Γιώργος Μιχαηλίδης
Λίγο πριν το τέλος του 2022, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα καθαίρεσαν τον αυτοαποκαλούμενο πρόεδρο της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό. Η θητεία του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δήθεν λαοφιλή ηγέτη της Βενεζουέλας τελείωσε μέσω μίας τηλεδιάσκεψης στην πλατφόρμα Zoom, όπου 99 μέλη του αυτοαποκαλούμενου Μεταβατικού Νομοθετικού Σώματος, αποφάσισαν πλειοψηφικά την καθαίρεσή του. Υπενθυμίζεται πως ο Γκουαϊδό είχε ανακηρυχθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2019, ισχυριζόμενος ότι εξέφραζε την βούληση του λαού. Η συνοπτική διαδικασία καθαίρεσής του, όμως, αποδεικνύει αυτό που γνώριζαν ακόμη κι οι φανατικοί υποστηρικτές του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη — ότι δεν διέθετε καμία πραγματική λαϊκή νομιμοποίηση και δεν ήταν παρά μια μαριονέτα στο εσωτερικό και πιόνι στο διεθνές παιχνίδι υπονόμευσης της κυβέρνησης Μαδούρο.
Η κρίση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης που οδήγησε στην απόφαση για καθαίρεση του Γκουαϊδό και την αντικατάστασή του από μια πενταμελή επιτροπή, αποτελεί παραδοχή της ήττας του σχεδίου τους για αποσταθεροποίηση. Όσο για τις 60 περίπου χώρες που είχαν αρχικά αναγνωρίσει την κυβέρνηση Γκουαϊδό στις αρχές του 2019, μόνο μια χούφτα συνέχιζαν να το κάνουν τέσσερα χρόνια αργότερα — μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Επιπλέον, καθώς η «προσωρινή κυβέρνηση» ήλεγχε ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας της Βενεζουέλας που βρισκόταν σε ξένα εδάφη, είχαν προκύψει σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των αντιπολιτευτικών κομμάτων όσον αφορά τη διαχείρισή της, με αλληλοκατηγορίες περί διαφθοράς.
Σε κάθε περίπτωση, η σύγκρουση συμφερόντων είναι μόνο η μία πλευρά, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι πρόκειται για μία προσωρινή αναδίπλωση και αλλαγή τακτικής, με στόχο την ήττα του «τσαβικού μπλοκ» στις επερχόμενες εκλογές της χώρας. Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν συμφώνησαν με τη συγκεκριμένη κίνηση μιλούν για αυτοκτονική πράξη, η οποία θα ενισχύσει το κόμμα του Μαδούρο και τους συμμάχους του, με τον ίδιο τον Γκουαϊδό να χαρακτηρίζει την απόφαση για την καθαίρεσή του ως «άλμα στο κενό».
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι ιδιαίτερα άσχημη, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και τη φτώχεια να διογκώνεται. Και όμως, παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και τη φθορά της κυβέρνησης Μαδούρο, οι έρευνες κοινής γνώμης έδειχναν ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία στρεφόταν στη λύση Γκουαϊδό. Για να προχωρήσει το σχέδιο των ΗΠΑ (που συνεχίζουν επισήμως να τον στηρίζουν) για ανατροπή των μη-αμερικανόφιλων κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, απαιτείται νέα μορφή και νέο σχήμα στη Βενεζουέλα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (7.1.23)