Οι όποιες πενιχρές αυξήσεις δόθηκαν με απόφαση της κυβέρνησης στους κατώτατους μισθούς το προηγούμενο διάστημα, εξανεμίστηκαν από το κύμα της ακρίβειας σε ενέργεια και βασικά είδη διαβίωσης. Σήμερα οι εργαζόμενοι είναι ακόμα πιο φτωχοί, όπως προκύπτει και από την τελευταία έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2022 και ύστερα, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 19%.
Οι συνθήκες διαβίωσης είναι χειρότερες για εκείνους που εργάζονται με άτυπες μορφές εργασίας, αποδεικνύοντας την ταξική διάσταση της ακρίβειας που δεν είναι «για όλους το ίδιο»! Ο συνδυασμός αύξησης των τιμών κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, εκτινάσσει έως και στο 40% την απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ, και έως 14% στο εισοδηματικό κλιμάκιο 751-1.100 ευρώ, ενώ μειώνεται ριζικά για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.
Από την άλλη, ο μέσος μισθός μειώνεται τόσο σε ονομαστικούς όσο και σε πραγματικούς όρους. Το α’ τρίμηνο του 2022, ο ονομαστικός μέσος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 4,5% (λόγω των προσλήψεων χαμηλόμισθων) και ο πραγματικός μέσος μισθός «βυθίστηκε» κατά 12%. Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Οκτώβριο δείχνουν ότι ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 329 ευρώ (καθαρά), και ο μέσος μισθός ανέρχεται σε μόλις 820 ευρώ!
Στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης οι εργαζόμενοι πρέπει να θέσουν επιτακτικά το αίτημα να πάρουν από τον πλούτο που παράγουν! Με συλλογικές συμβάσεις παντού, με πραγματικές αυξήσεις για όλους, ώστε κανένας μισθός να μην είναι κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά, με επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού.