▸ «Στημένη η τράπουλα», στο απυρόβλητο το σαθρό νομικό πλαίσιο
Σε νέα φάση μπαίνει η υποτιθέμενη κοινοβουλευτική διερεύνηση του «ελληνικού watergate» με την υπερψήφιση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, που θα ερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Την πρόταση υπερψήφισαν 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση). Η ΝΔ ψήφισε «παρών», με τη δικαιολογία ότι διαφωνεί με το πολιτικό σκεπτικό αλλά δεν θέλει να βάλει εμπόδια στη διερεύνηση. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ κάνει ήδη τα πάντα για να «πνίξει» το θέμα, με τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ και τους επιτελείς του Κ. Μητσοτάκη να αρνούνται να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις. Καμία «κάθαρση» για την κραυγαλέα καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών δεν μπορεί να προέλθει από ένα στημένο παιχνίδι. Το γεγονός ότι η ΝΔ διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία στην εξεταστική (15 βουλευτές στους 29) προεξοφλεί και τα όριά της.
Χαρακτηριστικό είναι πως μια μέρα πριν ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, επιχείρησε –ανεπιτυχώς– να απαγορεύσει τη μαζική πορεία την οποία οργάνωσαν 17 οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής-ριζοσπαστικής Αριστεράς. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων νομότυπων και παράνομων και απαίτησαν το ξήλωμα της ΕΥΠ και όλων των νόμων και μηχανισμών χαφιεδισμού και καταστολής.
Ο Κ. Μητσοτάκης στη βουλή συνέχισε την τακτική να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, επενδύοντας και πάλι στην πόλωση και τη δικομματική αντιπαράθεση. Στην πράξη, ο πρωθυπουργός δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα, υπερασπίστηκε πλήρως το σύστημα των παρακολουθήσεων, αρνήθηκε να πει τους λόγους παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη και επέμεινε στο παραμύθι ότι «δεν γνώριζε».
Προσπαθώντας να απαντήσουν στα διεθνή δημοσιεύματα ότι το σκάνδαλο φέρνει πολιτική αστάθεια και νέα οικονομική κρίση, βουλευτές της ΝΔ επανέφεραν τη θεωρία συνωμοσίας ότι «οι πράκτορες των Ρώσων», (βάζοντας στο κάδρο ακόμα και τον Καραμανλή) επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τον πιο πιστό σύμμαχο του ΝΑΤΟ! Στο ίδιο αντιδραστικό πλαίσιο, η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της δράσης της ΕΥΠ στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο, μιλώντας για προετοιμασία για «να μας βρει έτοιμους η μαζική είσοδος μεταναστών που επιχειρήθηκε στον Έβρο».
Η Ολγα Γεροβασίλη κατήγγειλε ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ σταμάτησε ο διαγωνισμός που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προμήθεια «καλών» συστημάτων παρακολούθησης σε ΕΥΠ και αστυνομία, όπως και ο δια-
γωνισμός για τις ταυτότητες, «προκειμένου η κυβέρνηση Μητσοτάκη να συζητήσει με τους αρεστούς της επιχειρηματίες», προαναγγέλλοντας ότι αυτό θα ερευνηθεί από την εξεταστική.
Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να σηκώσει τους τόνους και σε μια προσπάθεια να «κλέψει τις εντυπώσεις» στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα θέμα που θεωρεί «δικό του» λόγω Ανδρουλάκη. Ωστόσο, αυτό που αναδείχτηκε είναι τα πολιτικά όριά του. Ως κόμμα μπαλαντέρ του συστήματος, επιχείρησε να επικεντρώσει γύρω από τον αρχηγό του ένα ζήτημα πολύ ευρύτερο, ενώ δεν τολμά καν να θίξει το νομοθετικό πλαίσιο των «νόμιμων επισυνδέσεων» και των παρακολουθήσεων.