Θεοπίστη Καπέτα
▸Στο 97,7% η θνησιμότητα σε όσους διασωληνώθηκαν σε απλές κλίνες, κυβερνητικό έγκλημα εκ προθέσεως η μη ενίσχυση του ΕΣΥ
«Δεν έχω ένδειξη» ότι υπάρχει «μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς (με κορονοϊό) εκτός ΜΕΘ», δήλωνε με κυνικότητα από το βήμα της Βουλής ο Κ. Μητσοτάκης τον Δεκέμβριο του 2021, αγνοώντας συστηματικά τις επισημάνσεις των υγειονομικών και τις σχετικές έρευνες που είχε ήδη, εδώ και έναν σχεδόν χρόνο, η κυβέρνηση στα χέρια της. Η νέα μελέτη του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα, η οποία έγινε γνωστή μέσα στην εβδομάδα, πλέον μάλλον ισοπεδώνει μια και καλή το κυβερνητικό αφήγημα περί μη αυξημένης θνησιμότητας εκτός ΜΕΘ.
Η υποστελέχωση και η πλήρης εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας έγινε ακόμη πιο αισθητή με το ξέσπασμα της πανδημίας όπου χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης των αναγκαίων θεραπευτικών μονάδων. Τα στοιχεία της νέας μελέτης μιλάνε από μόνα τους και είναι αποκαλυπτικά: Μεταξύ 1.084 ασθενών με κορονοϊό που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, το ποσοστό θνητότητας άγγιξε το 97,7%! Το μαύρο αυτό ρεκόρ πέφτει σημαντικά, στο 72,7%, όσον αφορά τους 9.382 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας αποδεικνύεται και η ακόμη χειρότερη κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία, όπου εντοπίζεται αύξηση των νοσηλειών της τάξεως του 64% από τον Σεπτέμβριο του 2021 και έπειτα σε σχέση με τη νοσηλεία στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το ποσοστό αυτό, τη προ Σεπτεμβρίου περίοδο, ήταν αισθητά μικρότερο αγγίζοντας το 36%. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το υποστελεχωμένο σύστημα υγείας, θέτοντας σε αναστολή όλους τους υγειονομικούς που δεν είχαν εμβολιαστεί πλήρως. «Τα δεδομένα μας δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ αυτής της πειθαρχικής ενέργειας και της αυξημένης θνησιμότητας, αλλά η χρονική σύμπτωση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική», αναφέρεται στην έρευνα.
Το ειρωνικό της όλης υπόθεσης είναι ότι μόλις μια μέρα πριν μάθουμε τα αποτελέσματα της νέας έρευνας Λύτρα, ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, θριαμβολογούσε για την αποτελεσματικότητα με την οποία διαχειρίστηκε την κατάσταση.
Την ίδια στιγμή που αποδεικνύεται περίτρανα η εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, με την άρνηση για ουσιαστική και έγκαιρη ενίσχυση του ΕΣΥ, ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν ξανά γρήγορη και σημαντική άνοδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 12-18 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 36.404 κρούσματα, ενώ την εβδομάδα 19-25 Σεπτεμβρίου 44.775 κρούσματα (αύξηση 24%). Βέβαια, για την κυβέρνηση η πανδημία από το καλοκαίρι, ελέω τουρισμού και οικονομίας, έχει σφυρίξει λήξη.
Και για να επανέλθουμε στην περιβόητη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, που με προκλητικό ύφος «απαιτούσε» να του φέρει κάποιος έστω μία(!) απόδειξη για συσχέτιση της αυξημένης θνησιμότητας με την διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. «Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη!», φώναζε. Άραγε, τώρα που αποδεδειγμένα σχεδόν όλοι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πέθαναν, ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης; Θα ικανοποιήσει μήπως κανένα από τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος, της εκπαιδευτικής κοινότητας ή των εργατικών συνδικάτων; Θα προχωρήσει, για παράδειγμα, στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα;
Σύμφωνα με μια από τις τελευταίες εκθέσεις του ΟΗΕ, για πρώτη φορά από τη σύσταση του πριν 30 χρόνια, ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης παρουσίασε συνεχόμενη μείωση κατά τα έτη 2020-2021. Ο κόσμος πήγε πέντε χρόνια πίσω σύμφωνα με τον εν λόγω δείκτη, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του το προσδόκιμο ζωής, την εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο. Κύρια αιτία αυτής της ανησυχητικής τάσης είναι ο κορονοϊός. Με όλα τα παραπάνω στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχεια της δολοφονικής πολιτικής της κυβέρνησης, πού θα κυμαίνεται άραγε ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης στην Ελλάδα;