Ματίνα Παπαχριστούδη
Η σύλληψη του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, μαζί με 78 ακόμη κατοίκους και αλληλέγγυους στα «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μετά από την καταδρομική και τρομοκρατική επέμβαση πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων την περασμένη Τρίτη, είναι ένα ακόμη μήνυμα εκφοβισμού προς τους εργαζόμενους στη βιομηχανία της προπαγάνδας που επιμένουν, παρά τη λογοκρισία και την οικονομική ανέχεια, στις βασικές αρχές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Χαρακτηριστικό είναι πως για την παράνομη σύλληψή του, εκτός από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, δεν αντέδρασε αμέσως καμία άλλη συνδικαλιστική ένωση, παρά την έκκληση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης φωτορεπόρτερ. Αντέδρασαν πάλι άμεσα και με έντονο τρόπο οι διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις του IPI (Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου) και των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα (RSF).
Όπως απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με εντολές και διατάγματα υπουργών ή δημάρχων, έτσι εκδόθηκε και η απαγόρευση να πλησιάσουν δημοσιογράφοι και κάμερες στον χώρο των «Προσφυγικών». Η αστυνομία είχε τις δικές της κάμερες και drone, τις εικόνες των οποίων διένειμε αργότερα, μαζί με το απαραίτητο δελτίο τύπου και την κατασκευασμένη είδηση, στα μέσα ενημέρωσης. Τα περισσότερα εξ αυτών δημοσίευσαν αυτούσια την ανακοίνωση της αστυνομίας μαζί με τις εικόνες της. Ελάχιστα Μέσα, κυρίως στα ψηφιακά δίκτυα, δημοσιοποίησαν το ολιγόλεπτο βίντεο που αποτυπώνει την κτηνώδη συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, με ανθρώπους γονατιστούς, με τα χέρια στο κεφάλι τους, λες και βρισκόμαστε σε πολεμικό μέτωπο.
Τα περισσότερα Μέσα βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ακραίας χειραγώγησης με την συναίνεση των συνδικαλιστικών ενώσεων. Η κατάσταση που βιώνουν οι δημοσιογράφοι περιγράφηκε απόλυτα στην επισήμανση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας δημοσιογράφων Μάια Σεβέρ, η οποία σε συνέντευξή της στο Euractiv ανέφερε πως οι Έλληνες δημοσιογράφοι βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, για πολλούς είναι δύσκολο να βρουν χρόνο ώστε να αγωνιστούν για την ελευθερία της δημοσιογραφίας. Με τη σύλληψη του Νίκου Πηλού δόθηκε ένα μήνυμα σε όσους δεν αποδέχονται την εντολή φίμωσης: Θα συλλαμβάνονται και θα αντιμετωπίζουν κατηγορίες «τρομοκράτη».
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Σε μεγάλο φιάσκο εξελίχθηκε η ιδιωτικοποίηση της μετάδοσης των αγώνων του Μουντιάλ από τον όμιλο του ΑΝΤ1. Η εταιρεία που δημιούργησε συνδρομητική πλατφόρμα και ζητούσε 20 ευρώ ως συνδρομή, αναγκάστηκε να μεταδώσει ελεύθερα τους αγώνες μετά την «κατάρρευση» της. Ωστόσο, δεν επιστρέφει τα 20 ευρώ, δηλώνοντας πως θα «δωρίσει» τρεις επιπλέον μήνες συνδρομή, ενέργεια που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
Το φιάσκο αυτό συμπίπτει με τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην κάλυψη κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων σε διεθνές επίπεδο. Η τάση είναι να δίνονται όλα τα δικαιώματα σε συνδρομητικές πλατφόρμες και πλατφόρμες συνεχούς ροής, όπως το Netflix, το Prime Video της Amazon κ.α., έναντι πολλών εκατομμυρίων. Το αθλητικό κοινό χάνει σταδιακά το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση των αθλητικών γεγονότων.
Αλλαγή διευθυντικής ομάδας στο συγκρότημα του Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά την παραίτηση του Αντώνη Καρακούση, ο οποίος ανέλαβε ρόλο συμβούλου έκδοσης. O Γιάννης Πρετεντέρης τοποθετήθηκε στη θέση του εκδότη του Βήματος και ο Γιώργος Μαντέλας ανέλαβε τη θέση του διευθυντή, όπως και στα Νέα. Παράλληλα, διατηρούν τις θέσεις τους στα άλλα Μέσα του ομίλου. Η αλλαγή αυτή επικυρώνει την πολιτική θέση του συγκροτήματος υπέρ του κόμματος της ΝΔ.