Δημήτρης Σταμούλης
▸Την τελευταία της πνοή ενώ βρισκόταν στη σκάλα του απορριμματοφόρου άφησε την Κυριακή μία 45χρονη μητέρα πέντε παιδιών, η οποία δούλευε ανασφάλιστη από τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Τεράστιες οι ευθύνες κυβερνήσεων και συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για την εργασιακή «ζούγκλα».
Δεν ήταν απλώς ένα «τροχαίο» δυστύχημα ο θάνατος της 45χρονης εργαζόμενης Ρομά στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, όταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο «καρφώθηκε» στο απορριμματοφόρο στο οποίο ήταν «κρεμασμένη» κόβοντας ακαριαία το νήμα της ζωής της και αφήνοντας ορφανά από μητέρα τα πέντε της παιδιά. Ήταν και ένα εργοδοτικό «έγκλημα» με θύτη τον δήμο-εργοδότη της καθώς λίγες ώρες μετά αποκαλύφθηκε ότι η άτυχη γυναίκα ήταν ανασφάλιστη, όπως επίσης και ο οδηγός και ο δεύτερος εργαζόμενος στην αποκομιδή.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο γεγονός αλλά και όλο το άθλιο καθεστώς εργασίας που έχουν επιβάλει πλήθος δημάρχων σε πολλές περιοχές της χώρας για το προσωπικό τους, προκήρυξε πανελλαδική απεργία για τη Τρίτη 17 Ιανουαρίου, με κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας (στις 10 το πρωί) και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών.
Το εξοργιστικό στην περίπτωση της 45χρονης εργαζόμενης είναι ότι ο δήμος, με περισσό θράσος, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, έσπευσε να αναγγείλει την πρόσληψή της τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, δηλαδή μία ημέρα μετά τον τραγικό θάνατό της! Δηλώθηκε δε ως «εκπρόθεσμη» με τη δημοτική αρχή να αξιοποιεί ό,τι «παραθυράκι» δίνουν οι νόμοι στην εργοδοσία για να απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας για να βγαίνει πάντα αλώβητη η εργοδοσία από σχετικές «απρόβλεπτες» καταστάσεις.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου με ξεκάθαρες τις πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης», επισημαίνοντας ότι «στοχευμένα έχει διαλύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό δημιουργώντας εν γνώση τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τρίτη 17/1 οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ
«Η απόφαση για απεργία είναι η ελάχιστη αντίδραση, αλλά δεν μπορεί να δώσει λύση, όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική, αν μένει μια ξεκάρφωτη 24ωρη, χωρίς συνέχεια και χωρίς σταθερό μέτωπο για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου. Δεν μπορεί η κήρυξη της 24ωρης απεργίας για τις 17/1/2023 με ομόφωνη απόφαση της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ να έχει ως σκοπό “τη συνάντηση με τον Υπουργό και την εφαρμογή της νομοθεσίας”», σημειώνουν από την πλευρά τους οι Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις στους ΟΤΑ (ΑΚΙΣ-ΟΤΑ) τονίζοντας τις ευθύνες των παρατάξεων της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Δεν μπορεί αυτοί που δηλώνουν ότι γνώριζαν για τη μαύρη εργασία και δεν έκαναν τίποτα όλο αυτό το διάστημα να προχωράνε σε μια 24ωρη απεργία για να “πετάξουν” από πάνω τους τις ευθύνες που έχουν. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι ούτε το κλάμα, ούτε τα μοιρολόγια. Η απόφαση για απεργία πρέπει να εκφράζει την οργή, το θυμό και την αγανάκτηση και να τα μετατρέπει σε πολιτικό ποτάμι διεκδίκησης μιας άλλης ζωής και ανατροπής της πολιτικής τους», σημειώνουν.
Η παρούσα κυβέρνηση έχει πρωτοστατήσει στη διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), έχει εκμηδενίσει τους ελέγχους σε κρίσιμους χώρους δουλειάς όπως είναι ο τομέας καθαριότητας στους δήμους, ενώ πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής εξουσίας αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους επιβάλλοντας και διαιωνίζοντας ελαστικές σχέσεις εργασίας ή μοιράζοντάς τους άλλα καθήκοντα από αυτά για τα οποία υποτίθεται ότι προσελήφθησαν.
Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει και στη μακάβρια στατιστική που καταγράφεται στον χώρο των ΟΤΑ. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων του κλάδου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 43 νεκροί εργαζόμενοι και περίπου 60 τραυματίες. Το 2022, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) καταγράφηκαν τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες εργαζόμενοι στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκ των οποίων ο ένας εργαζόταν σε απορριμματοφόρο και ο δεύτερος σε εργολαβική εταιρεία σαν κι αυτές που παίρνουν «δουλειές» σε πολλούς δήμους.
Η άτυχη εργαζόμενη ανήκε στην κοινότητα των Ρομά και θέση για το τραγικό περιστατικό έλαβε και η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», απαιτώντας τη διερεύνηση των καταγγελιών για «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία στην καθαριότητα του δήμου Ξυλοκάστρου, προσθέτοντας: «Όσο για τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και τις σοβαρές καταγγελίες των συνδικαλιστικών φορέων για το καθεστώς εργασίας της εκλιπούσας, απαιτούμε να διερευνηθούν σε βάθος και δίχως υπεκφυγές από τις αρμόδιες υπηρεσίες».
ΑΚΙΣ-ΟΤΑ: Όχι άλλες δολοφονίες εργατών
«Απαιτείται ένα αγωνιστικό σχέδιο, με επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και καθημερινή οργάνωση του αγώνα σε κάθε δήμο και χώρο δουλειάς. Με κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε αμαξοστάσια από τώρα, πριν φτάσουμε να θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε δήμους τώρα που να απαιτήσουν να αλλάξει τώρα αυτή η κατάσταση με συγκεκριμένες προτάσεις», σημειώνει η ΑΚΙΣ-ΟΤΑ.
«Με την εμπειρία του κλάδου που το έχει ξανακάνει, καλούμε να οργανώσουμε “από τα κάτω” με συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε δήμο, σε συνεργασία με αγωνιστικά σωματεία, ανά περιφέρεια και πανελλαδικά να συνεχίσουμε και μετά την 24ωρη απεργία», προσθέτει.
Παράλληλα, θέτει και ένα πακέτο αιτημάτων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου-14ου μισθού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανανέωση του στόλου των οχημάτων, χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους, αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών για την κίνηση των οχημάτων και αναβάθμιση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών με ουσιαστικούς και τακτικούς ελέγχους και ποινές, όπου απαιτούνται.