Ιωάννα Καρδάρα
▸Υπό διάλυση, λόγω τρομερών ελλείψεων προσωπικού, είναι τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης ώστε η παιδιατρική περίθαλψη να δοθείς τους ιδιώτες. Χιλιάδες παιδιά στις λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο.
Τεράστιες ελλείψεις παρουσιάζουν τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας με το υγειονομικό προσωπικό να έχει φτάσει στα όριά του. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν την κυβέρνηση να αδιαφορεί μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν απαξιώνοντας την δημόσια παιδιατρική περίθαλψη.
Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» κήρυξαν την Τετάρτη (28/9) 24ωρη απεργία και πραγματοποίησαν κινητοποίηση μπροστά από το υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, σε στάση εργασίας προχώρησαν η ΕΙΝΑΠ, η ΠΟΕΔΗΝ, τα σωματεία εργαζομένων στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε και η τριμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο Παίδων Πεντέλης. Στην κινητοποίηση έχει καλέσει και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».
Οξυμένα είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς 3.000 παιδιά περιμένουν στις λίστες για ένα χειρουργείο λόγω της μεγάλης έλλειψης αναισθησιολόγων. Ωστόσο, καταγράφονται ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες, όπως αυτές των μικροβιολόγων, των τεχνολόγων, προσωπικού στο Αιματολογικό και Βιοχημικό Τμήμα, στο Νευρολογικό, το Νευροχειρουργικό και το Καρδιολογικό, στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας.
Συνολικά έχουν απομείνει μόνο οχτώ αναισθησιολόγοι σε σύνολο 17 οργανικών θέσεων, οι οποίοι δουλεύουν κάτω από εξαντλητικές και εξοντωτικές συνθήκες καθώς καλούνται να καλύψουν μεγάλα κενά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση της επιστημονικής υπεύθυνης του τμήματος, η οποία είναι και διευθύντρια του χειρουργικού τομέα, να αναστέλλονται από 5 Σεπτεμβρίου και επ’ αόριστον όλες οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις όλων των ειδικοτήτων. Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» ανέρχονται σε 34, ενώ 40 είναι οι επικουρικοί γιατροί.
Παράλληλα, οι ελλείψεις προσωπικού στο αιματολογικό εργαστήριο έχουν αναγκάσει τους γιατρούς να πραγματοποιούν 6 με 10 εφημερίες ο καθένας ανά μήνα, ενώ πια στις μικρές εφημερίες κλείνει μετά τις 9 το βράδυ και οι εξετάσεις αποστέλλονται και πραγματοποιούνται στο διπλανό νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, στα εργαστήρια υπάρχουν 16 κενές θέσεις ειδικευομένων μικροβιολογίας, ενώ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται και η αιμοδοσία του νοσοκομείου, η οποία χρήζει άμεσα στήριξης με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Τέλος, οι δύο Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας με 830 τακτικά μεταγγιζόμενους ασθενείς είναι υπό διάλυση λόγω έλλειψης μόνιμων ιατρών.
Οι υγειονομικοί στο Παίδων «Αγία Σοφία» απαιτούν να καλυφθούν εδώ και τώρα και οι επτά κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων με μόνιμες προσλήψεις, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να λειτουργήσουν ξανά όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και επικουρικοί και να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
Αναστολή από 5 Σεπτεμβρίου και επ’ αόριστον σε όλες τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, «εκτός» 5 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες στο «Αγλαΐα Κυριακού»
Υποστελεχωμένο όμως είναι και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», καθώς από τις οχτώ χειρουργικές αίθουσες που υπάρχουν λειτουργούν μόνο δύο ή τρεις. Όπως περιγράφει στο Πριν η αναισθησιολόγος – εντατικολόγος, επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ στο νοσοκομείο, Κατερίνα Ντουζέπη, μπορεί τα χειρουργεία να μην έχουν αναβληθεί αλλά λειτουργούν επισφαλώς, καθώς εκτός από τους αναισθησιολόγους που είναι οριακοί υπάρχουν πολλά κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε μικροβιολόγους. Συγκεκριμένα από τις 16 θέσεις αναισθησιολόγων καλύπτονται μόνο οι 11 εκ των οποίων όμως η μία αναισθησιολόγος μετακινείται στη μονάδα Covid, ενώ από τους υπόλοιπους 10 οι δύο δεν εφημερεύουν οπότε απομένουν οκτώ αναισθησιολόγοι. Ακόμη, το νοσηλευτικό προσωπικό από 30 άτομα έχουν απομείνει 18.
«Ζητάμε προσλήψεις και δεν εισακούονται. Στα τριτοβάθμια νοσοκομεία τα χειρουργεία πλέον λειτουργούν χωρίς την απαραίτητη ασφάλεια», τονίζει και προσθέτει ότι η αναμονή για χειρουργείο ξεπερνά τους τρεις μήνες. Όσον αφορά την αιμοδοσία, υπάρχουν μόνο δύο γιατροί που καλύπτουν τις εφημερίες και τις εξορμήσεις που γίνονται, ενώ στο αιματολογικό είναι μόνο τρεις εκ των οποίων οι δύο είναι υπό συνταξιοδότηση.
«Η δημόσια παιδιατρική περίθαλψη στη χώρα δέχεται χτυπήματα από παντού. Ουσιαστικά μεθοδεύουν την υποβάθμιση και την απαξίωση των νοσοκομείων και του ΕΣΥ γενικότερα, τα αφήνουν και φυλλορροούν. Έχουμε πολύ μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτές, πράγμα που έχει μεγάλη επίπτωση και στην λειτουργία του χειρουργικού τομέα γιατί δεν μπορούμε να ανοίξουμε και τις τρεις χειρουργικές αίθουσες που έχει το νοσοκομείο. Λειτουργούν σχεδόν πάντα οι δύο αίθουσες αφού δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό να υποστηρίξει και την τρίτη αίθουσα», συμπληρώνει μιλώντας στο Πριν και η ορθοπαιδικός, Ιωάννα Πασπάτη, η οποία εργάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.
Παίδων Πεντέλης: Χωροταξικό χάος
Το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αντιμετωπίζει και μεγάλα χωροταξικά προβλήματα. Ειδικά το Χειρουργικό Τμήμα έχει συρρικνωθεί σημαντικά, ενώ η Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου έχει στριμωχτεί σε έναν θάλαμο. Τα χωροταξικά προβλήματα διογκώθηκαν μάλιστα έπειτα από μία χορηγία/δωρεά του σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Ροταριανών Ομίλων 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ», που αποφάσισε να φτιάξει ένα χώρο φιλοξενίας για παιδιά τα οποία με εισαγγελική εντολή έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους.
Η διοίκηση του νοσοκομείου τον Ιούνιο έδωσε στο «Ρόταρυ» ένα χώρο όπου βρίσκονταν επτά θάλαμοι της Χειρουργικής Κλινικής, ενώ η σύμβαση που έχει συναφθεί δεν επιτρέπει τη χρήση του χώρου για οτιδήποτε άλλο με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί ο χειρουργικός τομέας (η ορθοπαιδική κλινική συγκεκριμένα) και ουσιαστικά χωροταξικά να έχει αποδιοργανωθεί πλήρως.
Μέχρι και σήμερα η πρόσβαση στο χώρο είναι μόνο εξωτερική και μη επιτρεπόμενη σε άτομα πλην των όσων έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας τις εργασίες αναδιαμόρφωσης.