταφορά στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο θα γίνεται χωρίς συνοδεία γιατρού και σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς αυτός θα επιστρέφει στο “Γεννηματάς”, διακόπτοντας έτσι τη συνοχή της νοσηλείας του».
«Είναι εξίσου επικίνδυνο και για τους εργαζόμενους, αφού λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό οι ήδη ελάχιστοι γιατροί του ΤΕΠ επιφορτίζονται με την παρακολούθηση των ασθενών έως ότου διακομιστούν και με τη διακομιδή τους και με τεράστιο όγκο γραφειοκρατικής δουλειάς. Τέλος, το κόστος αυτής της διαδικασίας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πλήρωσης των κενών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου και του ανοίγματος των κλειστών νοσοκομείων. Πρόκειται για ξεκάθαρη επιλογή πριμοδότησης του ιδιωτικού τομέα που εντάσσεται στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ.
Ίδια κατάσταση αντιμετώπισε πρόσφατα και το Αττικό Νοσοκομείο με τους γιατρούς και τους ασθενείς να αντιδρούν εξίσου μπροστά σε αυτή την απόφαση.