Μπάμπης Συριόπουλος
▸ «Εργασία σε χωράφια ή απέλαση», ακραία ρατσιστικός λόγος Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας στη φετινή ΔΕΘ καθησύχασε κάθε καχύποπτο για τυχόν παραφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν το αφήγημα την τετραετία 2015-2019 ήταν η προσπάθεια εφαρμογής ενός «άλλου» προγράμματος παρά τα ασφυκτικά όρια των μνημονίων, σήμερα η ΕΕ και ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός γενικότερα είναι το ιδανικό πλαίσιο για τυχόν «προοδευτική» κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε χρέος να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια ευνομούμενη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή δημοκρατία» δήλωσε, στόχο που επαναλαμβάνει αρκετές φορές στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ. Το πρότυπο είναι πια η Γαλλία του νεοφιλελεύθερου Μακρόν, η Ιταλία του τραπεζίτη Ντράγκι και η επανεξοπλισμένη Γερμανία του Σολτς.
Αν η παλιά σοσιαλδημοκρατία διακήρυσσε την αναδιανομή πλούτου από το κεφάλαιο προς την εργασία με ένα άρωμα σοσιαλισμού, από τις παρεμβάσεις Τσίπρα λείπει οποιαδήποτε αναφορά στο «κεφάλαιο» με την κοινωνική του έννοια. Ο εχθρός είναι οι «κρατικοδίαιτες ελίτ» και η «αναξιοκρατία των κολλητών και των γαλάζιων golden boys», ενώ καλούνται στην «εθνική προσπάθεια» «όλες οι δυνάμεις της πολιτικής και της κοινωνίας που δεν βολεύονται στον παρασιτισμό και τη στασιμότητα». Αντί για αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών θα φορολογηθούν η «αισχροκέρδεια» και οι «επιχειρήσεις που απρόσμενα και αδικαιολόγητα παρουσιάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη μέσα στην κρίση». Το «νέο παραγωγικό μοντέλο» θα έρθει «με τη στήριξη των δυναμικών τμημάτων της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον εμπορικό κόσμο, τα καινοτόμα σχήματα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας». Πάνω απ’ όλα «στρατηγικούς επενδυτές έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία που θέλουν να έρθουν να επενδύσουν όχι για δυο χρόνια, αλλά μεσομακροπρόθεσμα, να έχουν ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, σταθερούς κανόνες, πολιτική σταθερότητα, δικαιοσύνη». Όσον αφορά στην εξαγγελλόμενη «κρατικοποίηση» της ΔΕΗ δεν πρόκειται «για ένα σχέδιο Σοβιετικής έμπνευσης», (προς Θεού!) αλλά για «κρατικοποιήσεις κρίσιμων τομέων για να μπορέσει να στηριχθεί η κοινωνία και η οικονομία» σαν κι αυτές που γίνονται «στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», εννοώντας μάλλον την γερμανική (προσωρινή;) κρατικοποίηση της ζημιογόνας Uniper.
Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, ο «προοδευτικός συνασπισμός εξουσίας […] δεν δημιουργεί αστάθεια, δημιουργεί σταθερότητα και εμπιστοσύνη». Χωρίς να κάνει καμιά αναφορά σε εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες αυτής της περιόδου, απαντώντας σε ερώτηση για την καταστολή στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε: «Το τελευταίο πράγμα που έχει ο τόπος να δει μπροστά του και η κοινωνία είναι την κλιμάκωση της έντασης, την κοινωνική ένταση […].
Σε ό,τι μας αφορά, καλούμε τους νέους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ένα πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια τους. Το όπλο αυτό είναι η άποψή τους και είναι και η ψήφος τους […].
Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να υποδαυλίσουμε, ή να απαντήσουμε στην ένταση με ένταση». Οι αγώνες δεν έχουν σημασία, οι εκλογές είναι η μόνη διέξοδος…
Σε μια τέτοια λογική εθνικής ενότητας δεν χωράνε παλιοί διχασμοί: «Αυτή τη φορά το διακύβευμα των εκλογών υπερβαίνει, θα έλεγα, ακόμα και τις σαφείς ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά. Όχι γιατί οι διαχωρισμοί αυτοί έχουν πάψει να υπάρχουν, όπως ελπίζουν οι αντίπαλοί μας. Το αντίθετο, σήμερα είναι πιο εμφανείς από ποτέ. Αλλά γιατί η ανάγκη απαιτεί να βάλουμε μπροστά αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν», συμπληρώνοντας ότι προτεραιότητα είναι πάντα η Ελλάδα.
Όσον αφορά το προσφυγικό, αφού ξεκαθάρισε ο Α. Τσίπρας πως είναι υπέρ του φράχτη στον Έβρο, «προφανώς δεν αντιτιθέμεθα στην πρακτική, που είναι διεθνής πρακτική, εκεί που υπάρχουν περάσματα, εύκολα περάσματα, να υπάρχει έλεγχος με φυλάκια, με τείχη», αλλά στην «αποτελεσματικότητα», είπε πως καθώς «υπάρχει τεράστιο έλλειμμα εργατικών χεριών […] σε δουλειές του ποδαριού, στο μάζεμα της ελιάς, στο μάζεμα των ροδάκινων […]». Πρότεινε να πούμε σε πρόσφυγες και μετανάστες: «Εάν έρθετε εδώ, θα ξέρετε ότι έχετε δύο επιλογές: ή να γυρίσετε πίσω, ή να ενταχθείτε με τους όρους που το ελληνικό κράτος προβλέπει να ενταχθείτε, […] που σημαίνει η ερειπωμένη ύπαιθρος να αποκτήσει εργάτες γης, που σημαίνει ότι δεν θα κάθεστε για να σας δίνουμε επιδόματα […]». Ή στρατόπεδα ή τάγματα εργασίας, τόσος προοδευτισμός!
Και ο ΣΥΡΙΖΑ στη… «σωστή πλευρά της Ιστορίας»
«Γέφυρα και όχι φυλάκιο της Δύσης» θέλει την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ, με «συνέχεια του κράτους» στους εξοπλισμούς
Ο Α. Τσίπρας επιζητεί την αναβάθμιση της θέσης της χώρας «στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή, όχι ως προκεχωρημένο και ανασφαλές φυλάκιο της Δύσης […] αλλά ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας. Γέφυρα και όχι φυλάκιο». Σ’ αυτό το πλαίσιο ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Δηλώνει όμως σαφώς «βεβαίως και θα υποστηρίξουμε τον αμυνόμενο», εννοώντας φυσικά την Ουκρανία. Έχει κάποιες ενστάσεις όπως ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποκτήσει αυτόνομη γεωπολιτική στρατηγική στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», χωρίς να αμφισβητεί τη σύμπνοια με τις ΗΠΑ ιδίως «όταν [τα συμφέροντα της ΕΕ] είναι όμοια με αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ζητήματα αξιών βεβαίως σε σύμπνοια». Ποιες είναι άραγε οι κοινές αξίες με τις ΗΠΑ; Παλιά η ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ παρουσιαζόταν ως μια δυσάρεστη αναγκαιότητα, τώρα μοιράζεται ο Α. Τσίπρας με τις ΗΠΑ «κοινές αξίες» πολέμων, επεμβάσεων και κρατικής τρομοκρατίας.
Υπερθεματίζει μάλιστα: «Όταν εμείς προχωρήσαμε τότε στην απέλαση πολιτών και διπλωματών (σ.σ. εννοεί από τη Ρωσία) που είχαμε ενδείξεις ότι συμμετέχουνε σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, η στάση του κυρίου Μητσοτάκη ήταν ότι κάνουμε ζημιά στα εθνικά συμφέροντα διότι διαταράσσουμε τις σχέσεις μας με τη φίλη Ρωσία. Θυμάστε;».
Υπερασπίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών αναρωτιέται: «Φανταστείτε, όταν εδώ με τις τελευταίες εξελίξεις διαμορφώνεται ένα κλίμα ψυχροπολεμικό, όταν με τις τελευταίες εξελίξεις η Φιλανδία και η Σουηδία, αποφασίζουν να μπούνε [στο ΝΑΤΟ], φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν και ποιος θα μπορούσε να βγει και να πει ότι, «ξέρετε, η συνταγματική ονομασία να αλλάξει κ.λπ.». Μα καλά, η συμφωνία των Πρεσπών έγινε για την ψυχροπολεμική διεύρυνση του ΝΑΤΟ και όχι με αντιεθνικιστικά κίνητρα όπως ισχυρίζονταν τότε;
Όσον αφορά στους εξοπλισμούς, θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την αγορά των πρώτων 18 Rafale και των φρεγατών, διαφωνώντας για τη δεύτερη δόση, αλλά δήλωσε πως «θα επαναδιαπραγματευτούμε συμβάσεις προκειμένου να αλλάξουμε, προφανώς και δεν θα ακυρώσουμε συμβάσεις, αλίμονο, έχει συνέχεια το κράτος». Δεν υπάρχει αμφιβολία, η Ελλάδα και με προοδευτική κυβέρνηση θα ανήκει στη… σωστή πλευρά της Ιστορίας.