Σκηνικό εμφυλίου πολέμου επικρατεί στο Περού, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις που προκάλεσε η ανατροπή του προέδρου της χώρας Πέδρο Καστίγιο. Μεγάλο τμήμα του λαού απαιτεί δυναμικά την παραίτηση της δοτής διαδόχου του, Ντίνα Μπολουάρτε, ενώ τμήματα της χώρας, όπως η περιφέρεια Πούνο στον Νότο, έχουν μετατραπεί σε εστίες εξέγερσης και ένοπλης αντίστασης. Από την άγρια καταστολή έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι
Αυτόνομο στις εκλογές το HDP
Με δικό του υποψήφιο προαναγγέλλει ότι θα κατέβει στις προεδρικές εκλογές το αριστερό κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που έτσι κι αλλιώς δεν έχει προσκληθεί στη «συμμαχία των 6» της αντιπολίτευσης (που ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τον δικό της υποψήφιο). Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία μπαίνει και η διαδικασία που εκκίνησε με την προσφυγή της κυβέρνησης για να τεθεί εκτός νόμου το HDP — με την ηγεσία του να διαβεβαιώνει πως ακόμη και εάν αυτό γίνει, θα δημιουργήσει εναλλακτικό σχήμα για να συμμετέχει και στις βουλευτικές εκλογές, καθώς δεν θέλει να «χαρίσει» τις ψήφους του. Το σίγουρο είναι πως τις εβδομάδες που έρχονται, το παζάρι θα ενταθεί. Όσο για τους Κούρδους και τους Τούρκους αγωνιστές, δεν έχουν να περιμένουν καλό ούτε από Ερντογάν ούτε από αντιπολίτευση.
ΕΕ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο!
Ακόμη πιο κοντά έρχονται ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τη νέα κοινή διακήρυξη – την Τρίτη κατά σειρά, μετά από εκείνες του 2016 και του 2018– που υπογράφηκε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, από τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε αυτήν, γίνεται ξεκάθαρα λόγος για συνεργασία απέναντι στις απειλές όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και της Κίνας, η οποία θεωρητικά βρίσκεται εκτός του χώρου δικαιοδοσίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου — σε μια ακόμη απόδειξη των προθέσεών του να επεκταθεί και να παίξει ρόλο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στη διακήρυξη ξεκαθαρίζεται ότι σε στρατιωτικό επίπεδο, ΝΑΤΟ και ΕΕ θα λειτουργούν συμπληρωματικά και ενιαία, κάτι άλλωστε που ήδη φαίνεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, με το τελευταίο «επεισόδιο» να αφορά την προμήθεια του Κιέβου με υπερσύγχρονα τανκς.
Τζο Μπάιντεν, όπως Ντόναλντ Τραμπ…
Πόσο διαφέρει, άραγε, ο Τζο Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ; Αρκετοί επιμένουν ότι ο πρώτος αποτελεί μια εγγύηση για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ, ενώ ο δεύτερος μια μεγάλη απειλή γι’ αυτήν. Μόνο που τα γεγονότα τους διαψεύδουν. Για παράδειγμα, τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται περίπου για εθνική προδοσία μετά την ύπαρξη απόρρητων κρατικών εγγράφων στη βίλα του στη Φλόριντα, ο νυν δήλωσε… έκπληκτος από τις διαδοχικές αποκαλύψεις ότι παρόμοια έγγραφα είχε και ο ίδιος σε ιδιωτικό χώρο. Ο Μπάιντεν, επίσης, κατά την επίσκεψη που έκανε αυτή την εβδομάδα στο τείχος του αίσχους στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο έχτισε ο προκάτοχός του, όχι απλώς δεν έκανε λόγο για γκρέμισμά του αλλά μάλλον το επιθεώρησε με θαυμασμό, καθώς έχει εμποδίσει τους μετανάστες να εισέλθουν στο ιερό αμερικανικό έδαφος…
Δημοσιεύτηκε στις 14.1.23