Γιώργος Μιχαηλίδης
Απολιγνιτοποίηση, μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια», μπαταρίες αποθήκευσης, μικροτσίπ και πολλά άλλα. Καθώς η παγκόσμια κοινότητα θέτει τις παραπάνω προτεραιότητες, τα μάτια όλων στρέφονται στα μέταλλα και τις σπάνιες γαίες. Αυτό σημαίνει πως τα μάτια κοιτάζουν πρωτίστως προς την Αφρική.
Από το Κονγκό προέρχεται το 63% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% στα επόμενα χρόνια, ενώ η ίδια η ζήτηση του κοβαλτίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 47 φορές μεταξύ 2017 και 2030. Το 80% των παγκοσμίως εντοπισμένων κοιτασμάτων μαγγανίου βρίσκεται στη Νότια Αφρική, ενώ και σε άλλα μέταλλα, όπως το λίθιο, αν και τα πιο μεγάλα κοιτάσματα βρίσκονται στη Νότια Αμερική, αρκετές αφρικανικές χώρες διαθέτουν επίσης σημαντικές ποσότητες.
Οι πρόσφατες νέες σελίδες ταραχών και εμφυλίων ή διακρατικών συγκρούσεων στην αφρικανική ήπειρο δεν πρέπει να ειδωθούν εκτός αυτού του πλαισίου. Για παράδειγμα, η ρωσική Nordgold αναγκάστηκε τον Απρίλιο να κλείσει το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού στην Μπουρκίνα Φάσο, καθώς είχε γίνει στόχος ενόπλων. Οι επιθέσεις ισλαμιστικών ομάδων σε ορυχεία χρυσού στο Μάλι, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσφατα η νέα στρατιωτική κυβέρνηση που κατέλαβε την εξουσία στο Μάλι κατηγόρησε τη Γαλλία ότι εξοπλίζει ισλαμιστές αντάρτες στον βορρά της χώρας — δήλωση την οποία «χαιρέτησε» ο ιδιοκτήτης του ρωσικού ιδιωτικού μισθοφορικού στρατού της Wagner. Η παρουσία της τελευταίας στα αφρικανικά εδάφη την τελευταία πενταετία έρχεται, άλλωστε, να συμπληρώσει την εικόνα των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων ευρωπαϊκών κρατών (κατά βάση της Γαλλίας), τα οποία εκμεταλλεύονται το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων της Αφρικής.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος των ανταγωνισμών στην αφρικανική ήπειρο, πέρα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές εξορυκτικές εταιρείες, η «πείνα» για χρυσό έχει οδηγήσει στο άνοιγμα αμέτρητων μικρών ανεπίσημων ορυχείων, το προϊόν των οποίων περνά παράνομα τα σύνορα και με ελάχιστη ή καθόλου φορολόγηση κατευθύνεται στο Ντουμπάι. Επειδή, στο φόντο των ανταγωνισμών, τα ευρωπαϊκά κράτη θα επιχειρήσουν να νομιμοποιήσουν τις στρατιωτικές επεμβάσεις στην Αφρική, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η Γαλλία, μια χώρα χωρίς χρυσό, έχει στα θησαυροφυλάκιά της τις τέταρτες μεγαλύτερες ποσότητες στον κόσμο, την ώρα που το Μάλι, με 860 ορυχεία χρυσού στα εδάφη του, δεν διαθέτει ούτε ουγκιά!