Δημήτρης Σταμούλης
▸ Μεγάλη απάτη με μοντέλο τις προσφορές των γνωστών αλυσίδων
«Πέρασε» από τη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού». Έτσι, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και υπεραγορών τροφίμων –με ετήσιο τζίρο που υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ– θα αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλογο 50 προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Ωστόσο, ο κατάλογος των προϊόντων αυτών και οι τιμές τους θα διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται λοιπόν για πάγωμα τιμών, καθώς πρακτικά κάθε αλυσίδα θα παρουσιάζει το δικό της «καλάθι του νοικοκυριού» και ο Αδ. Γεωργιάδης θα κάνει την… προσευχή του μπας και συγκρατηθούν οι τιμές.
Στην πράξη, το συγκεκριμένο «καλάθι» ελάχιστα θα διαφέρει από τις εβδομαδιαίες προσφορές που διαφημίζει κάθε αλυσίδα, με προϊόντα που κάθε φορά αλλάζουν και λειτουργούν σαν κράχτης για τους καταναλωτές. Ένα αντίστοιχο «έργο» θα δούμε και τώρα, με προδιαγεγραμμένο το φιάσκο για την κυβέρνηση και το δράμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, που ασφυκτιούν από την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών στα πιο βασικά είδη για τη διαβίωσή τους.
Έναν χρόνο πριν, ο ίδιος υπουργός είχε επιδοθεί σε παρόμοιες συναντήσεις με εκπροσώπους σούπερ-μάρκετ, πάλι για να «συγκρατηθούν οι τιμές», με μηδενικό αποτέλεσμα. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε ένα χρόνο είχαμε αύξηση στα βασικά είδη τουλάχιστον κατά 12%, το οποίο θα ανέλθει στο 15% μέχρι τέλος της χρονιάς. Με βάση πρόσφατη έρευνα της εταιρείας NielsenIQ, η εκτίναξη του πληθωρισμού έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό επηρεάσει και την απόδοση ορισμένων εκ των μεγαλύτερων κατηγοριών των λεγόμενων ταχυκίνητων προϊόντων. Ενδεικτικά, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ορισμένες από τις βασικές κατηγορίες στον κλάδο τροφίμων, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, κατέγραψαν αύξηση του τζίρου τους, η οποία οφείλεται στην αύξηση της μέσης τιμής πώλησής τους κατά 13,0% και 10,1% αντίστοιχα, ενώ στα σπορέλαια η μέση τιμής της κατηγορίας αυξήθηκε κατά 38,9%. Σημαντική ήταν και η εκτίναξη της μέσης τιμής στον κλάδο των χαρτικών και σε όλες τις βασικές κατηγορίες που τον απαρτίζουν, με τη μέση τιμή στα ρολά κουζίνας να αυξάνεται κατά +15,6%, ενώ στο χαρτί υγείας η αύξηση έφτασε το +12,7%.
Αυτή την πραγματικότητα απηχεί και πρόσφατη δημοσκόπηση (Pulse) που φέρνει αρνητικές αξιολογήσεις, από 51% έως 58%, για τα «μέτρα στήριξης» για το ρεύμα μέχρι και τα τρόφιμα, στραπατσάροντας την εικόνα της κυβέρνησης. Ενώ όμως αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα, ο Αδ. Γεωργιάδης, απαντώντας στο ερώτημα «ποιος κλέβει» τον καταναλωτή για την άνοδο των τιμών, παραπέμπει στον «Βλαδίμηρο Πούτιν»! Όπως πριν από καιρό έλεγαν ότι φταίει ο «εισαγόμενος πληθωρισμός». Ποτέ όμως δεν φταίει η κυβερνητική εμμονή στο… «τσιμέντωμα» των ποσοστών ΦΠΑ στα σημερινά δυσθεώρητα ύψη σε τρόφιμα, καύσιμα, ενέργεια κ.α., με τη φτηνή δικαιολογία ότι εάν μειωθούν, «ουδόλως σημαίνει ότι αυτό θα περάσει στον καταναλωτή». Ενώ άθιχτο παραμένει και το καθεστώς «νόμιμης αισχροκέρδειας» των ομίλων ενέργειας, λιανεμπορίου, καυσίμων, αφού ποτέ δεν έχει τεθεί θέμα «νόμιμου» ποσοστού κέρδους και αφού η «ελεύθερη αγορά» υποτίθεται ότι… εξορθολογίζει κάθε φορά τις τιμές, πάντοτε όμως προς τα πάνω…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (29.10.22)