Εύα Καλούση
Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις η εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία Πολιτικών Οργανώσεων της αριστεράς στο Ilion Plus, στην Αθήνα, με θέμα τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν ότι πίσω από την πατριδοκάπηλη ρητορική των κυβερνήσεων των δύο χωρών κρύβονται τα ωμά συμφέροντα των αστικών τους τάξεων, των οποίων είναι οι υπηρέτες, και η διαμάχη του κεφαλαίου της κάθε χώρας για το ποιος θα αποκτήσει τον κυρίαρχο ρόλο στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Κρύβονται επίσης ο αγώνας των διεθνών μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιθυμούν να αποκτήσουν προσβάσεις στην περιοχή μας για τα συμφέροντά τους.
Οι πολιτικές των τουρκικών και ελληνικών κυβερνήσεων και των αστικών τάξεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, συνδέονται άμεσα με τους σχεδιασμούς και τις συγκρούσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ελλάδα και Τουρκία ανήκουν και οι δύο στις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανούν για τα εξοπλιστικά προγράμματα τους τεράστιες δαπάνες, φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.
Ταυτόχρονα, και οι δύο κυβερνήσεις συμμετέχουν σε επεμβάσεις και πολέμους με ιμπεριαλιστικούς σκοπούς ή χαρακτήρα, υπογράφουν καταστροφικές για τους λαούς συμφωνίες, ενώ έχουν μετατρέψει τις χώρες μας σε απέραντες στρατιωτικές βάσεις. Την ίδια ώρα, οι καπιταλιστές και των δύο χωρών, έχουν αυξήσει τα κέρδη τους κατά 300-400%.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος με ομιλίες όλες οι οργανώσεις της πρωτοβουλίας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΠΟ, ΔΕΑ, ΕΚΚΕ, «Κόκκινο Νήμα», ΝΑΡ-νΚΑ, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος), ενώ έγιναν παρεμβάσεις και από εκπροσώπους οργανώσεων της μαχόμενης αριστεράς που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, όπως ΚΚΕ(μ-λ), Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ/Κ-Σχέδιο. Παρέμβαση έγινε και από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρέμβαση εκπροσώπων δύο τουρκικών κομμάτων της επαναστατικής αριστεράς, του ΕΜΕP (Κόμμα Εργασίας) και του ΤΙΡ (Εργατικό Κόμμα Τουρκίας), τα οποία εξέφρασαν κοινή αντίληψη με τις ελληνικές οργανώσεις. Οι σύντροφοι από την Τουρκία επισήμαναν ότι οι εργατικές τάξεις της Τουρκίας και της Ελλάδας, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, τα προβλήματα τους είναι κοινά, γι’ αυτό κοινά πρέπει να είναι και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε για να τα ξεπεράσουμε.
Υπογράμμισαν και αυτοί τη σημασία της οικοδόμησης ενός κοινού αντιιμπεριαλιστικού, αντικαπιταλιστικού και αντιμιλιταριστικού αντιπολεμικού κινήματος στις δύο χώρες, καθώς και την ανάγκη να μην παρασύρονται οι λαοί από τον εθνικισμό που καλλιεργούν οι άρχουσες τάξεις, αφού δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν ή να κερδίσουν από τις εξορύξεις και την διαμάχη για τις ΑΟΖ από τους ιμπεριαλιστικούς και αντιδραστικούς πολέμους, που αποσκοπούν στην αύξηση των κερδών του κεφαλαίου στο όνομα των «εθνικών αξιών και συμφερόντων».