Χρειάστηκαν να περάσουν τρεις μέρες από τις παραιτήσεις-βόμβα του στενού του συμβούλου, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφασίσει να επιστρέψει από τις διακοπές του και να πάρει θέση στο καυτό θέμα του κυκλώματος υποκλοπών με παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων.
«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της δήλωσής του για την υπόθεση της επισύνδεσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. «Αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα», υποστήριξε χωρίς ωστόσο να πείθει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τον προσβλητικό ισχυρισμό ότι η παρακολούθηση ήταν «σύμφωνη με το γράμμα του νόμου», αλλά υποστήριξε αν το ήξερε «δεν θα το επέτρεπε ποτέ»! Ουσιαστικά δηλαδή ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι η ΕΥΠ έχει τη δικαιοδοσία να παρακολουθεί ευρωβουλευτές και αρχηγούς κομμάτων χωρίς να ενημερώνει κανένα. Ακόμα και έτσι αν ήταν ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ είναι δική του αρμοδιότητα και η ευθύνη τον βαραίνει στο ακέραιο. Προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη «τυπικά επαρκή, αλλά πολιτικά μη αποδεκτή».
Στη συνέχεια επιχείρησε να ξεπλύνει την ΕΥΠ, αναφερόμενος στο δήθεν εθνικό της ρόλο στις «κρίσεις σε Αιγαίο και Έβρο», για να χαρακτηρίσει αμέσως μετά «ολίσθημα» την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κυβερνητικές παραιτήσεις: Ξεχείλισαν τα λύματα από τον κρατικό μηχανισμό χαφιεδισμού