Θεοπίστη Καπέτα
▸Περισσότερα από 25.600 στρέμματα δάσους έχουν γίνει ήδη στάχτη
Κοντεύει να περάσει ένας μήνας από το ξέσπασμα της φωτιάς στο Παπίκιο Όρος της Ροδόπης με περισσότερα από 25.600 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη, μυρίζοντας «πράσινη ανάπτυξη». Ο δασικός πνεύμονας εν ονόματι Παπίκιο Όρος ή Καρλίκ Νταγί φλέγεται από τις 22 Οκτωβρίου. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στα ελληνικά σύνορα και επεκτάθηκε μέχρι και τη Βουλγαρία, καίγοντας και μέρος της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 που βρίσκεται στη γειτονική χώρα, η οποία φημίζεται για το πλούσιο οικοσύστημά της όπου φιλοξενούνται πάρα πολλά είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου.
Το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσβαση από πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής καθότι χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ώρες για να προσεγγίσουν. Οι αντικειμενικές αυτές συνθήκες, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, οδηγούν στην τεράστια καταπόνηση των πυροσβεστών αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις πυρκαγιών τα εναέρια μέσα είναι τα μόνα που μπορούν να επιχειρήσουν σε τόσο δύσβατα σημεία. Αυτά όμως δεν είναι πλήρως διαθέσιμα και γίνεται περιορισμένη χρήση τους. Η σύμβαση για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα έληξε με το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, με αποτέλεσμα οι ρίψεις νερού που πραγματοποιούν να είναι ελάχιστες.
Παράλληλα, μεγάλη συνδρομή στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Παπίκιο Όρος έχουν και οι εθελοντές. Εθελοντές είναι και αυτοί που θα εκπαιδεύονται στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 19 Νοεμβρίου, καθώς προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών γίνονται με το «σταγονόμετρο». Προηγούνται άλλωστε οι προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας και των στρατό.
Όσον αφορά τώρα την ενημέρωση σχετικά με τη πυρκαγιά, όχι μόνο τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση αποσιωπούν σταθερά το γεγονός αλλά και οι ίδιες οι τοπικές αρχές σφυρίζουν αδιάφορα. «Η περιφερειακή αρχή εδώ και τρεις εβδομάδες, δεν μας έδωσε καμία ενημέρωση, αποποιώντας τις ευθύνες της για ακόμη μια φορά. Οι κάτοικοι, οι πολίτες του δήμου Ροδόπης δεν έλαβαν καμία πληροφορία για το τι γίνεται με τη φωτιά. Την βλέπανε απλώς να καίει το Παπίκιο Όρος. Εμείς φυσικά κάναμε ερωτήσεις στο περιφερειακό συμβούλιο σχετικά με τη κατάσταση. Οι απαντήσεις ήταν οι κλασσικές πολιτικές: ότι οι υποδομές είναι ανεπαρκείς, οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες κ.ο.κ.», δηλώνει στο Πριν ο Θοδωρής Περεντίδης, περιφερειακός σύμβουλος με την Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση – Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.
Ειδικά για την περιοχή του Έβρου, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της περιοχής κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του 2022 ζήτησαν 400.000 ευρώ για την κάλυψη των προσωρινών πάγιων εξόδων τους, έλαβαν συνολικά περίπου 80.000 ευρώ. «Εμείς βάζουμε τα ζητήματα των αυξημένων προϋπολογισμών και δαπανών για την αντιπυρική προετοιμασία και προστασία κάθε χρόνο αλλά η περιφερειακή αρχή δεν κάνει τίποτα. Συνεχώς επικαλείται τους προϋπολογισμούς λιτότητας», συμπληρώνει ο Θοδωρής Περεντίδης.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) στην Ελλάδα μόνο το τραγικό 2021 κάηκαν 1.300.000 στρέμματα δασικής γης, ενώ την οκταετία 2013-2020 είχε καεί περίπου ίση έκταση, δηλαδή επιπλέον 1.300.000 στρέμματα δασικής γης! Εξ’ αυτών, πολλά μετατράπηκαν από δασικές περιοχές σε μεγάλες εγκαταστάσεις επιχειρηματικών ομίλων και πολλές γέμισαν με ανεμογεννήτριες. Αυτό είναι το «πράσινο ταμείο» που μόνο το πράσινο δεν ενισχύει και δεν προστατεύει.
Το είχε πει άλλωστε και ο Άδωνις Γεωργιάδης σε δελτίο ειδήσεων το καλοκαίρι του 2020: «Τι αξία έχει ένα παρθένο δάσος μπροστά στα ευρώ;». «Καλά κάνουμε και χτίζουμε εδώ αφού έτσι και αλλιώς το δάσος θα καεί», είχε δηλώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 15 Ιουλίου 2020 παρευρισκόμενος σε μια εκδήλωση που αφορούσε το χτίσιμο θέρετρου στον Ερημίτη Κέρκυρας. Ένα μήνα μετά το δάσος του Ερημίτη κάηκε! Αυτή είναι η λογική τους όμως. Να αφήνουν ολόκληρες περιοχές να καούν και να καλωσορίζουν την πράσινη «ανάπτυξη».