«Οι εργάτες αρπάζουν την ευκαιρία και αλλάζουν τις ισορροπίες της ισχύος», σημείωνε πρόσφατη ανάλυση του Reuters. «Θα μπορούσαν οι απεργίες και ο πληθωρισμός να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια αναγέννηση του οργανωμένου συνδικαλισμού;», αναρωτιόταν άλλη ανάλυση στο ίδιο πρακτορείο, με διαφορά μίας ημέρας. Όχι τυχαία, φυσικά. Με τις απεργίες να πολλαπλασιάζονται σε χώρες της Ευρώπης και τη Βρετανία, όπως και στις ΗΠΑ, κάτι δείχνει να συμβαίνει. Ελπιδοφόρο – και απειλητικό.
Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνα
Με το δάχτυλο κοντά στη σκανδάλη βρίσκονται Κίνα και ΗΠΑ, με αφορμή την πρόθεση της προέδρου της αμερικανικής βουλής, Νάνσι Πελόζι, να επισκεφθεί την Ταϊβάν τον Αύγουστο. «Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο, η κινεζικός στρατός δεν πρόκειται ποτέ να μείνει αμέτοχος και να παρακολουθεί και θα αναπτύξει οπωσδήποτε ισχυρή δράση προκειμένου να αποτρέψει την ανάμιξη οποιασδήποτε εξωτερικής δύναμης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας. «Όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί», είπε και ο Σι Τζινπίνγκ στον Τζο Μπάιντεν, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν. Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο διαμήνυσε ότι θα παρέχει πλήρη ασφάλεια στην Πελόζι σε περίπτωση που αποφασίσει να ταξιδέψει στην Ταϊβάν, ενώ αναπτύσσει ήδη ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή. Λέτε ο Αύγουστος να επιφυλάσσει «θερμό επεισόδιο»;
Όχι στις ΗΠΑ, όχι και στο Ιράν
Ο Μοκτάντα αλ-Σαντρ και το κίνημά του αποτελούν σήμερα την πιο συγκροτημένη κοινωνική και πολιτική δύναμη στο Ιράκ, ενώ διαθέτουν τις περισσότερες έδρες στη βουλή (73 σε σύνολο 329) μετά τις περυσινές εκλογές. Όταν, μάλιστα, χιλιάδες οπαδοί του έσπασαν τα μπλόκα της αστυνομίας και του στρατού και εισέβαλαν στη βουλή, η οποία βρίσκεται στη σιδερόφρακτη «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης, κατέστησαν σαφές ότι τίποτα δεν θα γίνει χωρίς αυτούς και ενάντια στη θέλησή τους. Η εικόνα δεν είναι τυχαία. Ο Σαντρ, άλλωστε, είναι αυτός που έχει αναλάβει να αναστηλώσει τον πληγωμένο πατριωτισμό των Ιρακινών, έχοντας τις περγαμηνές της σκληρής αντίστασης κατά των Αμερικανών, αλλά και αρνούμενος να υποταχθεί στις διαταγές της Τεχεράνης (αν και σιΐτης ο ίδιος) – και, ταυτόχρονα, απευθυνόμενος και στην ταξική συνείδηση της φτωχολογιάς της Βαγδάτης και άλλων πόλεων.
«Πόλεμος» για τις σφαίρες επιρροής στην Αφρική
«Νέος Ψυχρός Πόλεμος: Ρωσία και Δύση σε αγώνα δρόμου για την επιρροή στην Αφρική», ήταν ο τίτλος ανάλυσης του Associated Press, με αφορμή τις περιοδείες που πραγματοποίησαν ταυτόχρονα – και σε διαφορετικές χώρες – στη Μαύρη Ήπειρο, στα τέλη Ιουλίου, ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο Εμανουέλ Μακρόν και, εκ μέρους των ΗΠΑ, η πρέσβης τους στον ΟΗΕ και η επικεφαλής μιας υπηρεσίας που διαχειρίζεται δις. δολάρια σε «βοήθεια». Όλοι τους, μάλιστα, δεν έκαναν καν τον κόπο να κρύψουν τις προθέσεις τους: Ο Λαβρόφ κάλεσε τους συνομιλητές του να απαλλαγούν από τα υπολείμματα της δυτικής αποικιοκρατίας με τη βοήθεια της Μόσχας, ο Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία για τη διατροφική κρίση και τους πρόσφερε τη γαλλική συνδρομή, ενώ οι Αμερικανοί υπογράμμισαν τα προνόμια της συμμαχίας μαζί τους. Προσθέστε και την Κίνα για να συμπληρωθεί το παζλ…