Τηλέμαχος *
Θα είχε πλάκα, εάν δεν ήταν τραγικό και τόσο, μα τόσο, στημένο. Παρακολουθώντας τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αυτές τις ημέρες που καίγονται τόσες περιοχές της χώρας ή που έγινε η σημαντική καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του με το χαφιεδολογισμικό Predator, διακρίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να «πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα», κατά την παλιά δοκιμασμένη μέθοδο. Καίγεται για όγδοη μέρα το μοναδικό περιβαλλοντικά δάσος της Δαδιάς; Στον Σκάι, που διαφημίζει συνεχώς την οικολογική του ευαισθησία, οι παρουσιαστές στις εκπομπές της πράιμ τάιμ ζώνης συζητούν με τις ώρες πού θα πάνε διακοπές — κι ας βλέπουν οι εργαζόμενοι τα νησιά με τα κιάλια λόγω ακρίβειας. Όσο για την αναφορά Ανδρουλάκη, αυτή ψάχνεις να την βρεις στα ψιλά κι εμφανίζεται απλώς σαν καταγγελία, αν κι έχει τη βούλα της υπηρεσίας του ευρωκοινοβουλίου.
Κι επειδή οι σαχλαμάρες έχουν ένα όριο, για να σκεπαστούν οι κυβερνητικές αθλιότητες, κατασκευάζονται και θέματα, ανύπαρκτα από κάθε άποψη. Ένα από τα πιο άθλια ήταν αυτό με τον επισκέπτη με βερμούδα και σαγιονάρα στη δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας», που ανακάλυψαν οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ των κυβερνητικών «ομάδων αλήθειας». Και τι δεν ειπώθηκε: Πως, αφού είναι «άπλυτος», δεν μπορεί παρά να είναι αριστερός, ενώ μάλιστα ορισμένοι ανακάλυψαν τον Νικόλα Βουλέλη της… Εφημερίδας των Συντακτών! Βεβαίως, επρόκειτο απλά για μουσικό, που είχε πάει το μεσημέρι, πολύ νωρίτερα από την εκδήλωση, για πρόβα…
Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όπως έχει φανεί τέσσερις-πέντε φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας συνεργάζονται, ώστε όταν «σκάει» κάποια είδηση με αρνητική διάσταση για τη ΝΔ και το σύστημα, να πλακώνουν το διαδίκτυο με αναρτήσεις που τραβούν κλικ (clickbait), για να μην αφήνουν χώρο για τις ενοχλητικές ειδήσεις. Ο Ουμπέρτο Έκο είχε πει πως «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», για να διαψευστεί ειδικά στην τρομερή εποχή μας. Το μόνο σίγουρο είναι πως για πολλά ΜΜΕ στην Ελλάδα θα ισχύσει πως τον Αύγουστο δεν υπάρχουν μη αρεστές στην κυβέρνηση ειδήσεις. Γιατί τους άλλους μήνες;
*Η Ματίνα Παπαχριστούδη είναι σε άδεια
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Η παραίτηση της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Χρύσας Ρουμελιώτη από την κάλυψη του ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας προκάλεσε αίσθηση. Πολύ περισσότερο, που στο κείμενο που ανάρτησε στο διαδίκτυο λεγόταν πως «μας θέτουν και πάλι το δίλημμα: αξιοπρεπείς, χρήσιμοι και αξιόπιστοι ή δουλικοί και κόλακες;» Γινόταν, επίσης, αναφορά σε «επιφανείς» που «παρεμβαίνουν» και στην ανάγκη προάσπισης της αξιοπιστίας των δημοσιογράφων.
Η διοίκηση της ΕΡΤ απάντησε πως η Χρ. Ρουμελιώτη δεν παραιτήθηκε από την κρατική τηλεόραση, αλλά από το ρεπορτάζ της Προεδρίας, «όταν της γνωστοποιήθηκε πως στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ έχει διαπιστευτεί και δεύτερος πολιτικός συντάκτης». Εμφανίζει δε την εξέλιξη αυτή ως αναγκαία, λόγω αυξημένων αναγκών για το νέο ενημερωτικό κανάλι Ertnews. Οι κακές γλώσσες επιμένουν για πίεση άνωθεν για συγκεκριμένο ειδησεογραφικό πλαίσιο από το προεδρικό.
Το Predator πρωτοακούστηκε προ μηνών όταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε πως το τηλέφωνό του είναι παγιδευμένο με το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης. Μήνες μετά κι ενώ ανεξάρτητες δημοσιογραφικές έρευνες έχουν βγάλει στην επιφάνεια αρκετά στοιχεία, με την ίδια την Google να λέει πως το ελληνικό κράτος διαθέτει το λογισμικό, δεν προκαλεί καμία εντύπωση πως το επίσημο πόρισμα δεν βρήκε κάτι. Τίποτα. Τέλος; Μάλλον όχι…