Παναγιώτης Ξοπλίδης
Η μαζική συγκέντρωση της Καμάρας έδειξε τον δρόμο για να μετατραπεί η οργή του λαού σε ποτάμι ρήξης κόντρα στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία
Περισσότεροι από 3.000 διαδηλωτές από το μπλοκ της Καμάρας έδωσαν την πρώτη μαζική, μαχητική απάντηση στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για έναν χειμώνα κοινωνικής καταστροφής. Η συγκέντρωση ήταν συνέχεια των μεγάλων εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων που έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες. Ο ηρωικός αγώνας των απεργών της «Μαλαματίνα» και οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας ετοιμάζουν ήδη το έδαφος όχι για έναν «χειμώνα του 1942» (όπως προκλητικά δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης), αλλά για μια «άνοιξη» ανυπακοής, αντίστασης και ανατροπής.
Η συγκέντρωση της Καμάρας, για άλλη μια χρονιά, αφουγκράστηκε την οργή του λαού, δείχνοντας τον δρόμο για να μετατραπεί σε ποτάμι ρήξης, σπάζοντας και τα όρια που θέτει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ως μακρύ χέρι των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Άρης Μερκενίδης, οργανωτικός γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και απεργός της «Μαλαματίνα», ο οποίος όχι μόνο μετέφερε το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα και της ταξικής σύγκρουσης αλλά τόνισε ότι ο αγώνας τους είναι κοινός με αυτόν των φοιτητών, της νεολαίας και όλου του εργατοκοσμου. Ο συντονισμός όλων των αγώνων με ένα ανατρεπτικό πλαίσιο είναι ο τρόπος για να νικήσει και η δική τους απεργία και για να ζήσει ο λαός, να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει.
Επίσης, στη συγκέντρωση καλούσαν η Γ’ και Ε’ ΕΛΜΕ, το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, καθώς και οι ΠΕΝΕΝ και ΠΟΚΟΠΚ, εργατικές και περιβαλλοντικές συλλογικότητες (Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, Κίνηση ενάντια στα αιολικά στα Άγραφα κ.α.). Συμμετείχαν το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ (μ-λ), το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και συλλογικότητες του αναρχικού χώρου. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία στη συγκέντρωση της Καμάρας του πατέρα του Βασίλη Μάγγου, με τον αγώνα που δίνει ενάντια στη συγκάλυψη των ευθυνών για τον θάνατο του γιου του να γίνεται κοινός με τους διαδηλωτές.
Η δυναμική διαδήλωση, διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης, έκανε μια στάση στο κτίριο της ΔΕΗ στην Τσιμισκή, όπου οι διαδηλωτές, καίγοντας λογαριασμούς ρεύματος σε μια συμβολική κίνηση, έδειξαν ότι αυτός που θα χάσει τα υπερκέρδη του θα είναι οι επιχειρήσεις ενέργειας και ότι ο λαός θα διεκδικήσει με μορφές συλλογικού αγώνα όλα τα δημόσια αγαθά που δικαιούται.
Διαδηλωτές καίνε λογαριασμούς ρεύματος στη διάρκεια της πορείας για τη #ΔΕΘ2022 απαιτώντας ”ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό” #antireport pic.twitter.com/aaUMyto7kZ
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@Covid19energoi) September 10, 2022
Οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν διαδήλωση μετά από κάποια χρόνια που δεν έβγαιναν καν στον δρόμο, με μια συγκέντρωση πιο μαζική από πέρσι, μετά από πανελλαδική κινητοποίηση. Η παρουσία κάποιων σωματείων που βρέθηκαν σε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα δεν αλλάζει την καθηλωτική γραμμή του αστικοποιημένου συνδικαλισμού, ο οποίος όχι μόνο δεν έχει οποιοδήποτε αγωνιστικό σχεδιασμό, αλλά εξακολουθεί να διασπά τους εργαζόμενους, αποκλείοντας τον κόσμο της ελαστικής εργασίας που είναι σήμερα πλειοψηφία σχεδόν στους περισσότερους κλάδους.
Στο μπλοκ της ΓΣΕΕ ηγεμονική ήταν η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, σε προεκλογική συσπείρωση και συμπόρευση με την ΠΑΣΚΕ, η οποία προσπαθεί να εμφανίσει μια νεκροφάνεια αντιπολιτευτικής στροφής για λόγους εκλογικής τακτικής στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι. Αυτό τον χαρακτήρα είχε και η προσυγκέντρωση στο Σιντριβάνι, που αντί να παρουσιάσει ένα σχέδιο αγώνα για τους εργαζόμενους και το λαό, εμφάνισε μια εικόνα «μοχλού πίεσης» προς την ταξική συγκέντρωση της Καμάρας. Με μαζική παρουσία μονάχα στο φοιτητικό μπλοκ, η προσυγκέντρωση που έγινε δωρητής σώματος στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία εξυπηρέτησε μόνο τη γραμμή κάποιων δυνάμεων της Αριστεράς: εκλογολογία, έλλειψη ανατρεπτικής γραμμής και αντιπολεμικής λογικής με εργατικό περιεχόμενο. Το πιο μαζικό πολιτικό μπλοκ αυτής της προσυγκέντρωσης ήταν αυτό του ΜέΡΑ25, που ενσωματώνεται σε αυτή την ακίνδυνη τελικά κατεύθυνση.
Κόσμος και παλμός στην ανεξάρτητη εργατική συγκέντρωση της Καμάρας! #ΔΕΘ2022 #antireport pic.twitter.com/UBUFE266N5
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@Covid19energoi) September 10, 2022
Το ΠΑΜΕ έκανε μια μαζική αλλά χαμηλών τόνων κινητοποίηση με μικρότερη συμμετοχή από προηγούμενες χρονιές, παρά την παρουσία στο μπλοκ του σωματείου της «Μαλαματίνα». Η πόλη ήταν γεμάτη μόνο με αφίσες της ομιλίας Κουτσούμπα με εμφανή την έλλειψη γραμμής για λαϊκό ξεσηκωμό.
ΔΕΘ: Μαζική – μαχητική απάντηση στις εξαγγελίες Μητσοτάκη (φωτό/βίντεο)