Λάζαρος Βαρτάνης, Ηθοποιός
Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένων παραστάσεων, Οι γειτονιές του κόσμου του Γιάννη Ρίτσου, αλλάζουν θεατρική στέγη και «γειτονιά» και ανεβαίνουν για λίγες παραστάσεις, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Με την ευκαιρία του νέου κύκλου παραστάσεων, μιλάμε με τον ηθοποιό της παράστασης Λάζαρο Βαρτάνη.
Επιμέλεια: Δημήτρης Τζιαντζής
▶ Τι πρόκληση έχει για τους ηθοποιούς ένα έργο τόσο ποιητικό όσο οι Γειτονιές του κόσμου;
Ήταν εξαρχής μια πρόκληση. Η ποίηση στο θέατρο πολύ συχνά είναι επικίνδυνο να σε παρασύρει σε ένα παίξιμο λιγότερο άμεσο, πιο υπαινικτικό, με αποτέλεσμα να χάνεται η αμεσότητα και η απεύθυνση. Η διασκευή της Νάντιας Δαλκυριάδου, που είναι εξαιρετική κατά τη γνώμη μου, ξεπέρασε αυτή τη δυσκολία. Στις πρόβες, η κύρια σκηνοθετική και υποκριτική δουλειά ήταν ακριβώς πάνω σε αυτό, στο να εννοούμε απόλυτα αυτό που λέμε. Είναι ένα στοίχημα που σε κάθε παράσταση επιδιώκουμε να κερδίσουμε.
▶ Πώς θα περιγράφατε την παράσταση με λίγες λέξεις;
Έντονη, γενναιόδωρη, επαναστατική και συλλογική.
▶ Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα του έργου που σας εμπνέει να συνεχίζετε να παρουσιάζετε τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη πρόβα;
Η συλλογική πίστη σε μια ιδέα. Η αγωνιστικότητα των ανθρώπων που παρόλες τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, κόντρα σε όλα παλεύουν για τα ιδανικά τους, δίνουν την ίδια τους τη ζωή για τους άλλους και για όσα όλοι μαζί οραματίζονται και ονειρεύονται. Το πάθος για τη ζωή, μέσα από την αντίσταση σε ό,τι καταστρέφει ιδέες όπως η ελευθερία, η αγάπη και η δικαιοσύνη.
▶ Είδαμε μεγάλη συγκίνηση των θεατών στην παράσταση. Πώς βλέπετε τις αντιδράσεις του κοινού;
Αυτό που ζούμε σε κάθε παράσταση είναι συγκλονιστικό. Βλέπουμε κόσμο που ξεκινάει δειλά –ίσως από φόβο ότι θα παρακολουθήσει κάτι ακαταλαβίστικο– να κλαίει στο τέλος. Ή ακόμα και να φωνάζει συνθήματα στην υπόκλιση. Ομολογώ ότι δεν έχω συναντήσει τόσο έντονες αντιδράσεις σε καμία προηγούμενη δουλειά μου. Η παράσταση που έχει φτιάξει η Νάντια είναι καθηλωτική και χαίρομαι που συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν στο φινάλε της.
▶ Στο έργο ο ποιητής ανασυνθέτει μια συγκλονιστική ιστορική περίοδο, τι είναι αυτό που κάνει το έργο τόσο επίκαιρο;
Οι μεγάλοι ποιητές σαν τον Ρίτσο, όπως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες κατά τη γνώμη μου, καταφέρνουν να κάνουν μια προσωπική καταγραφή ιδεών και σκέψεων, οικουμενική. Νιώθεις πως εκφράζουν προσωπικά εσένα με όσα λένε μέσα στα ποιήματα αλλά, ταυτόχρονα, εκφράζουν όλον τον κόσμο. Δυστυχώς, ζούμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Δεν ξέρω πόσο απέχει ουσιαστικά από την περίοδο που περιγράφει ο Ρίτσος στις Γειτονιές του κόσμου. Ο πόλεμος που είναι υπαρκτός σήμερα και χτυπάει την πόρτα και σε εμάς, η ανέχεια, η εκμετάλλευση, η κατάχρηση εξουσίας και η καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι και σήμερα δυστυχώς στη ζωή μας. Εγώ, λέγοντας κάθε βράδυ αυτούς τους στίχους, αισθάνομαι πως μιλάω (και) για το εδώ και το τώρα.
Πληροφορίες για την παράσταση:
Η ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου Οι γειτονιές του κόσμου γράφτηκε από το 1949 ως το 1951 κατά τη διάρκεια της εξορίας του ποιητή στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη. Εκδόθηκε το 1957, είναι αφιερωμένη στον Μάρκο Αυγέρη. Ο Γιάννης Ρίτσος ανασυνθέτει μια ολόκληρη δεκαετία κρίσιμη για την παγκόσμια ιστορία (1941-1951). Η κατοχή, η αντίσταση, η απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος είναι τα θέματα γι’ αυτό το «τραγούδι», όπως το χαρακτηρίζει ο ποιητής.
Το Πριν είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης και στη σελίδα της επικαιρότητας (στην έντυπη έκδοση του Πριν) μπορείτε να βρείτε ειδικό εκπτωτικό κουπόνι με την επίδειξη του οποίου στο ταμείο του θεάτρου θα μπορέσετε να παραλάβετε δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός.
Νέος κύκλος παραστάσεων. Κάθε Κυριακή μέχρι την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2022 στις 6.30 μ.μ.
Σκηνοθετικό σημείωμα:
Τέσσερα χρόνια μετά από την πρώτη πρόβα, συνεχίζουμε. Οκτώβριος 2022. Ίδιοι αλλά και καινούριοι ταυτόχρονα. Έχοντας ζήσει δύο πυκνογραμμένα χρόνια. «Τούτος ο άνεμος δε λέει να σωπάσει» ούτε στις γειτονιές του κόσμου, ούτε μέσα μας. 1941-1951. Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος. Μια παρέα τεσσάρων μάς «παίρνει» μαζί της σ’ αυτή τη δεκαετία, έρχεται για να μας πει την ιστορία της, όλο φως, ελπίδα και ζωή. Έρχεται να μας γεμίσει ελπίδα για τον Άνθρωπο, έρχεται σήμερα να μας γεμίσει δύναμη. «Και δεν θα πεθάνουμε αν δεν αγαπήσουμε όσο ζητά η καρδιά μας. Περπάτα»
Νάντια Δαλκυριάδου
Συντελεστές: Διασκευή – Σκηνοθεσία: Νάντια Δαλκυριάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παναγιωτακοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα Μαυρογένη
Επιμέλεια Ήχων: Έφη Ψιαχούλια, Έλσα Στουρνάρα
Φωτογραφίες: Αγάπη Καλογιάννη
Trailer : Αγάπη Καλογιάννη, Νίκος Μπίμπιζας, Φανούριος Καζάκης
Μουσική Trailer: Οδυσσέας Γκάλλιος
Φωτισμοί: Γιώργος Ψυχράμης
Σχεδιασμός αφίσας: Στέφανος Μιχαηλίδης
Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Ηθοποιοί: Ξένια Αλεξίου Λάζαρος Βαρτάνης Στέφανος Παπατρέχας Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης
Τοποθεσία: Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, (στάση μετρό Σύνταγμα).
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944189698.