Κυριάκος Νασόπουλος
▸Δεν σταματά να μετρά νεκρούς η εργατική τάξη. Το αίμα των εργατών συνεχίζει να ποτίζει το χώμα των εργοταξίων, την άσφαλτο και κάθε είδους χώρο δουλειάς για την κερδοφορία των αφεντικών και υπό την πλήρη ανοχή κυβερνήσεων και κρατικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, τουλάχιστον 34 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους (37 αν προστεθούν και οι 3 θάνατοι εντός του Σεπτεμβρίου), ενώ αρκετοί έχουν υποστεί σοβαρές αναπηρίες και τραυματισμούς. Όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεραστεί ο αριθμός των 41 θανατηφόρων ατυχημάτων που είχε δώσει η ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 (οι πραγματικοί αριθμοί είναι σαφώς μεγαλύτεροι).
Ειδικά το τελευταίο διάστημα τα εργατικά «ατυχήματα» έχουν αυξηθεί δραματικά, καθώς σε λιγότερο από δύο εβδομάδες οχτώ εργαζόμενοι έκαναν το τελευταίο τους μεροκάματο. Η διαχρονική απαξίωση και υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει αρχίσει να σκοτώνει εργαζόμενους σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Μόνο τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, ο απολογισμός ήταν πέντε νεκροί. Την Παρασκευή (26/8) στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου ένας 45χρονος διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός, πατέρας τρίχρονου παιδιού, ο οποίος εργαζόταν σε εταιρεία ενεργειακών έργων και αφαλάτωσης, έχασε την ζωή του όταν σωλήνας μεγάλου βάρους εκτοξεύτηκε και τον τραυμάτισε θανάσιμα κατά την διάρκεια ελέγχου σε αντλία μηχανήματος. Την ίδια μέρα στην Μεσσηνία, στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σουληναρίου – Κορυφασίου, ένας 61χρονος εργάτης σε έργο κατασκευής πεζοδρομίου, παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από διερχόμενο όχημα. Στο Ρέθυμνο, εργαζόμενος σε έργα ύδρευσης σκοτώθηκε από αυτοκίνητο που τον παρέσυρε, ενώ και στην Θεσσαλονίκη υπάλληλος σε επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα κι έχασε τη ζωή του. Μάλιστα το συγκεκριμένο δυστύχημα, όπως συμβαίνει αρκετές φορές, δηλώθηκε ως τροχαίο. Τέλος, την Κυριακή 28 Αυγούστου, στο λιμάνι της Κάσου ένας 51χρονος ναυτεργάτης έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης στο πλοίο «Πρέβελης».
Τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, ο θάνατος τριών ακόμη εργαζόμενων αυξάνει ακόμα περισσότερο την οργή και την αγανάκτηση. Το Σάββατο (3/9) ο 17χρονος μαθητής στο ΕΠΑΛ Μαρκοπούλου Βασίλης Μέρκουρι, ο οποίος δούλευε ως διανομέας, τραυματίστηκε θανάσιμα όταν οδηγός διερχόμενου αυτοκίνητου έχασε τον έλεγχο του οχήματος και συγκρούστηκε με το δίκυκλο του νεαρού. Μετά τον τραγικό θάνατο του ανήλικου παλικαριού, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει ότι από έλεγχο που πραγματοποίησε στην επιχείρηση εστίασης «Ψωμί κι Αλάτι», προέκυψε ότι ο 17χρονος εργαζόταν με καθεστώς αδήλωτης και παράνομης εργασίας.
Μια μέρα μετά, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, δύο ακόμη εργαζόμενοι, ένας 40χρονος έλληνας εργάτης και πατέρας τριών ανήλικων παιδιών και ένας 49χρονος αλλοδαπός εργάτης, επίσης πατέρας δύο παιδιών, έχασαν την ζωή τους μετά από ισχυρή έκρηξη στην εταιρεία υδατοκαλλιέργειας «Χόχλας ΑΕΒΕ» στην περιοχή Καναλακίου του δήμου Πάργας. Από την έκρηξη, η οποία φέρεται να προκλήθηκε από φιάλη πιθανότατα προπανίου, την ώρα που οι εργάτες εκτελούσαν εργασίες οξυγονοκόλλησης στο πλαίσιο συντήρησης σε δεξαμενή του ιχθυοτροφείου, τραυματίστηκε ακόμα ένας εργάτης.
Για τον θάνατο των δύο εργατών στις εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας περιορίστηκε σε ενημέρωση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «πλήρης και ενδελεχής εξέταση των αιτίων του συμβάντος, ιδίως δε ως προς την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων ασφάλειας, που όφειλε βάσει νομοθεσίας να λαμβάνει ο εργοδότης».
Το απόγευμα της Πέμπτης (8/9), εργατικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο της Πρέβεζας, απαιτώντας την καταδίκη των ενόχων, την λήψη μέτρων Υγείας και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς καθώς και την στήριξη των οικογενειών των δύο εργατών.
«Ο εργασιακός Μεσαίωνας που επικρατεί δεν είναι κάτι νέο στη περιοχή μας. Η “επιτυχία” του βασίζεται στη χρήση ολόκληρου του αντεργατικού οπλοστασίου που έχει δημιουργηθεί από την ΕΕ κατά παραγγελία του κεφαλαίου και το οποίο νομοθέτησαν σταδιακά όλες οι κυβερνήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συνέλευση Συντονισμού Εργαζομένων και Ανέργων Πρέβεζας. Για «σκληρά και αναπάντητα ερωτήματα» κάνει λόγο η Τοπική Επιτροπή Πρέβεζας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απαιτώντας «την άμεση διερεύνηση των αιτιών και των ελλείψεων στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας, όπως και για την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν».