Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Ακρίβεια χωρίς όριο και νουθεσίες στους φτωχούς να κάνουν οικονομία
Στα… κρύα του λουτρού άφησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αποφάσισε να επιστρέψει εκτάκτως στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, αμέσως μετά την εμφάνιση της στο Athens Democracy Forum, ακυρώνοντας το προγραμματισμένο δείπνο της με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Επισήμως η αιτία της ματαίωσης ήταν η ακύρωση της συνόδου των MED9 την Παρασκευή, ωστόσο –όπως όλοι αντιλαμβάνονται– αντανακλά και την ελάχιστη πολιτική σημασία που δίνει η Κομισιόν στις ελληνικές θέσεις, ειδικά μετά την προειλημμένη απόφαση να μην τεθεί καν σε συζήτηση η πρόταση την οποία υπογράφουν 15 χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων η Ελλάδα για ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου.
Τα δυσάρεστα νέα μετέφερε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες σε σχετική ενημέρωση η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ντίτε Τζουλ Γιόργκενσον την Τετάρτη. Η Επιτροπή θα παρουσίασει εναλλακτικά ένα «non-paper» με προτάσεις για κοινές αγορές αερίου, είπε. Όπως σχολίασαν στο Politico διπλωμάτες, το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ιδιαίτερα τη φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο και πως είναι σημαντικό να απορριφθεί πριν καν φτάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και χρειαστεί να αιτιολογηθεί η απόφαση. Μια μέρα πριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγύριζε χαρακτηρίζοντας «σπουδαία νέα στη μάχη ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια το πλειοψηφικό μέτωπο 15 χωρών της ΕΕ για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου». Το Βερολίνο σημειώνει, αντίθετα, ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς, κάτι που δεν επιθυμούν, καθώς οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης. Ενάντια σε αυτή την προοπτική είναι και το λόμπι των εταιρειών ενέργειας, καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να έβλαπτε τα υπερκέρδη τους. Την Πέμπτη η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διάθεση 200 δισ. ευρώ για να μετριάσει τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους, μέσω του γερμανικού μηχανισμού στήριξης των επιχειρηματιών για τις επιπτώσεις της πανδημίας. «Βρισκόμαστε σε έναν ενεργειακό πόλεμο για την ευημερία και την ελευθερία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.
Τα 200 δισ. ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, για βοήθεια σε επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε εισαγωγείς φυσικού αερίου. Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω δημοσιευμάτων ότι τον χειμώνα υπάρχει κίνδυνος εκτεταμένων blackout σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Reuters, ακόμα και τα κινητά τηλέφωνα και τα δεδομένα ίντερνετ μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν για εκτεταμένες περιόδους, εάν οι διακοπές ρεύματος ή ο περιορισμός της ενέργειας με δελτίο εξουδετερώσουν τμήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Αντί να πάρουν μέτρα υπέρ των καταναλωτών, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη σπεύδουν να προστατεύσουν τα χρηματιστήρια ενέργειας, μιλούν για το «τίμημα της ελευθερίας» και επιδίδονται σε ένα γελοίο και προσβλητικό σόου για να πείσουν τους φτωχούς πολίτες να κάνουν οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Mπρούνο Λεμέρ, δήλωσε πως δεν θα ανάβουμε θέρμανση, αν η θερμοκρασία δεν είναι κάτω από τους 19 βαθμούς και, για να μην κρυώνει, δεν θα φοράει πια πουκάμισο καιγραβάτα αλλά ζιβάγκο, όταν κάνει κρύο. Επίσης, άλλα μέλη της γαλλικής κυβέρνησης εμφανίζονται από τώρα με ισοθερμικά ρούχα!