▸Πόλεμος στην Ουκρανία
Στο Κίεβο βρέθηκαν την Πέμπτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, παρέχοντας στήριξη στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι και διαφημίζοντας την ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, όπως εκφράστηκε και με την παράδοση 40 θωρακισμένων οχημάτων BMP1 (έχουν φτάσει στην Ουκρανία τα 20). Αυτά ενώ ο πόλεμος κλιμακώνεται και οι πυρηνικές απειλές ίπτανται πάνω από την ανθρωπότητα. Την ίδια γραμμή «πρωτοπόρας» εμπλοκής εξέφρασε και ο Κ. Μητσοτάκης, με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιθουανία.
Την ίδια ώρα, κι ενώ οι φονικές μάχες μαίνονται στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, η Ρωσία κατηγόρησε ανοικτά τη Βρετανία ως υπεύθυνη για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream I και II, καθώς και ως εμπλεκόμενη στην επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα βλήματα στο ρωσικό λιμάνι της Σεβαστούπολης, η οποία σε μεγάλο βαθμό αποκρούστηκε. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά η Ρωσία κατηγορεί ευθέως μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ για επιθετικές ενέργειες. Η Μόσχα αποχώρησε για μερικές μέρες από τη συμφωνία για τα σιτηρά, καθώς κατήγγειλε πως αξιοποιήθηκε για να εκδηλωθεί η ουκρανική επίθεση. Τελικά, μετά από νέα διαμεσολάβηση της Τουρκίας και έγγραφες διαβεβαιώσεις της Ουκρανίας η Ρωσία επέστρεψε.
Στα Βαλκάνια εξελίσσεται μία ακόμα άσκηση, η «Balkan Shield-22» (31/10-11/11), με μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία, προφανώς ενταγμένη στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.