Κυριάκος Νασόπουλος
Αγώνας για να μην ιδιωτικοποιηθεί έκταση 32 στρεμμάτων στην «καρδιά» της πόλης
Σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Λευκάδας έχει προκαλέσει η συνεχής προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου για παραχώρηση της περιοχής του Κάστρου σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το Σάββατο 20 Αυγούστου διοργανώθηκε από πρωτοβουλίες μαζικότατο συλλαλητήριο, το οποίο αποτέλεσε και το αποκορύφωμα των κινηματικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί τα τελευταία 3-4 χρόνια. Στην κινητοποίηση καλούσε μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία για τη διάσωση της περιοχής του Κάστρου, η Πρωτοβουλία Αγροτών Λευκάδας, η συλλογικότητα «Ελεύθερες Παραλίες Κάστρο, Τουριστικό Περίπτερο-ΤΑΟΛ», η Ομοσπονδία Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων κ.α.
Η περιοχή του Κάστρου βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας και αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού λόγω και της ελεύθερης παραλίας. Η περιοχή που «απειλείται» με ιδιωτικοποίηση είναι μία έκταση 32 συνολικά στρεμμάτων. Οκτώ στρέμματα είναι το Τουριστικό Περίπτερο, πρώην λουτρικές εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί από τον ΕΟΤ τη δεκαετία του ’70, ενώ άλλα 24 στρέμματα είναι το παλιό οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λευκάδος (ΤΑΟΛ). Οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται εντός της ζώνης του αρχαιολογικού Χώρου (του Κάστρου της Αγίας Μαύρας), ενώ παράλληλα αποτελούν περιοχή Natura. Ως εκ τούτου, επιτρέπονται κατασκευές οι οποίες εξυπηρετούν μονάχα την ανάδειξη και τη χρήση του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου.
Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ξεκίνησε πριν από περίπου μια πενταετία (2016-2017). Η τελική προκήρυξη δημοσιεύτηκε το 2018, όταν και το εγκαταλελειμμένο Τουριστικό Περίπτερο πέρασε στα χέρια «επενδυτή», της εταιρείας Notion. Μέχρι στιγμής, το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο της Λευκάδας έχει απορρίψει τις δύο μελέτες που έχουν κατατεθεί, καθώς προέβλεπαν κατασκευές που αλλάζουν τη χρήση των κτιρίων και του χώρου γενικότερα. Παρ᾿ όλα αυτά, Λιμενικό Ταμείο και εταιρεία «πέρασαν» τη «μελέτη» από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ).
Το μεσημέρι της Τρίτης (30/8) πραγματοποιήθηκε νέα διαδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση έξω από το διοικητήριο Λευκάδας, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την «επένδυση» στο Τουριστικό Περίπτερο. Τελικώς, το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε μία ασαφή πρόταση του δημάρχου Χαράλαμπου Καλού περί «ελέγχου της εγκριθείσας τελικής πρότασης του αναδόχου από τις υπηρεσίες του δήμου». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τοπικό Συμβούλιο Λευκάδας έχει πάρει ήδη απόφαση ενάντια στην «επένδυση».
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια παραχώρησης σε ιδιώτες των βορειοδυτικών ακτών της Λευκάδας. Σε συνδυασμό και με τις “επενδύσεις” του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ στο νότιο κομμάτι του νησιού έχουμε να κάνουμε με ένα καλά οργανωμένο και συνολικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης», δηλώνει στο Πριν ο Σπύρος Καράμπαλης, μέλος της Πρωτοβουλίας για την διάσωση της περιοχής του Κάστρου.
Οι κάτοικοι, μέσω της Πρωτοβουλίας, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν τις εξελίξεις. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 28 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, μετά το πετυχημένο συλλαλητήριο της 20ης Αυγούστου, προετοιμάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
«Οι αποφάσεις της Πρωτοβουλίας αλλά και η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων είναι ξεκάθαρη: Η περιοχή και η παραλία του Κάστρου να παραμείνει στο Λευκαδίτικο λαό! O Δήμος Λευκάδας θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην αποκατάσταση και λειτουργία του Τουριστικού Περίπτερου με πλήρη σεβασμό προς το περιβάλλον και την αρχική κατάσταση των κτισμάτων, χωρίς καμία αλλαγή χρήσης», προσθέτει ο Σπύρος Καράμπαλης.