Ματίνα Παπαχριστούδη
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», βρίσκει πλήρη αποδοχή στον χώρο των μίντια. Κυρίως στον χώρο των εφημερίδων και των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, όπου οι εκδότες αλλά και η πλειονότητα του δημοσιογραφικού κλάδου, παρέδωσαν στο Μαξίμου τα κλειδιά λειτουργίας των Μέσων. Η περίφημη «ενίσχυση των έντυπων Μέσων», στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, την οποία μαζί διεκδικούσαν από το 2015, μετά τη σταδιακή κατάργηση όλων των ενισχυτικών δράσεων (αγγελιόσημο, υποχρεωτική δημοσίευση ισολογισμών, στήριξη διακίνησης), ξεχάστηκε ή ανταλλάχθηκε με πλήρη υποταγή στην κατευθυνόμενη προπαγανδιστική πληροφόρηση.
Το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία μητρώων Τύπου στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας πιστοποιεί και θεσμικά τον θάνατο του αυτόνομου ρόλου και της παρέμβασης των έντυπων-
ηλεκτρονικών Μέσων στην ενημέρωση. Το επιδιώκει συνδέοντας την κρατική ενίσχυση πάσης φύσεως (απευθείας επιδοτήσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις, συμμετοχή σε προγράμματα ανάπτυξης ή κατάρτισης και τη διανομή κρατικής διαφήμισης) με την υποχρεωτική εγγραφή στα Μητρώα, τα κριτήρια που την συνοδεύουν και την εποπτεία των εκδοτικών εταιρειών. Το διασφαλίζει διπλά με τη δημιουργία της επιτροπής δεοντολογίας, η οποία, ως επιτροπή λογοκρισίας, θα αποφασίζει τη διαγραφή ή μη εφημερίδων και ιστοσελίδων εξαιτίας ενημερωτικού περιεχομένου,όταν κρίνει ότι παραβιάζονται κανόνες δεοντολογίας.
Παράλληλα, ενισχύει με άμεσο τρόπο τους μεγάλους ομίλους ολιγαρχών στο Διαδίκτυο, με κριτήριο να έχουν ετήσιο τζίρο άνω των 80.000 ευρώ, το οποίο συνδέει πονηρά με συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων. Αποκλείει έτσι από τη διανομή κρατικής διαφήμισης και ενίσχυσης τις πολύ μικρές εφημερίδες, τις συνεταιριστικές εφημερίδες, τον κλαδικό Τύπο, τις εφημερίδες που δεν ανήκουν σε εταιρεία και τις αντίστοιχες ιστοσελίδες.
Η προσαρμοστικότητα που απαιτεί η κυβέρνηση βρίσκει απόλυτη εφαρμογή και στον δημοσιογραφικό κλάδο. Είναι εκπληκτικό πως το μόνο για το οποίο έχουν αντιδράσει οι συνδικαλιστικές ενώσεις είναι το άρθρο 29 του σχεδίου νόμου, που αφορά τη μείωση του προσωπικού στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 40%, το οποίο ζητάνε να αποσυρθεί.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Σε λίγες μέρες στις οθόνες μας θα «σβήσει» το σήμα της ΕΡΤ1 από την πρώτη θέση του κοντρόλ και θα εμφανιστεί εκείνο της ERT News, του νέου ειδησεογραφικού καναλιού στο οποίο μετακινείται σταδιακά όλη η ενημέρωση, αφήνοντας χώρο για ανάπτυξη της ΕΡΤ1 ως ψυχαγωγικού καναλιού στα πρότυπα των ιδιωτικών. Η ERT News αποτελεί τη ναυαρχίδα της κυβερνητικής προπαγάνδας, με την προώθηση επιλεγμένων από το Μαξίμου δημοσιογράφων.
Η ΕΡΤ1 έχει δώσει ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής: Για τη φετινή σεζόν διέθεσε τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ για τηλεοπτικό πρόγραμμα, ελληνικές σειρές μυθοπλασίας, μουσικές εκπομπές, πρωινάδικα και μεσημεριανάδικα, καθώς και τηλεπαιχνίδια. Η «ψυχαγωγική ενημέρωση» κυριαρχεί σε όλες σχεδόν τις εκπομπές της — και στο σύνολό τους είναι μεικτές παραγωγές με εξωτερικές εταιρείες, στις οποίες η ΕΡΤ πληρώνει τους εκατοντάδες συμβασιούχους δημοσιογράφους.
Η διοίκηση Ζούλα ελέγχει πλήρως την ενημέρωση με την τοποθέτηση των υπευθύνων-
προϊσταμένων, δίνοντας στήριξη στο μοντέλο των δύο καναλιών. Της ψυχαγωγικής ΕΡΤ1 και της ενημερωτικής ERT News. Τόσο η ΕΡΤ2 όσο και η ΕΡΤ3 δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια ανάπτυξης και στήριξης της διοίκησης με νέο πρόγραμμα, εκπομπές και ανθρώπους. Η ΕΡΤ3 ήδη μετατράπηκε σε ένα απλό ανταποκριτικό γραφείο της κεντρικής ΕΡΤ.