Ιωάννα Καρδάρα
▸Με σοβαρά προβλήματα λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας με αποτέλεσμα το υγειονομικό προσωπικό να έχει φτάσει στα όριά του, καθώς καλείται να καλύπτει συνεχώς τα ανυπέρβλητα κενά που προκύπτουν.
Έπειτα από περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) πριν λίγο διάστημα σε περιφερειακά νοσοκομεία διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σύνολο των δομών είναι χειρότερη από πριν.
Από όλα τα νοσοκομεία η εικόνα που έρχεται είναι υποστελέχωση και μαζικές παραιτήσεις λόγω της εφημεριακής υπερεξόντωσης καθώς και των εντολών για ετεροαπασχόληση. Κλίνες κλείνουν ή υπολειτουργούν, την ώρα που τα κέντρα υγείας έχουν μείνει με ελάχιστο προσωπικό. Επιπλέον διαπιστώνεται υπερεφημέρευση με απλήρωτες τις εφημερίες, οι οποίες είναι εξοντωτικές ή πρόσθετες, την ώρα που ο μισθός των εργαζομένων παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός με την πολιτεία να αρνείται επίμονα να εφαρμόσει τελεσίδικες αποφάσεις που έχουν ληφθεί εδώ και τέσσερα χρόνια.
Αναλυτικότερα, στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών από τις 75 οργανικές θέσεις γιατρών, έχουν μείνει κενές οι 20, δηλαδή είναι καλυμμένες μόνο οι 55. Στο χειρουργικό τμήμα, από τις πέντε αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο ενώ οι περισσότερες έχουν καταληφθεί από ΜΕΘ covid κα. Στο ογκολογικό τμήμα παραιτήθηκε ο διευθυντής, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο ένας ογκολόγος ενώ κανονικά χρειάζονται τρεις μόνιμοι. Στο απεικονιστικό τμήμα, ενώ υπήρχαν πέντε γιατροί, έχουν μείνει τρεις πλέον, την στιγμή που καλύπτει και την Έδεσσα. Στο παθολογικό τμήμα, παραιτήθηκαν τρεις γιατροί και οι ειδικευόμενοι δεν έχουν πάρει κανονικές άδειες εδώ και δύο χρόνια. Ακόμη, στις ειδικότητες που αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ, τα έξτρα ποσά δεν έχουν δοθεί ακόμη και οι ειδικευόμενοι κάνουν από 9-10 εφημερίες.
Στο νοσοκομείο Βέροιας, που έχει το μοναδικό αιμοδυναμικό εργαστήριο στη Δυτική Μακεδονία αλλά και σε όλη τη βόρεια Ελλάδα εκτός Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης με τεράστιο φόρτο εργασίας, υπάρχουν έξι οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, εκ των οποίων οι πέντε είναι κενές. Ακόμη, τακτικό ορθοπαιδικό χειρουργείο έχει να προγραμματιστεί εδώ και δύο χρόνια. Επίσης, η ωτορινολαρυγγική κλινική έχει αποδεκατιστεί και έχει υποβαθμιστεί πολύ το χειρουργικό της έργο.
Στο νοσοκομείο της Κοζάνης η παιδιατρική κλινική λειτουργεί με έναν μόνιμο γιατρό κι έναν επικουρικό. Πιο συγκεκριμένα, στην παιδιατρική κλινική υπηρετούν πλέον μόνο δύο παιδίατροι (ένας επιμελητής Β΄ και μία επικουρική ιατρός που η σύμβασή της λήγει στις 31/12/2022). Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπάρχουν μόνο δύο γιατροί ενώ οι οργανικές θέσεις είναι πέντε, ενώ οι τρεις κενές ουδέποτε προκηρύχθηκαν. Ακόμη, το νοσοκομείο εφημέρευε επί μήνες το 2021, χωρίς να υπάρχει καθόλου στο πρόγραμμα αναισθησιολόγος τις 20 μέρες κάθε μήνα.
Παράλληλα το νοσοκομείο Γρεβενών εφημέρευε για 12 μέρες τον Σεπτέμβριο χωρίς ακτινολόγο και για 10 μέρες χωρίς αναισθησιολόγο, την ώρα που υποτίθεται ότι εφημερεύει κάθε μέρα.
Τραγικές είναι οι ελλείψεις και στο νοσοκομείο της Κατερίνης καθώς δεν υπάρχει κανένας γιατρός στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Συγκεκριμένα ενώ υπήρχαν τρεις γιατροί με θέση στο ΤΕΠ, έχουν όλοι μετακινηθεί σε άλλα τμήματα για να καλύψουν τις ελλείψεις που υπάρχουν εκεί. Ακόμη, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε παθολόγους, ενώ δύο προκηρύξεις ακτινολόγων ήταν άγονες. Τέλος έχει ζητηθεί έξι φορές να προκηρυχθεί θέση ουρολόγου αλλά η διοίκηση δεν το έχει πράξει.
Παράλληλα, μεγάλα είναι τα κενά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη της Φλώρινας καθώς γιατροί από κέντρα υγείας έχουν μετακινηθεί στα νοσοκομεία για να καλύψουν ελλείψεις. Επιπλέον, αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά περιφερειακά ιατρεία σε χωριά να έχουν κλείσει και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις πρώτες ανάγκες ασθενών.
Ακόμη, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), το 50% των θέσεων έχει μείνει κενό καθώς από τις 98 θέσεις που υπάρχουν έχουν καλυφθεί μόνο οι 49. Ταυτόχρονα στο ΨΝΘ αναγκάζονται να νοσηλεύουν για χρόνια ανθρώπους γιατί δεν υπάρχουν κέντρα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Στα κέντρα ψυχικής υγείας που υπάγονται υπάρχουν 18 οργανικές θέσεις ειδικευόμενων ψυχιάτρων και υπηρετεί μόνο ένας. Παράλληλα, παθολόγοι από το νοσοκομείο έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και πολλές φορές να κάνουν καθημερινά 275 χιλιόμετρα οδικώς. Όσον αφορά το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ένα νοσοκομείο που διαθέτει 1.000 κλίνες, υπάρχουν όλοι κι όλοι 8 αναισθησιολόγοι.
Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, παραιτήθηκε ο επιστημονικός υπεύθυνος της γενικής χειρουργικής και στο κείμενο που δημοσιοποίησε ο ίδιος, αναφέρει ότι η διοίκηση δεν τον αφήνει να εξυπηρετήσει κόσμο με τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ τους επιμελητές της χειρουργικής κλινικής τους έχουν πάρει αναγκαστικά από εκεί και τους έχουν πάει στο ΤΕΠ να κάνουν διαλογή. Συμπερασματικά, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, εντολές για υπερεφημέρευση, ετεροαπασχόληση και τεράστιο πρόβλημα με τις διακομιδές από το ΕΚΑΒ Κρήτης.
Τέλος, μείζον ζήτημα αποτελεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο νοσοκομείο Κορίνθου καθώς υπάρχουν τρεις οργανικές θέσεις όπου υπηρετούν δύο γιατροί, ενώ οι ανάγκες είναι τουλάχιστον για οχτώ. Η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) μετακινεί γιατρούς από τα κέντρα υγείας για να κάνουν εφημερίες στο ΤΕΠ του νοσοκομείου γεγονός που λειτουργεί εις βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επιπλέον, έχει υποβαθμιστεί και το κέντρο αποκατάστασης που υπάγεται στο νοσοκομείο Κορίνθου, ένα από τα λίγα νοσοκομεία που έχουν τέτοιο κέντρο. Ελλείψεις εντοπίζονται και στα υπόλοιπα τμήματα καθώς και τεράστια χωροταξικά προβλήματα. Συνολικά έχουν παραιτηθεί 15 μόνιμοι γιατροί λόγω των παράλογων εντολών από τη διοίκηση που τους καλεί να εφημερεύουν στις Covid κλίνες. Μάλιστα, μία περίοδο είχαν βάλει να κάνει εφημερία στην πτέρυγα του κορονοϊού η φυσίατρος.