Θεοπίστη Καπέτα
▸Αγώνας των εργαζομένων για την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης
Η εταιρεία Skroutz την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού είχε τρελά κέρδη, όπως είναι αναμενόμενο, καθώς όλος ο κόσμος ψώνιζε μέσω ίντερνετ. Αυτό την «υποχρέωσε» να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοί της να υπερδιπλασιαστούν. Συγκεκριμένα, από 300 οι εργαζόμενοι της Skroutz έφτασαν περίπου τους 700 μέσα σε δύο μόνο χρόνια. Επρόκειτο για μια πολύ μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη για οποιαδήποτε εταιρεία.
Πλέον, η εργοδοσία οδεύει βήμα-βήμα και με οργανωμένο σχέδιο στην μείωση προσωπικού. Πιο αναλυτικά, η εταιρεία από την αρχή του έτους πάγωσε τις προσλήψεις, δεν έδωσε καμία αύξηση και δεν έκανε καμία αναπροσαρμογή στους μισθούς με βάση τον πληθωρισμό και το νέο κύμα ακρίβειας. Αυτό ανάγκασε πολλούς εργαζόμενους να παραιτηθούν και να ψάξουν να βρουν αλλού δουλειά, την ώρα που η διοίκηση της εταιρείας απλά τους κουνάει το χέρι και τους εύχεται «καλή συνέχεια», αποκλείοντας κάθε πιθανή ενέργειας για να σταματήσει το κύμα φυγής.
Παράλληλα με το πάγωμα των μισθών και τη μείωση του προσωπικού στη κεντρική εταιρεία, η Skroutz ακολουθεί μια πολύ επιθετική πολιτική στο επενδυτικό κομμάτι. Αρχικά, τον Ιανουάριο του 2021, αγόρασε την εταιρεία κούριερ SendX η οποία μετονομάστηκε σε Skroutz Last Mile. Στην συνέχεια τον Ιούλιο εξαγόρασε και την εταιρεία πληρωμών Everypay ενώ παράλληλα σκοπεύει να αναβαθμιστεί περαιτέρω με την κατασκευή δικών της αποθηκών.
Ενόσω η εταιρεία συνεχίζει την επιθετική στρατηγική της ως προς τις επενδύσεις της, εκμεταλλευόμενη και τον νόμο Χατζηδάκη, έφερε στο τραπέζι τις ατομικές συμβάσεις οι οποίες έχουν αρκετά στοιχεία αρνητικής μεταβολής για τους εργαζόμενους. Μεταξύ αυτών είναι το γεγονός ότι το διάλειμμα είναι εκτός 8ώρου ενώ η τηλεργασία μονιμοποιείται ως ένα καθεστώς εργασίας όπου, εκτός του ότι δεν προστατεύεται το 8ωρο, μένουν απλήρωτες οι υπερωρίες καθώς και η ασφάλεια, τα πάγια έξοδα και ο εξοπλισμός (συσκευές, ρεύμα, ίντερνετ κλπ) γίνονται ευθύνη του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, στη σύμβαση υπάρχει και μια ολόκληρη παράγραφος η οποία αφορά τον εξοπλισμό και την ασφάλεια αυτού σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος καλείται να αποδεχτεί ότι το laptop πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για δουλειές της εταιρείας. Αυτό μπορεί να ελέγχεται από τον εργοδότη με φυσικά ή οποιαδήποτε άλλα μέσα νομιμοποιώντας έμμεσα το tracking στους υπολογιστές των εργαζομένων και «τσεκάροντας» παράλληλα ανά πάσα στιγμή εάν ο εργαζόμενος δουλεύει ή όχι.
Στη σύμβαση προστίθεται ακόμα η δυνατότητα του εργοδότη να τροποποιεί το ωράριο του εκάστοτε εργαζομένου καθώς επίσης και την αλλαγή της θέσης εργασίας. Μέσα σε μια βδομάδα δηλαδή ένας εργαζόμενος μπορεί να βρεθεί να δουλεύει με διαφορετικό ωράριο και σε διαφορετικό πόστο!
Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Nομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας, ενώ την Δευτέρα (17/10) πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του σωματείου με την εργοδοσία. Η συγκεκριμένη συνάντηση, στην οποία τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα των ατομικών τροποποιητικών συμβάσεων, ήταν η πρώτη με τους εκπροσώπους της εταιρείας και ήταν αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων, καθώς μέχρι τώρα η Skroutz δεν αναγνώριζε καν το σωματείο.
Όπως σημειώνει και το Radical IT, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η συλλογική διαπραγμάτευση με το ΣΕΤΗΠ για υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ότι η τηλεργασία θα είναι εθελοντική και το κόστος εφαρμογής της θα βαραίνει αποκλειστικά τον εργοδότη ενώ και το ωράριο εργασίας θα είναι σταθερό για όλους.