Την ώρα που η Ευρώπη διανύει επικίνδυνη ξηρασία, το Πακιστάν πνίγεται από τις πλημμύρες του Μουσώνα. Πάνω από 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 1.000.000 σπίτια έχουν υποστεί καταστροφές. Η φτωχολογιά της χώρας δεινοπαθεί ξανά από τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση αφού ελάχιστα μέτρα προστασίας έχουν προβλεφθεί από το κράτος και τη διεθνή κοινότητα.
Προβάδισμα της αντίδρασης στη Χιλή
Σε δημοψήφισμα στις 4 Σεπτεμβρίου τίθεται το τελικό σχέδιο για το νέο σύνταγμα της Χιλής, που έρχεται να αντικαταστήσει το ισχύον και το οποίο έχει έντονο το στίγμα του Πινοσέτ. Το προτεινόμενο σύνταγμα, παρότι με σημαντικά «κενά σημεία», εστιάζει περισσότερο στην περιβαλλοντική προστασία, στην ισότητα των φύλων και το σεβασμό στη σεξουαλικής διαφορετικότητας. Η δεξιά πάντως φαίνεται πως κερδίζει τις δημοσκοπήσεις και μέσα από μια εκστρατεία τρομο-υστερίας περί «ακροαριστερής στροφής» της χώρας φαίνεται να πείθει το 47 % του λαού (ειδικότερα τις μεγάλες ηλικίες) να καταψηφίσει το νέο σύνταγμα. Από την άλλη, η κεντροαριστερή κυβέρνησή εμφανίζεται απαθής θεατής των εξελίξεων, επιδιώκοντας να συνεχίσει τη διαχείριση του συστήματος.
Αντιδημοκρατικό σχέδιο για την ΕΕ
Μήνυμα υπέρ της αντιδραστικής θωράκισης της ΕΕ έστειλε από την Πράγα ο Όλαφ Σολτς. Ο γερμανός καγκελάριος μίλησε ανοιχτά υπέρ της ένταξης όχι μόνο των Δυτικών Βαλκανίων και της Ουκρανίας, αλλά και της Μολδαβίας και της Γεωργίας στην Ένωση, εμμένοντας στη σταθερή επιδίωξη της Δύσης για γεωστρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, τυχόν διεύρυνση της ΕΕ στην ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να συνοδευτεί από «σταδιακή μετάβαση στη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία» και την απαγόρευση χρήσης βέτο, τουλάχιστον σε τομείς όπως η κοινή εξωτερική πολιτική και η φορολογία. Τέλος, ηχηρές ήταν και οι προτροπές του και για το στρατιωτικό σκέλος της ΕΕ. Αφού πρώτα στοχοποίησε τη Ρωσία, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού σώματος ταχείας επέμβασης, ενώ παρότρυνε τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε κοινές προμήθειες οπλικών συστημάτων και στη δημιουργία κοινού συστήματος αεράμυνας.
Συνεχίζονται οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Συρία
Σταθερά συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία, που ξεκίνησαν από την έναρξη του πολέμου το 2011. Η τελευταία επίθεση αναφέρθηκε στις 31 Αυγούστου, όταν πύραυλοι χτύπησαν αεροδρόμιο στο Χαλέπι, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στέρησαν τη ζωή σε έναν στρατιωτικό και τραυμάτισαν 14 αμάχους στα κεντρικά της χώρας. Εν συνόλω, μόνο το έτος 2022 το Ισραήλ έχει πλήξει 64 στρατιωτικούς στόχους σκοτώνοντας 45 μαχητές προσκείμενους στη Δαμασκό. Το ισραηλινό κράτος, που συνήθως κρατάει «σιγή ιχθύος» για τις επιχειρήσεις του στη Συρία, ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις του στοχεύουν στους μαχητές και τις εγκαταστάσεις φιλο-ιρανικών ένοπλων οργανώσεων που μάχονται στη Συρία στο πλευρό του Άσαντ. Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία δείχνουν πως ο πόλεμος συνεχίζει να σπέρνει το θάνατο (και) στο «εύφορο πεδίο» της Μέσης Ανατολής.