Σταύρος Τζιορτζιώτης*
▸Πολλαπλές συνέπειες για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής θα φέρει η κυβερνητική απόφαση για μεταφορά εννέα υπουργείων και άλλων οργανισμών στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, έκτασης 154,8 στρεμμάτων.
Με τον Ν. 4864/21 ξεκίνησε η δρομολόγηση του σχεδιασμού και μέσα στον Αύγουστο προχώρησε η δημοσιοποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) με μόλις 30 μέρες περιθώριο για διαβούλευση, δηλαδή μέχρι 3 Σεπτέμβρη.
Η ΣΜΠΕ προβλέπει Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το χώρο που θα αλλάξει τη δόμηση σε μια περιοχή κατοικίας ανεβάζοντας στο καθοριζόμενο ως Πολεοδομικό Κέντρο το ποσοστό κάλυψης σε 60%, το ύψος των κτιρίων σε 28 μέτρα (από 12 μέτρα), το συντελεστή δόμησης στο 1,8 (από το 0,8), προκειμένου να οικοδομηθούν κτίσματα 278.635 τετραγωνικών μέτρων. Ενώ προβλέπεται να επιβληθούν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που «εξυπηρετούν σκοπό δημόσιας ωφέλειας».
Προωθείται μιας μεγάλης κλίμακας αλλαγή στη χωροταξία και πολεοδόμηση της περιοχής με την αλλοίωση του περιβάλλοντος, τη συρρίκνωση ελεύθερων χώρων, την επιβάρυνση στις συνθήκες ζωής και κυκλοφορίας μας, παρά τις ψευδεπίγραφες αναφορές για δημιουργία χώρων πρασίνου. Εντάσσεται στην πολιτική τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας, παράδοσης κτιρίων σε επενδυτές και της μετατροπής τους σε ξενοδοχεία και διασκεδαστήρια. Η κατασκευή των υπουργείων στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και στη συνέχεια η λειτουργία του χώρου θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ.
Ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ έχει απαξιωθεί ως εργοστάσιο από διαχρονικές κυβερνητικές επιλογές και υπολειτουργεί. Αποτελεί το μοναδικό χώρο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί πάρκο πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού για να υπάρξει ανάσα ζωής σε μια πυκνοδομημένη περιοχή. Αυτό είναι και το πάγιο αίτημα του κινήματος, μαζί με την ταυτόχρονη διασφάλιση της εργασίας όλων των εργαζόμενων στην ΠΥΡΚΑΛ.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ Αττικής) έχει εκφραστεί αρνητικά για το έργο, ενώ ενστάσεις έχουν καταθέσει ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ) και άλλοι επιστημονικοί φορείς.
Όλη η αντιπολίτευση στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού δήλωσε ξεκάθαρα ότι η ΣΜΠΕ πρέπει να απορριφθεί, αλλά η δημοτική αρχή Mπινίσκου, που στηρίζεται από τη ΝΔ, με 17 ψήφους στο 33μελές δημοτικό συμβούλιο, δεν απέρριψε το κυβερνητικό πάρκο, αλλά μπήκε στη διαδικασία να κάνει «εναλλακτικές» προτάσεις για μεταφορά λιγότερων υπουργείων, εν μέσω πλήθους διαμαρτυρόμενων κατοίκων.
Το πλήθος των περιβαλλοντικών, στεγαστικών, κυκλοφοριακών προβλημάτων, που δημιουργεί στην ευρύτερη περιοχή Δάφνης-Υμηττού, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης, Βύρωνα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις φορέων και κινητοποιήσεις κατοίκων.
Η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα έφερε ξανά το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα και μαζί με άλλες παρατάξεις πάρθηκε απόφαση για απόρριψη της ΣΜΠΕ και νομική προσβολή της, προκειμένου να ακυρωθεί το έργο, επαναβεβαιώθηκε η θέση για ματαίωση-απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου για κατασκευή κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ και η απαίτηση για διάθεση του χώρου αποκλειστικά για τη δημιουργία πάρκου πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων.
Η μαχητική συλλογική ανυποχώρητη δράση των κατοίκων είναι ο μόνος δρόμος για να αποτρέψει τη δυσμενή εξέλιξη στην περιοχή.
*Μέλος Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα