Δημήτρης Σταμούλης
▸ Ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των τραπεζών
Λίγα 24ωρα κράτησε η fake «ρήξη» της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες και όπως αποδείχτηκε ήταν για… εξωτερική κατανάλωση. Δηλαδή να φανεί προς την κοινωνία που στενάζει από την ανέχεια και την ακρίβεια, ότι η κυβέρνηση «αντιστέκεται» στις τρεις φορές «σωσμένες» τράπεζες, που μόνο φέτος εκτιμάται ότι θα έχουν κέρδη 3,5 δισ. ευρώ! Καρπός αυτή της φανταστικής «σύγκρουσης» ήταν ότι σε… δύο εβδομάδες οι τράπεζες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για το πώς δήθεν θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες και πώς θα μειώσουν την ψαλίδα των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Η κυβέρνηση «ξαναθυμήθηκε» τις ληστρικές προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές –για τις οποίες τρία χρόνια στην εξουσία δεν έχει λάβει το παραμικρό μέτρο– για να πιέσει, υποτίθεται, τις τράπεζες να «βάλουν πλάτη».
Ωστόσο, καμιά πρόθεση της κυβέρνησης δεν υπάρχει για επιβολή έστω έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών, όπως ξεκαθάρισε ο Χρ. Σταϊκούρας. ενώ και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης από το Λονδίνο απάντησε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη επιπλέον φορολόγησης των κερδών των τραπεζών». ο αθυρόστομος Αδ. Γεωργιάδης σχετικά με το θέμα των επιτοκίων είπε ότι «οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και η κυβέρνηση δεν μπορεί να διατάξει και να νομοθετήσει το κοστολόγιό τους»!
Ποια είναι όμως τα περιβόητα μέτρα που συζητάνε κυβέρνηση και τραπεζίτες;
Πρώτον, η καλύτερη αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης.
Δεύτερον, η αόριστη «στήριξη των ευάλωτων συνεπών δανειοληπτών», δηλαδή μόνο αυτών που με «χίλια ζόρια» πληρώνουν τις δόσεις τους, αλλά καμιά αναφορά στους χιλιάδες που πλέον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες αυξήσεις.
Τρίτον, η μείωση της ψαλίδας των επιτοκίων χορηγήσεων-καταθέσεων, που είναι από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ, καθώς οι τραπεζίτες μόνο να αυξάνουν αυτά που εισπράττουν ξέρουν αλλά όχι κι αυτά που θα έπρεπε να δίνουν, αν και αυτή η συζήτηση αφορά πρακτικά όσους έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σήμερα το επιτόκιο καταθέσεων είναι περίπου… μηδενικό (κατά μέσο όρο 0,05%), ενώ το μέσο επιτόκιο χορηγήσεων κυμαίνεται στο 4,86%.
Και τέταρτον, η «επαναξιολόγηση» των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους. Είναι χαρακτηριστικό πως τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εισπράξει από τις χρεώσεις αυτές περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί ρεκόρ!
«Άνθρακες ο θησαυρός» για τα νοικοκυριά που στενάζουν από τις διαδοχικές αυξήσεις των τραπεζικών δόσεων τους τελευταίους μήνες
Με λίγα λόγια, «άνθρακες ο θησαυρός» για τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά που στενάζουν από τις διαδοχικές αυξήσεις των τραπεζικών δόσεων τους τελευταίους πέντε μήνες, λόγω των διαρκών αυξήσεων των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άλλη μια απόδειξη του πόσο «διαπλεκόμενες» είναι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες με τους μηχανισμούς της ΕΕ είναι ότι και το όποιο πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών στους δανειολήπτες θα πρέπει να λάβει έγκριση από την ΕΚΤ και τον μηχανισμό SSM, ο οποίος μπορεί να βάλει φρένο και στο πιο ήπιο «λίφτινγκ» στη σημερινή ληστρική πολιτική των τραπεζιτών.
Επιπλέον, πριν τα Χριστούγεννα, αναμένεται η ΕΚΤ να αυξήσει εκ νέου το επιτόκιο του ευρώ κατά τουλάχιστον 0,5 ποσοστιαίες μονάδες… Όλα αυτά γίνονται στη σκιά της αναθεώρησης προς τα κάτω των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, με τον ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί στο 2,8% το τρίτο τρίμηνο του έτους από 5% που προβλεπόταν.