▸Εδώ και αρκετούς μήνες, η δημαρχία Μπακογιάννη έχει εντείνει την επίθεσή της στους εναπομείναντες ελεύθερος δημόσιους χώρους και τα πάρκα της Αθήνας.
Λόφος Φιλοπάππου, Ακαδημία Πλάτωνος, πάρκα Δρακόπουλου και Κύπρου/Πατησίων είναι μερικά εξ’ αυτών. Παράλληλα όμως οργανώνονται και μαζικοποιούνται και οι αντιστάσεις των κατοίκων.
Τα ξημερώματα της Τρίτης (20/9) δυνάμεις των ΜΑΤ, μαζί με συνεργείο της εταιρείας Unison Facilities Services, έκαναν «απόβαση» στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Μάλιστα, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε άγρια καταστολή εναντίον κατοίκων που διαμαρτύρονταν για την επιχειρούμενη «ανάπλαση», ενώ προχώρησε και στην προσαγωγή έξι ατόμων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε δυναμική και μαζική πορεία ενάντια στην «ανάπλαση», η οποία αποτέλεσε και ηχηρή απάντηση στην αστυνομική καταστολή. Ακόμη μια κινητοποίηση κατοίκων διοργανώθηκε και το πρωί της Πέμπτης (22/9).
Τα σχέδια «ανάπλασης» του πάρκου Κύπρου και Πατησίων δεν έχουν την παραμικρή ουσιαστική ενίσχυση του πρασίνου. Αντίθετα προβλέπουν την επίστρωση σημαντικού μέρους της επιφάνειάς του με ανενεργά υλικά, ακόμα και την αφαίρεση δέντρων.
«Το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Κύπρου είναι μέρος του σχεδίου παράδοσης κάθε σπιθαμής πράσινου στο κέντρο της Αθήνας σε ιδιωτικές εταιρείες. Αλλά πώς θα πάρει η αμαρτωλή Unison Facilities Services τα 35 εκατ. ευρώ; Δήθεν αναπλάσεις, κανένα νέο δένδρο, καταστροφή αυτών που υπάρχουν και μερική αντικατάσταση τους. Είναι πολλά τα λεφτά…», σχολιάζει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων συνεχίζονται και τα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού και του δήμου Αθηναίων οι οποίοι, με πρόσχημα την δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών μέσα στο Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος, επιδιώκουν την οικοδόμηση 17.000 τ.μ. σε έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες της πόλης.
Από κοινού, η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού, Σεπολίων, Ακαδημίας Πλάτωνα και η Πρωτοβουλία Αγώνα για το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα αντιθέτως προτείνουν την δημιουργία του μουσείου εκτός του άλσους και των αθλητικών εγκαταστάσεων, με αξιοποίηση του άμεσα γειτονικού απαλλοτριωμένου οικοπέδου της Reds SA και των όμορων οικοπέδων (ιδιοκτησίας υπουργείου Πολιτισμού) που λειτουργούν σαν αποθήκες ευρημάτων.