Ράλι ακρίβειας
Ποια market pass και ποιο καλάθι του νοικοκυριού, όλα τα κυβερνητικά μέτρα έχουν εξαϋλωθεί από την ακρίβεια που καλπάζει και συνεχίζει να πλήττει κυρίως τρόφιμα και βασικά αγαθά, «καταπίνοντας» το έτσι κι αλλιώς γλίσχρο εργατικό εισόδημα. Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα τον Δεκέμβριο, ως προς την ετήσια αύξηση των τιμών των τροφίμων, κατέγραψε νέα άνοδο κατά 15,4%. Η υποχώρηση του επίσημου εγχώριου πληθωρισμού που διαφημίζει η κυβέρνηση στην πράξη δεν σημαίνει τίποτα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς μεγάλες ανατιμήσεις συνεχίζουν να καταγράφουν τα τρόφιμα με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει τον Δεκέμβριο στο 15,5%, υψηλότερα σε σχέση με τον Νοέμβριο. Μεγάλη αύξηση εμφανίζουν προϊόντα όπως ψωμί 18,1%, κρέατα 17,8%, γαλακτοκομικά 25,6% και λαχανικά 13,1%, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται επίσης στις μεταφορές (32,9% στα ταξί, 36,7 στα αεροπλάνα, 26,7% στα πλοία) και το φυσικό αέριο (50%).
Από την άλλη, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι τόσο με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που αυξάνουν τις τιμές στα ράφια κατά το δοκούν όσο και με τις βιομηχανίες που συρρικνώνουν τις συσκευασίες σε πλήθος επώνυμων προϊόντων, πουλώντας πιο ακριβά μικρότερες ποσότητες! Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, το περιεχόμενο έχει μειωθεί τουλάχιστον σε 238 προϊόντα. Επιπλέον, από τις πρώτες ημέρες του 2023, έχουν καταγραφεί «τρελές» αυξήσεις έως και 57% σε βασικά τρόφιμα, όπως αλεύρι, κατεψυγμένα λαχανικά κ.α.
Το γεγονός ότι ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων το 2022 παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης +6,3%, αποδίδεται όχι στο ότι οι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερα αλλά ότι με τα ίδια χρήματα προμηθεύτηκαν μικρότερο όγκο προϊόντων, καθώς οι τεμαχιακές πωλήσεις υποχώρησαν.