Γιώργος Μιχαηλίδης
Σε διαρκή αναταραχή βρίσκεται το Περού εδώ και ένα δεκαήμερο, δηλαδή από τη στιγμή που το Κογκρέσο με πραξικοπηματικό τρόπο ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος έκτοτε κρατείται. Μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας ο αρμόδιος εισαγγελέας πρότεινε την παράταση της κράτησης Καστίγιο για ένα 18μηνο. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του πρώτου αριστερού προέδρου της χώρας δεν φαίνεται να το βάζουν κάτω, καθώς παρά τα μεγάλα του λάθη και τους διαρκείς συμβιβασμούς του με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, η κίνηση ανατροπής του δεν άφησε περιθώρια εφησυχασμού περί των προθέσεων της περουβιανής ελίτ αλλά και των ΗΠΑ.
Έως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν γίνει γνωστοί οχτώ θάνατοι από τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες. Μάλιστα, συνδικάτα, φορείς και οργανώσεις ιθαγενών κάλεσαν σε πανεθνική απεργία την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση της Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία ορκίστηκε άρον-άρον μετά την ανατροπή του Καστίγιο, απάντησε με την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τριάντα ημέρες. Η απαγόρευση εσωτερικών μετακινήσεων στη χώρα θα ισχύσει και για την περίοδο των γιορτών, όταν πολλοί Περουβιανοί επισκέπτονται συγγενείς ή τους τόπους καταγωγής τους. Στους δρόμους της Λίμα, ο στρατός κι η αστυνομία έκαναν επίδειξη δύναμης παρελαύνοντας σε κεντρικούς δρόμους, ενώ εκτός από την απαγόρευση συγκεντρώσεων συζητείται και η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, η απεργία προκηρύχθηκε σε αρκετές περιοχές του Περού με τους απεργούς να προχωρούν σε αποφασιστικές κινήσεις. αλλά και μεγάλων εργοστασίων, όπως αυτό του φυσικού αερίου Camisea, που σχετίζεται με το μεγαλύτερο κοίτασμα της νότιας Αμερικής.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν καταλήψεις των εθνικών οδών σε τουλάχιστον τέσσερα σημεία της χώρας, με τη νέα πρόεδρο να επιχειρηματολογεί πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έρχεται να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Η πίεση απέναντι στην Μπολουάρτε είναι μεγάλη. Ως εκ τούτου, αν και αρχικά είχε δηλώσει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία Καστίγιο, δηλαδή ως το 2026, αργότερα ανακάλεσε δύο φορές, μεταθέτοντας τελικά την ημερομηνία των εκλογών τον Δεκέμβριο του 2023. Αν στα παραπάνω προστεθούν κάποια περίεργα νέα για ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες στη Βολιβία και τη Βραζιλία, ενδεχομένως ο χειμώνας στη Λατινική Αμερική να είναι ιδιαίτερα καυτός.
Πέδρο Καστίγιο: Πρώτα έχασε τον λαό και μετά την εξουσία
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (17.12.22)