Οι περίπου 60 παραιτήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης, ανάμεσά τους 5 υπουργών και 21 υφυπουργών, ανάγκασαν τον πολιτικό-σύμβολο του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, να παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις. Στην πρωθυπουργία, πάντως, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ώσπου να εκλεγεί ο/η διάδοχός του, κάτι που πιθανώς γίνει το φθινόπωρο. Μαντέψτε, πάντως, ποιος στενοχωρήθηκε περισσότερο: Μα φυσικά, ο Ζελένσκι!
Πραγματικά πυρά κατά διαδηλωτών
Πραγματικά όπλα και πυρά εναντίον διαδηλωτών, αγροτών και κτηνοτρόφων, χρησιμοποίησε την Τρίτη η αστυνομία της Ολλανδίας. Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, «οδηγοί τρακτέρ επιχείρησαν να συγκρουστούν με αστυνομικούς και οχήματα της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να «δημιουργηθεί μια απειλητική κατάσταση και να ριφθούν προειδοποιητικά και στοχευμένα πυρά». Από αυτά, μάλιστα, επλήγη ένα τρακτέρ, κάτι που σημαίνει ότι οι σφαίρες δεν έπεσαν στον αέρα, αλλά σε ευθεία. Οι Ολλανδοί αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμούς από τις 10 Ιουνίου, καθώς διαμαρτύρονται για σχέδιο εξόντωσής τους, με πρόσχημα την «πράσινη παραγωγή», τονίζοντας ότι είναι προκλητικά διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις του κλάδου. Προφανώς, όμως, αυτό δεν είναι ανεκτό στην Ευρώπη της δημοκρατίας, όπου εκτός από πρόσφυγες και μετανάστες, εχθροί είναι και οι απεργοί.
Γενική απεργία στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο
Ανοχή και υπομονή δεν υπάρχει πλέον απέναντι στην κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία – η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Έτσι, μετά τις κινητοποιήσεις στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, της εντατικοποίησης και της άρνησης να δοθούν αυξήσεις (όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης), οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση και τις καθυστερήσεις πολλών πτήσεων, σειρά παίρνει πάλι ένα από τα διαχρονικά «καυτά» θέματα: Το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό. Ήδη, η CGT ανακοίνωσε πανεθνική απεργία για τις 29 Σεπτεμβρίου, διαμηνύοντας ότι τα σχέδια του προέδρου, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι αυτή τη φορά θα κάνει τη «μεταρρύθμιση» που ανέβαλε στην προηγούμενη θητεία του, δεν θα περάσουν εύκολα. Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι εάν υπάρχει – και ποιο – σχέδιο για κλιμάκωση…
«Καυτή πατάτα» για Σουηδία-Φινλανδία
Στα χέρια των (σοσιαλδημοκρατικών) κυβερνήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας βρίσκεται πλέον η «καυτή πατάτα» της έκδοσης δεκάδων Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών. Η Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε επισήμως η ίδια, δεν έχασε χρόνο μετά το «μνημόνιο ασφαλείας» που υπέγραψε μαζί τους στο ΝΑΤΟ και ζητά τα ανταλλάγματα που της έταξαν προκειμένου να άρει το βέτο της για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία του πολέμου. Έτσι, έστειλε γραπτώς και με κάθε επισημότητα τα σχετικά αιτήματα, τα οποία μάλιστα αφορούν τόσο παλαιότερες περιπτώσεις που είχαν απορριφθεί ή είχαν μπει στο συρτάρι, καθώς και μια σειρά νέες. Τι θα κάνουν, τώρα, Στοκχόλμη και Ελσίνκι, που περηφανεύονταν για τις δημοκρατικές τους επιδόσεις; Τι θα κάνει η ΕΕ, που κατηγορεί την Τουρκία στις εκθέσεις της για διώξεις αντικαθεστωτικών και έλλειμμα δημοκρατίας;