Στις 9 Οκτωβρίου 1967, στο χωριό Λα Ιγκέρα της Βολιβίας ο λοχίας Μάριο Τεράν Σαλάσαρ εκτελεί τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Η απόφαση της εν ψυχρώ δολοφονίας του Τσε είχε ληφθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επικυρώθηκε από τον πρόεδρο της Βολιβίας Ρενέ Μπαριέντος και την υλοποίησή της ήλεγχε επί τόπου κλιμάκιο της CIA, με επικεφαλής τον κουβανικής καταγωγής πράκτορα Φέλιξ Ροδρίγκες. Ο νεκρός Τσε πέρασε στην ιστορία ως φλογερό σύμβολο της επανάστασης και του κομμουνισμού. Οι περισσότεροι από όσους ενεπλάκησαν στη δολοφονία του, πέρα από την αιώνια καταισχύνη, είχαν σύντομα τραγικό τέλος, σαν να τους βάραινε η «κατάρα του Τσε» (Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ).
Στις 10 Οκτωβρίου του 1970, μία μέρα μετά την τρίτη επέτειο του θανάτου του Τσε, σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα ο υπολοχαγός Εδουάρδο Ουέρτα. Ο αντισυνταγματάρχης Αντρές Σέλιτς, που είχε επιχειρήσει να ταπεινώσει τον Τσε, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την στρατιωτική ασφάλεια στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 κατηγορούμενος για πραξικόπημα. Ο συνταγματάρχης Ρομπέρτο Κιντανίγια, στέλεχος της υπηρεσίας αντικατασκοπείας και ίσως εμπνευστής του αποτρόπαιου ακρωτηριασμού των χεριών του Τσε (αυτουργός αργότερα της δολοφονίας του αντάρτη Ίντι Περέδο), εκτελέστηκε στο Αμβούργο τον Απρίλιο του 1971 απο τη Μόνικα Ερλτ. Ο Χουάν Χοσέ Τόρες, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, δολοφονήθηκε στις 12/2/76 απο ακροδεξιούς στο Μπουένος Άϊρες. Τον Μάιο του 1976, ο στρατηγός Χοακίν Σεντένο Ανάγια ήταν πρέσβης στο Παρίσι, όπου και εκτελέστηκε από τη Διεθνιστική Ταξιαρχία τσε Γκεβάρα, που δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά. Ο Φέλιξ Ροντρίγκες κόλλησε την ασθένεια του Τσε, υποφέρει από άσθμα από τότε που γύρισε στο Μαϊάμι…
Ο Μάριο Τεράν πέθανε τον Μάρτιο του 2022. Το 2007 κουβανοί γιατροί τον εγχείρησαν με επιτυχία για καταρράκτη, φυσικά γνωρίζοντας ποιος είναι. «Τέσσερις δεκαετίες από τότε που ο Μάριο Τεράν προσπάθησε να καταστρέψει ένα όνειρο και μία ιδέα, ο Τσε Γκεβάρα επέστρεψε για να κερδίσει μία ακόμα μάχη» έγραψε η κουβανική Granma.