Αιμιλία Τσαγκαράτου
▸Με ΜΑΤ, χημικά και καταστολή απάντησε η κυβέρνηση στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης στην Αθήνα
Τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα κινητοποιήσεις στα πλαίσια της πανελλαδικής μέρας δράσης με βασικό αίτημα την άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς καμία προϋπόθεση. Η μέρα δράσης είχε αποφασιστεί σε μαζική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκέμβρη, στην οποία συμμετείχαν αναπληρωτές/τριες και νεοδιόριστοι/ες από όλη την χώρα καθώς και σωματεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είχε προηγηθεί μια σειρά από κινητοποιήσεις σωματείων και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είτε γιατί αρνούνται να προβούν στις μονιμοποιήσεις των νεοδιόριστων μετά το πέρας της διετίας διορισμού τους όπως προβλέπεται (χαρακτηριστικά αναφέρουμε την Β΄ Διεύθυνση και τη Δ΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας) είτε γιατί μετά τις προκλητικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρου Κόπτση και της υφυπουργού Παιδείας Ζέτα Μακρή, απειλούν με ανάκληση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησής τους στις δεκάδες διευθύνσεις που έχουν γίνει.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (12/12) στο πλαίσιο της κινητοποίησης μεταξύ των εκπαιδευτικών και του υπουργείου, τονίστηκε από την πλευρά των εκπαιδευτικών ότι οι Διευθύνσεις που προχώρησαν ως όφειλαν στην έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών, τηρούν όσα προβλέπει ο νόμος, με βάση την παρέλευση της «δόκιμης» διετίας, και απαιτήθηκε να διευκρινιστεί γιατί διαρρέεται ότι θα υπάρξει οδηγία ανάκλησης αυτών των πράξεων. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε ότι «θα υπάρξει σύντομα οδηγία του υπουργείου σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι Διευθύνσεις η οποία θα συνάδει με το πνεύμα του νόμου 4823 και όσα προβλέπονται σε αυτόν».
Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν ότι το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να αντιμετωπίζει τον νόμο ως λάστιχο προκειμένου να χωρέσουν όλα στις αντιεκπαιδευτικές-αντεργατικές του επιδιώξεις, αφού επικαλείται για την καθυστέρηση των μονιμοποιήσεων την εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης, το κομμάτι δηλαδή του νόμου που κάνει λόγο για παράταση της δόκιμης περιόδου, εφόσον υπάρξει αρνητική ατομική αξιολόγηση, όχι φυσικά ως προϋπόθεση, καθώς πουθενά δεν αναφέρεται ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί προαπαιτούμενο.
Οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις εκφράζουν την ανησυχία και την οργή που υπάρχει στους εκπαιδευτικούς αυτούς τους οποίους, μετά από πολλά χρόνια δουλειάς ως αναπληρωτές/τριες, τους καλούν να υποταχθούν στην αξιολόγηση και συνολικά στην αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου με αντάλλαγμα τη μονιμοποίησή τους.. Το υπουργείο θέλει να τους χρησιμοποιήσει ως τον «αδύναμο κρίκο» για να ανοίξει η πόρτα της αξιολόγησης την οποία το εκπαιδευτικό κίνημα με σκληρούς αγώνες τα τελευταία χρόνια έχει αποτρέψει την εφαρμογή της.
Παράλληλα, την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μαζική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας της ΟΛΜΕ, ενώ η ΔΟΕ και η ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν με στάσεις εργασίας. Οι Παρεμβάσεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο πρόσφατο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ είχαν προτείνει 24ωρη κλαδική απεργία συνολικά στην εκπαίδευση και νέα γενική απεργία τον Δεκέμβρη, θεωρώντας ότι αυτό αντιστοιχεί και στο μέγεθος της επίθεσης που δέχεται ο κόσμος της εργασίας αλλά και ως συνέχεια και κλιμάκωση της απεργίας της 9ης Νοέμβρη.
Στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο, εκτός από τα συνθήματα για τους μισθούς, την ακρίβεια, τις μονιμοποιήσεις των νεοδιόριστων, τον τόνο έδωσαν και τα συνθήματα ενάντια στην αστυνομική καταστολή με αφορμή και τη δολοφονία του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα οι διαδηλωτές φώναζαν μεταξύ άλλων «Λιτότητα και φτώχεια για όλο τον λαό, μα στους δολοφόνους 600 ευρώ» την ώρα που περνούσαν από το Σύνταγμα με τις διμοιρίες των ΜΑΤ μέσα στην πλατεία, οι οποίες έπνιξαν τη διαδήλωση στα χημικά την ώρα που πλησίαζε στη Βουλή.