Θεοπίστη Καπέτα, Κυριάκος Νασόπουλος
Ταξικοί θάνατοι
▸Οι επιδημικές εξάρσεις που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα έχουν φέρει στο προσκήνιο για πολλοστή φορά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία και συνολικότερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Την ώρα που τα προβλήματα με τον κορονοϊό ακόμη δεν έχουν τελειώσει καθώς την εμφάνισή της έχει κάνει και η νέα υποπαραλλαγή η ΧΒΒ.1.5 η οποία θεωρείται η πιο μεταδοτική έως τώρα –αλλά όχι ιδιαίτερα επικίνδυνη με τα μέχρι στιγμής δεδομένα–, ένα νέο κύμα ιώσεων και γριπών προσβάλλει όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλη την χώρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά τη περίοδο 2 με 8 Ιανουαρίου, συνεχίστηκε η καταγραφή σημαντικής αύξησης κρουσμάτων από γριπώδεις συνδρομές και Covid-19, ενώ ανακοινώθηκαν ακόμη 149 θάνατοι ασθενών από κορονοϊό και δύο από τον ιό της γρίπης. Παράλληλα η αύξηση νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία για covid έφτασαν τις 1.632 (7% εβδομαδιαία αύξηση), ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 128.
Και ενώ μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας, θα περίμενε κανείς να συναντήσει ένα ισχυρό και πολύ καλά «θωρακισμένο» από προσωπικό και υποδομές δημόσιο σύστημα υγείας, «πρωταγωνιστές» είναι και πάλι μεταξύ άλλων η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού το οποίο έχει φτάσει προ πολλού στα όριά του, ιατρικών μονάδων και μηχανημάτων, φαρμάκων καθώς και ο γερασμένος ανεπαρκής στόλος ασθενοφόρων.
Όπως άλλωστε σημειώνουν σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους και οι Οργανώσεις Υγειονομικών ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, καθημερινά επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών λόγω ανεπάρκειας του ΕΣΥ το πόσο ταξικοί είναι τόσο ο κορονοϊός όσο και οι υπόλοιποι ιοί καθώς αποκαλύπτεται «πόσο ταξική είναι η δυνατότητα πρόσβασης στην κατάλληλη περίθαλψη, ακόμα και όσον αφορά τα πιο στοιχειώδη π.χ. την χορήγηση οξυγόνου».
«Υγεία» χωρίς παιδικές ΜΕΘ και καρκινοπαθείς χωρίς θεραπεία
Τις τελευταίες μέρες η πληρότητα των νοσοκομείων είναι οριακή και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνεται μάλιστα με δεκάδες κρούσματα της γρίπης και των ιώσεων να γεμίζουν τις ΜΕΘ. Ειδικά οι παιδιατρικές κλινικές έχουν υπερφορτωθεί πολύ σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι πολλές και οι ελλείψεις ακόμη περισσότερες.
«Το τελευταίο διάστημα κλιμακώνεται η κατάσταση με την κυβερνητική πολιτική της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών περίθαλψης και της ραγδαίας ιδιωτικοποίησης των πάντων. Αυτές τις μέρες αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο η τραγική έλλειψη στην παιδιατρική εντατική θεραπεία. Υπάρχουν ελάχιστες κλίνες σε όλη τη χώρα και ολόκληρες περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος και η Θεσσαλία δεν έχουν καθόλου παιδιατρική περίθαλψη. Είχε προηγηθεί εδώ και ένα χρόνο σκόπιμη προσπάθεια διάλυσης του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Αρχικά με πρόσχημα τον εμβολιασμό και στη συνέχεια την εγκατάσταση χώρου φιλοξενίας υγιών παιδιών», δηλώνει στο Πριν ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου. «Επίσης, απαράδεκτη είναι η κατάσταση στο Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Πάτρας και στο «Αγία Σοφία», ενώ ταυτόχρονα είχαμε ανεξέλεγκτη εύνοια προς τους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες της παιδιατρικής», προσθέτει.
Η συγκεκριμένη πολιτική κόστισε για ακόμη μια φορά ανθρώπινη ζωή. Ο εξάχρονος Θωμάς από τα Γρεβενά, έπαθε ανακοπή την Τρίτη 3 Ιανουαρίου και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο των Γρεβενών. Εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμης ΜΕΘ το παιδί έπρεπε να διακομισθεί. Αρχικά, αναζητήθηκε κρεβάτι στη Θεσσαλονίκη, όμως δεν υπήρχε ελεύθερο. Οπότε κρίθηκε αναγκαίο να διακομισθεί στη Πάτρα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Όμως προέκυψε πρόβλημα και κατά τη διακομιδή καθώς το ασθενοφόρο έπαθε βλάβη και χρειάστηκε άλλο όχημα για να παραλάβει τον εξάχρονο. Ο χρόνος που χάθηκε για την νοσηλεία του μικρού παιδιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αποδείχθηκε καθοριστικός. Τελικά, στις 6 Ιανουαρίου ο εξάχρονος απεβίωσε παρά τις προσπάθειες των γιατρών.
Σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόλις 10 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, στο Ιπποκράτειο
Η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου επρόκειτο να διακομισθεί το παιδί αρχικά, καλύπτει όλη τη βόρεια Ελλάδα όπως και τις όμορες περιφέρειες. Έχει συνολικά 10 κλίνες εκ των οποίων οι δύο είναι covid. Όλες οι κλίνες όμως ήταν κατειλημμένες. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου διαθέτει μόλις επτά κλίνες ΜΕΘ Παίδων –εκ των οποίων οι πέντε είναι non covid και οι δύο covid– για τις ανάγκες του ανήλικου πληθυσμού της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Την ίδια ώρα, το εξαντλητικό ωράριο, οι ατελείωτες εφημερίες, ο μεγάλος αριθμός ασθενών ανά υγειονομικό λόγω έλλειψης προσωπικού και η τεράστια πίεση που δέχονται καθημερινά οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής έχουν εξαναγκάσει δεκάδες στην παραίτηση. Μεταξύ αυτών και η Ελένη Ιωαννίδου, που ήταν διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου πριν εξωθηθεί σε παραίτηση.
«Ξέρω πάρα πολλούς που έχουν φύγει από το ΕΣΥ. Όχι επειδή ήθελαν αλλά επειδή αναγκάστηκαν. Για μένα, αυτή ήταν η κατάληξη ενός αγώνα 3-4 χρονών όπου έβλεπα την κατάρρευση του ΕΣΥ. Στη κλινική μου, τα τελευταία χρόνια (ακόμη και πριν τον κορονοϊό) είμαστε από δύο έως τέσσερα άτομα στην καλύτερη περίπτωση για μια κλινική που έχει έξι οργανικές θέσεις. Στην πραγματικότητα, ένας τέτοιος απαρχαιωμένος οργανισμός μπορεί να χρειάζεται και περισσότερες», τονίζει μιλώντας στο Πριν.
«Έχουμε βάλει πλάτες αμέτρητες φορές κάνοντας οχτώ και εννιά υπερωρίες, μας έκοβαν τα ρεπό και τις άδειες. Η υπηρεσία μού οφείλει πλέον 170 ημέρες κανονική άδεια, όμως το αίτημα μου δεν έγινε δεκτό και γι’ αυτό το λόγο η παραίτησή μου είναι πιστεύω μία τελευταία πράξη αντίστασης. Η κατάσταση είχε φτάσει σε σημείο που δεν μπορούσα να φροντίσω τους γονείς μου, δεν μπορούσα να ανοίξω το ιατρείο, δεν μπορούσα να έχω προσωπική ζωή, δεν μπορούσα να προγραμματίσω τίποτα στη ζωή μου. Ήταν ομηρία», προσθέτει η Ελένη Ιωαννίδου.
Ήδη έχουν ξεκινήσει μαζικές δυναμικές κινητοποιήσεις των ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών σε όλη την χώρα, ειδικά στη Κρήτη και την Κέρκυρα, στις οποίες συμμετέχουν τόσο υγειονομικοί όσο και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
«Τόσο στο Νοσοκομείο Κέρκυρας όσο και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, υπάρχει νέο κύμα παραιτήσεων και αποχωρήσεων γιατρών που δεν αντέχουν άλλο την επιστημονική απαξίωση, την εφημεριακή και εργασιακή εξόντωση, την απαράδεκτη αυταρχική συμπεριφορά των διοικήσεων. H σωματική, πνευματική και ψυχολογική εξάντληση των γιατρών αλλά και των άλλων υγειονομικών είναι η φυσική εξέλιξη του διαχρονικού εγκλήματος της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, που έχει τη σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ χαιρετίζοντας τις μαζικές κινητοποιήσεις υγειονομικών, φορέων, συλλογικοτήτων και κατοίκων στις δύο περιοχές.
«Είναι η φυσική εξέλιξη της συνειδητής εγκατάλειψης από την κυβέρνηση της ΝΔ πολλών περιφερειακών νοσοκομείων για να έρθει σαν “ώριμο φρούτο” το οριστικό κλείσιμο τους ώστε να απομείνουν ελάχιστα δημόσια νοσοκομεία – “κόμβοι”. Το κυβερνητικό σχέδιο να απομείνει μόνο ένα νοσοκομείο κόμβος σε κάθε περιοχή, το είχε ανακοινώσει ήδη από το καλοκαίρι του 2021 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Κρήτη», εξηγεί η ΟΕΝΓΕ.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου συμπληρώνει: «Το θέμα της δημόσιας περίθαλψης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ότι απαιτείται λαϊκός ξεσηκωμός έστω και για την παραμικρή βελτίωση στις ζωές της κοινωνικής πλειοψηφίας και για το ότι τα διάφορα “θα λογαριαστούμε” και οι κάθε είδους κοινοβουλευτικές αυταπάτες κυβερνητικής διαχείρισης δεν δίνουν τίποτα χειροπιαστό για τις ζωές των απλών ανθρώπων».
Μία ακόμη επιβεβαίωση των λεγομένων των δύο μαχόμενων υγειονομικών και της ΟΕΝΓΕ και της ανάγκης αγώνα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ήρθε από τα όσα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά. Το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας έμεινε χωρίς φαρμακείο καθώς αρρώστησε με κορονοϊό η μία και μοναδική μόνιμη εργαζόμενη στο φαρμακείο, ενώ η επικουρική υπάλληλος η οποία πήγε προσωρινά από το Τζάνειο εξαναγκάστηκε να δουλέψει άρρωστη με γρίπη.
Μάλιστα, τη Δευτέρα και την Τρίτη δεν υπήρχε ούτε ένας φαρμακοποιός για να εκτελέσει συνταγές. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι θεραπείες των ογκολογικών ασθενών! Οι εργαζόμενοι προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής 13/1 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείο απαιτώντας από το υπουργείο Υγείας την επαναλειτουργία και πλήρη στελέχωση του φαρμακείου, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Φάρμακα: Συνεχίζουν οι ελλείψεις και η κυβερνητική υποκρισία
Συνεχίζονται οι σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την χώρα, με την κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη να επιμένει σε απλές δηλώσεις καθησυχασμού ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα όπως και στο επιχείρημα ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν έχει την παραμικρή ευθύνη. Αυτήν την στιγμή μακροχρόνια και μεγάλη έλλειψη εντοπίζεται σε πάνω από 150 φαρμακευτικά σκευάσματα, μερικά εκ των οποίων είναι απολύτως απαραίτητα για τους ασθενείς (αντιυπερτασικά, αντιπυρετικά, αντικαταθλιπτικά, αντινεοπλασματικά).
Ο υπουργός Υγείας αποθέωσε για ακόμη μια φορά την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει επάρκεια σε γενόσημα φάρμακα ενώ σε ένα ρεσιτάλ προκλητικότητας προέτρεψε τους πολίτες να μην… στοκάρουν φάρμακα! «Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στο μεγαλύτερο κομμάτι των ελλείψεων έχουμε γενόσημο φάρμακο», δήλωσε όλο… περηφάνια ο Θάνος Πλεύρης. «Σας το λέω γιατί κι εγώ δύο παιδιά έχω, κατανοώ τις ανησυχίες. Δεν υπάρχει λόγος και ανάγκη να στοκάρει κανείς φάρμακα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βάλει πλαφόν. Οι όποιες ελλείψεις στην αγορά συνεχώς θα αντιμετωπίζονται», συνέχισε.
Την ίδια ώρα, με εγκύκλιο στην οποία έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, από εδώ και στο εξής τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη και παράλληλα έχει απαγορευτεί η εξαγωγή τους από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), θα χορηγούνται στους ασθενείς μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Επίσης, ο ΕΟΦ έδωσε στην δημοσιότητα έναν μακρύ κατάλογο με τα γενόσημα φάρμακα που μπορούν να προμηθευτούν οι ασθενείς στην περίπτωση που δεν έχουν μπορούν να βρουν τα πρωτότυπα.
«Η πλήρης και καθολική εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και το αέναο κυνήγι της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας», είναι πάντως σύμφωνα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ η πηγή του προβλημάτων των μεγάλων ελλείψεων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Όπως εξηγεί, οι πολυεθνικοί κολοσσοί του φαρμάκου επιλέγουν να διαθέσουν μεγαλύτερα αποθέματα σε χώρες όπου αυτά αποζημιώνονται πολλαπλάσια σε σχέση με την Ελλάδα, οι εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες επιλέγουν να παράγουν εκείνα που είναι τα πιο κερδοφόρα και από αυτά διαθέτουν ένα ικανό ποσοστό για εξαγωγή ενώ και οι φαρμακαποθήκες επιδιώκουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος μέσω εξαγωγών.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απαιτεί μεταξύ άλλων την άμεση αναστολή των εξαγωγών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τη χώρα, να μην γίνει καμία αύξηση στη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους ασθενείς και στην τιμή των φαρμάκων, να υπάρξει επίταξη και εθνικοποίηση των εταιρειών εγχώριας παραγωγής φαρμάκων και των φαρμακαποθηκών χοντρικής διάθεσης καθώς και διεθνής δράση για την κατάργηση της πατέντας στα φάρμακα και τα εμβόλια.