«Όποιος δουλεύει, προοδεύει», ήταν το (σαθρό φυσικά) μότο που κυριαρχούσε στο πρότερο μοντέλο του καπιταλισμού. Τώρα η σύγχρονη επιταγή του κεφαλαίου τροποποιείται σε μια ακόμα χειρότερη μορφή. «Δούλευε μέχρι τελικής πτώσεως και ίσως να μην απολυθείς». Αυτό ήταν άλλωστε και το «ρεζουμέ» της τελευταίας επιστολής του Ίλον Μασκ προς τους εργαζομένους του Twitter την Παρασκευή. «Εάν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να γίνετε μέλος του νέου Twitter, κάντε κλικ στο “Ναι” στον παρακάτω σύνδεσμο», έγραφε το αυστηρό μέιλ που διέρρευσε στο BBC.
Σε ποιο πλαίσιο καλέστηκαν να συμφωνήσουν οι εργάζομενοι; Στη δέσμευση, όπως τη διατύπωσε ο ίδιος ο Μασκ, ότι το Twitter πλέον «είναι εξαιρετικά σκληροπυρηνικό» και όσοι παραμείνουν πρέπει να είναι έτοιμοι να «δουλεύουν πολλές ώρες σε υψηλή ένταση». Εάν κάποιος/α δεν συμφωνεί, θα απολυθεί από την εταιρεία λαμβάνοντας αποζημίωσης μόλις τριών μηνών. Εάν αυτό προσμετρηθεί στις πρόσφατες απολύσεις των big tech (σελ. 22), γίνεται ευκόλως αντιληπτό πως στον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό δεν δικαιούνται να αισθάνονται ασφαλείς και να «χαλαρώνουν» ούτε οι εργαζόμενοι εκείνοι που κρατάνε στα χέρια τους «ισχυρά» πτυχία με «επαγγελματικά δικαιώματα», γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά την τεχνολογία και ούτε σκέφτηκαν να συγκροτήσουν σωματείο…
Και στην Ελλάδα όμως η υπερεντατικοποίηση της εργασίας υπό τον φόβο απόλυσης καλά κρατεί. Ενδεικτικά, τα όσα ετοιμάζονται ενόψει Black Friday σε αλυσίδες καταστημάτων όπως ο Κωτσόβολος, όπου έκαναν crash test στους εργαζομένους κλειδώνoντάς τους εντός του μαγαζιού για να τεστάρουν τις αντοχές τους! Ο νόμος Χατζηδάκη έκανε ακόμα πιο εύκολη την ελαστικοποίηση του ωραρίου. «Σκληροπυρηνικό» καπιταλισμό θέλουν οι Μασκ του πλανήτη, με σκληροτράχηλο εργατικό κίνημα θα απαντήσουμε.