Η συμμαχία Νετανιάχου, που στέφτηκε νικήτρια στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, οφείλει την επικράτησή της και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου από τους νυν πολιτικούς της αντιπάλους. Συγκεκριμένα, η αύξηση του ελάχιστου ορίου εισαγωγής στη Βουλή από 2% στο 3,25% το 2014, της χάρισε σε μεγάλο βαθμό την (ισχνή) πλειοψηφία.
To εργοδοτικό τέρας «Ίλον Μασκ»
Ξεπερνά (και πάλι) τα όρια, ο εγωισμός και το θράσους του Ίλον Μασκ. Με το χαρακτηριστικό στιλ μεσσία που τον ξεχωρίζει, στο πρώτο του άμεσο μέιλ στους (εναπομείναντες) εργαζόμενους του Twitter –μεταξύ άλλων– έγραψε πως «έρχονται δύσκολες ημέρες». Όπως δήλωσε, περιμένει από τους υπαλλήλους τουλάχιστον(!) 40ωρη παρουσία εβδομαδιαία στα γραφεία, καταργώντας καθολικά τη δυνατότητα σύνδεσης από το σπίτι — πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Υπενθυμίζεται πως προ ολίγων ημερών η πρώτη κίνηση του Μασκ ήταν να απολύσει κοντά στο 50% των εργαζομένων του, ενώ λίγες μέρες μετά εργαζόμενοι κατήγγειλαν σε μέσα τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας προκειμένου να υλοποιηθεί το συνολικό project του «Blue Twitter». Οι επιθετικές πρακτικές προς τους εργαζομένους του Twitter, δεν πρέπει να αναλυθούν έξω από το πεδίο της συρρίκνωσης κερδών για τις μεγάλες τεχνολογικές πολυεθνικές, καθώς Meta, Amazon και Google ανακοινώνουν διαρκώς πάγωμα των προσλήψεων ή απολύσεις.
Διαξιφισμοί Δύσης- Κίνας
Η τεχνολογική εξάπλωση της Κίνας τρομάζει τη Δύση. Σαν μέτρο αποτροπής της κινεζικής πρόσβασης σε εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα, τα δυτικά πολιτικά συστήματα θέτουν εξαγωγικούς περιορισμούς ή/και μπλοκάρουν τις κινεζικές επενδύσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις οι Δυτικοί τα καταφέρνουν, σε κάποιες όμως όχι και τόσο καλά. Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμπόδισε την σουηδική θυγατρική του κινεζικού ομίλου Sai Microelectronics να εξαγοράσει γερμανική εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ στο Ντόρτμουντ και να επενδύσει σε μια δεύτερη. Παρόλα αυτά, στις ΗΠΑ o τεράστιος κατασκευαστής τσιπ, Nvidia Corp, ανακοίνωσε πως προσφέρει ένα νέο προηγμένο μικροτσίπ στην Κίνα, το οποίο πληροί τις πρόσφατες αυστηρές προϋποθέσεις εξαγωγών που επέβαλλε ο Μπάιντεν με απώτερο σκοπό να «χτυπήσει» την εισαγωγική δραστηριότητα της Κίνας σε προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας. Κάποιες φορές η πολιτική παίρνει «κεφάλι», κάποιες άλλες όμως οι μεγάλες εταιρείες δεν «τιθασεύονται».
Ocean Viking: Στην Γαλλία οι 234 πρόσφυγες
Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 234 ναυαγών προσφύγων που περιμάζεψε το πλοίο της γαλλικής ΜΚΟ SOS Mediterranée, Ocean Viking. Υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, η Γαλλία αναγκάστηκε να ανακοινώσει πως θα υποδεχτεί τελικά το πλοίο με τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών πάντως «η απόφαση υιοθετήθηκε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους», ενώ μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γινόταν εάν η SOS Mediterranée δεν ήταν γαλλική. Το γεγονός πάντως πως (ξανά) η Ιταλία κατάφερε να αποτρέψει την επιβίβαση προσφύγων (ανάμεσα τους και παιδιών) σε λιμάνι της είναι ανησυχητικό. Το θράσος μάλιστα των ιταλών αξιωματούχων είναι ενδεικτικό, δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως αφού οι διασωθέντες δεν βρίσκονται καταμεσής της θάλασσας δεν χρειάζεται να αποβιβαστούν στην Ιταλία…