Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Στη Βουλή το θέμα, που έγινε καταλύτης πολιτικών εξελίξεων
Την ερχόμενη Πέμπτη, (21.10) κατά πάσα πιθανότητα, θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση υποκλοπών, επαναφέροντας έτσι στην επικαιρότητα το θέμα που έχει καταστεί καταλύτης για τις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις. Αυτά, ενώ στις αρχές του Νοεμβρίου αναμένεται να έρθει στην Αθήνα κλιμάκιο της Επιτροπής PEGA του ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να διερευνήσει περισσότερο τη χρήση λογισμικών τύπου Predator στην Ελλάδα.
Το πόρισμα που πρόκειται να καταθέσει η κυβερνητική πλειοψηφία προς έγκριση θα είναι ουσιαστικά το καλοκαιρινό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με αυτό, ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και, όταν το πληροφορήθηκε, απέπεμψε τον διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, αποδέχθηκε την παραίτηση του γραμματέα του Μαξίμου Γρηγόρη Δημητριάδη και προχώρησε σε θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ. Επίσης, θα παρατίθεται σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων ήσσονος σημασίας. Επίσης, θα επιμείνει στο ότι η επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν «απολύτως νόμιμη».
Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μιλήσουν για συγκάλυψη της υπόθεσης. Τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής σε περίπτωση μελλοντικής κυβερνητικής αλλαγής. Παρ’ όλα αυτά, στα πορίσματα που κατέθεσαν αμφότερα τα κόμματα, δεν ξεκαθαρίζεται αν αυτό θα αφορά προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ΚΚΕ αναμένεται να εστιάσει στις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του Περισσού, καθώς και στην ύπαρξη ενός νομοθετικού πλαισίου που υποθάλπει τη δράση ξένων μυστικών υπηρεσιών. Τα πορίσματα όλων των κομμάτων δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει ακόμη και αυτά να μείνουν απόρρητα, αφού αφορούν δραστηριότητες της ΕΥΠ.
Η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, που αναμένεται να επακολουθήσει, θα συμβάλει ελάχιστα στη διερεύνηση του ζητήματος των υποκλοπών γενικά. Οι 15.000 νομότυπες επισυνδέσεις που ισχύουν επί ΝΔ και οι 13.000 επισυνδέσεις που ίσχυαν επί ΣΥΡΙΖΑ θα μείνουν… εκτός συζήτησης. Έτσι, σιωπηρά θα μείνει αποδεκτό ένα καθεστώς που επιτρέπει στην ΕΥΠ να δρα αδιαφανώς και ανεξέλεγκτα σε λογικές εντοπισμού του «εσωτερικού εχθρού», ο ορισμός του οποίου κάλλιστα μπορεί να συμπεριλαμβάνει και τις δράσεις του εργατικού κινήματος.
Στο πολιτικό επίπεδο, πάντως, θα διαφανεί το κατά πόσο αυτή η ιστορία θα παραμείνει καταλύτης των μετεκλογικών εξελίξεων. Αν, δηλαδή, θα συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο για μία ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνοντας αντίστοιχα τις τακτικές των δύο βασικών πόλων της κυβερνητικής διαχείρισης, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Στη βάση αυτή, ενδιαφέρον υπάρχει σχετικά με το πώς θα τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ. Ενώ και η συνεδρίαση της Βουλής αναμένεται να δείξει –σε έναν βαθμό– αν η υπόθεση των υποκλοπών έχει δημιουργήσει εσωτερικά ρήγματα στη Νέα Δημοκρατία. Θυμίζουμε πως αποστάσεις από την επίσημη γραμμή έχουν κρατήσει αρκετά στελέχη της ΝΔ, όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος ή η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ πρόβλημα είχαν δημιουργήσει οι δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή σχετικά με το αν το απόρρητο για τη δράση της ΕΥΠ υπερέχει της ανάγκης για διαφάνεια στην υπόθεση.