Με αφορμή τον νέο κύκλο παραστάσεων του έργου της Ελένης Καρασαββίδου Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα σε ανθρώπους μιλάμε με τη σκηνοθέτιδα της παράστασης Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Συνέντευξη στον Κυριάκο Νασόπουλο
▶Τι σας κάνει να επιστρέφετε στην ιστορία της Φελίτσε και της Λίλυ;
Το έργο της Ελένης Καρασαββίδου, με αφορμή την αληθινή ιστορία αγάπης της Εβραίας Φελίτσε Σραγκενχάιμ και της Γερμανίδας Λίλυ Γουστ, θίγει πάρα πολλά και πολύ επίκαιρα θέματα. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα Βερολίνο την εποχή που ο Χίτλερ δολοφονούσε ανθρώπους, που η ανθρώπινη ζωή δεν σήμαινε τίποτα, αν βρισκόσουν «στο λάθος σημείο, τη λάθος ώρα». Ο ρατσισμός, ο φασισμός, η διαφορετικότητα, η θέση της γυναίκας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η βία, είναι τα βασικά θέματα του έργου. Είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς τόσα ερεθίσματα και ζητήματα σ’ ένα έργο, χωρίς να γίνεται διδακτικό ή καταγγελία.
▶Ποιο είναι το βασικότερο μήνυμα που θέλει να περάσει η παράσταση στον θεατή;
Ο έρωτας, η αγάπη, δεν έχουν φύλο, χρώμα, θρησκεία.
Ο ρατσισμός, ο φασισμός, η διαφορετικότητα, η θέση της γυναίκας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η βία είναι τα βασικά θέματα του έργου.
▶Τι έχετε αποκομίσει από το θεατρικό έργο και τι έχετε «εισπράξει» από τους θεατές αυτά τα χρόνια που ανεβάζετε την παράσταση;
Το έργο το αγαπήσαμε πολύ! Όλοι οι συντελεστές και οι ηθοποιοί. Και από το κοινό είχαμε πολύ μεγάλη αποδοχή. Οι περισσότερες παραστάσεις ήταν sold out και οι συζητήσεις που γίνονταν στο τέλος με τους θεατές, η συγκίνηση και το γεγονός ότι αρκετοί το είδαν πάνω από δυο φορές, μας ενθάρρυναν και μας δημιούργησαν την ανάγκη να το επαναλάβουμε. Και το έργο ήταν υποψήφιο για Βραβείο Δραματουργίας Κουν. Άλλωστε ήταν προγραμματισμένη η επανάληψη για το φθινόπωρο του 2020, αλλά η πανδημία δεν επέτρεψε την πραγματοποίησή της.
▶Το έργο μιλάει για έναν «απολίτιστο πολιτισμό» των διαχωρισμών. Σε μια εποχή πολιτικών συγκρούσεων και απαγορεύσεων, πιστεύετε ότι ο πολιτισμός σήμερα ενώνει ή χωρίζει;
Ο πολιτισμός έχει μόνο τη δύναμη να ενώνει. Το έχω συναντήσει και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, στα οποία έχω παρευρεθεί κατά καιρούς. Η διάθεση των καλλιτεχνών είναι οι συνεργασίες και οι συνέργειες, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές διαφορές, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν αφορούν τον άνθρωπο αλλά ένα άγνωστο και αμείλικτο πόλεμο συμφερόντων.
▶Πιστεύετε ότι ακόμα και σήμερα κάποιοι αποφασίζουν για τις ζωές μας και μας επιβάλλουν πώς και με ποιους θα συνυπάρξουμε;
Δυστυχώς, ναι. Όπως προανέφερα, ποιος αποφασίζει ποιος θα επιβιώνει και πώς, όσον αφορά στον οικονομικό πόλεμο; Η απομάκρυνσή μας από τη φύση, ο επιβεβλημένος τρόπος ζωής, η έλλειψη ουσιαστικής παιδείας, η ανισότητα, η βία, η οποία καλλιεργείται και μέσα από έναν παράλογο αλλά και αναμενόμενο θυμό, που όλο γιγαντώνεται, η ταξική ανισότητα, η οποία εντείνεται όλο και περισσότερο, ο ρόλος των ΜΜΕ, αποδεικνύουν ότι ο τρόπος ζωής είναι κατευθυνόμενος. Και είναι τραγική η συνειδητοποίηση ότι, αν γεννηθεί κανείς στη μέση ενός παράλογου πολέμου, ενός πολέμου που δεν τον αφορά, αν γεννηθεί σε μια οικογένεια ή μια χώρα που δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί, να σπουδάσει, να εξελιχθεί ή κι αν το έχει κάνει θα αναγκαστεί να γίνει πρόσφυγας σε μια ξένη χώρα και να κάνει μια οποιαδήποτε δουλειά για να επιβιώσει, μακριά από το αντικείμενο των σπουδών του, μακριά από τον τόπο και την οικογένειά του, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να καταστρέψουν τη χώρα του για κάποιο λόγο πολιτικής ή προσωπικής φιλοδοξίας. Και όλα αυτά για να χειραγωγούν και να δημιουργούν πειθήνιους πολίτες, χωρίς πολιτική συνείδηση, χωρίς κριτική σκέψη, χωρίς οράματα. Σε όλα αυτά η τέχνη αντιστέκεται και αφυπνίζει. Καλλιεργεί και διαμορφώνει.
Πληροφορίες παράστασης:
Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους, ένα σύγχρονο έργο που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία αγάπης. Βερολίνο 1942, μια Γερμανίδα παντρεμένη με αξιωματικό των Ναζί και μια Εβραία συναντιούνται και μια μεγάλη αγάπη γεννιέται στη σκιά του ναζισμού και μιας πόλης που βομβαρδίζεται στο όνομα του «πολιτισμού και της τάξης». Σε μια σκοτεινή εποχή, όπου Εβραίοι, ομοφυλόφιλοι, διαφορετικοί, άνθρωποι με αναπηρία δολοφονούνταν, περιουσίες καταστρέφονταν, παιδιά σκοτώνονταν γιατί είχαν την ατυχία να γεννηθούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σ’ αυτό τον τόπο. Μια παράσταση που ξυπνά συναισθήματα και γεννά σκέψεις, με αφορμή μια αληθινή ιστορία αγάπης που γεννιέται σε ένα τραυματικό ιστορικό πλαίσιο…την ιστορία της Φελίτσε και της Λίλυ.
Αγορά εισιτηρίων Στον Πολυχώρο Vault (Μελενίκου 26, Γκάζι) από τις 30 Νοεμβρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9. 15 μ.μ.
Τηλέφωνο: 213 0356472 / 6949534889.