Κυριάκος Νασόπουλος
▸Για πέμπτη μέρα συνεχίζει ανεξέλεγκτα το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά του ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης (25/7) στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου στον Έβρο.
Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 17.000 στρέμματα, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι αφορά το μοναδικής ομορφιάς και υψηλής σημασίας για το οικοσύστημα Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς.
Μάλιστα, φαίνεται ότι η φωτιά έχει φτάσει πλέον και στην λεγόμενη ζώνη Α1, δηλαδή στο στενό πυρήνα προστασίας του δάσους.
Σύμφωνα με επίσημη διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου, το μεσημέρι της Δευτέρας (25/7) «όλος ο σχεδιασμός και η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο. Η κατάσταση είναι δύσκολη νοτιοδυτικά κυρίως. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να την ανοίξει αρκετά προς τα εκεί. Στο σημείο αυτό δεν βρέχει. Δεν έχει θιχτεί ωστόσο η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καείσας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό».
Παράλληλα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης που έφτασε στην περιοχή την Κυριακή (24/7) έκανε λόγο για δύσκολη μάχη.
Κανείς όμως από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κάνει την παραμικρή νύξη για την ανυπαρξία αντιπυρικού σχεδιασμού και τις μεγάλες παραλείψεις που βγαίνουν τώρα στην «επιφάνεια», κατόπιν εορτής.
Όπως για παράδειγμα – κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα ρεπορτάζ των συστημικών ΜΜΕ και site, η σχεδόν πλήρης απουσία δρόμων εντός του δάσους για την να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών, όσο και οι ελλιπείς αντιπυρικές ζώνες τις οποίες σπεύδουν να φτιάξουν τώρα με την συνδρομή και του στρατού.
«Προμελετημένο» έγκλημα
«Εμείς από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχουμε επανειλημμένα τονίσει την έλλειψη σε δομές υλικοτεχνικά μέσα και χρηματοοικονομικούς πόρους. Πράγματα τα οποία ζητάνε επίμονα είτε τα δασαρχεία της περιοχής (Σουφλίου) είτε οι υπόλοιποι φορείς και υπηρεσίες. Προς μηνός, με επερώτηση μας στο περιφερειακό συμβούλιο είχαμε καταγγείλει ότι το δάσος της Δαδιάς βρισκόταν σε άθλια κατάσταση σύμφωνα με αυτά που μαθαίναμε από τις δασικές υπηρεσίες, τους υλοτόμους και τις τοπικές κοινότητες. Δεν είχαν γίνει ούτε μικρά βήματα, δηλαδή διαπλάτυνση δρόμων, καθαρισμός, οριοθέτηση», δηλώνει στο Πριν ο Θοδωρής Περεντίδης, περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση – ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην ΑΜΘ.
Όπως καταγγέλλει, από τα 400.000 ευρώ που ζήτησαν τα τρία δασαρχεία της περιοχής (Δαδιάς, Λευκίμμης, Σουφλίου), δόθηκαν μόλις 30-40.000 ευρώ.
Παράλληλα η κυβέρνηση, που τώρα… νοιάζεται για το μοναδικό δάσος της Δαδιάς, το 2021 είχε καταργήσει τον Φορέα Διαχείρισης Δασών και Προστατευόμενων Περιοχών και κατ’ επέκταση και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου.
«Μεγάλο ζήτημα υπάρχει και με το συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας, που συνεδριάζει στον Έβρο. Εμείς έχουμε καταγγείλει τον διακοσμητικό του ρόλο. Σε αυτό πάρα πολλές φορές η Πυροσβεστική κυρίως έχει επιμείνει ότι δεν υπάρχει σωστή αντιπυρική προστασία χαρτογράφηση. Επίσης επικαλείται την έλλειψη προσωπικού και τεχνικών μέσων. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου έχει καταργηθεί από το προηγούμενο έτος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», συμπληρώνει ο Θοδωρής Περεντίδης.
Τέλος, επισημαίνει και τις μεγάλες ευθύνες σε τοπικό επίπεδο.
«Πέρα από την κυβερνητικές ευθύνες θα πρέπει να τονιστεί ότι και η διαχείριση από το τοπικό κράτος ήταν κάκιστη, αποδείχθηκαν ανίκανοι. Δηλαδή τα φράγματα δεν είχαν νερό και δεν είχαν συντηρηθεί σωστά προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της Πυροσβεστικής. Ενώ και τα μέσα και ο εξοπλισμός της Περιφέρειας φάνηκε ότι ήταν ανεπαρκή», τονίζει και καταλήγει:
«Κούφια λόγια, κούφιες υποσχέσεις και στο ίδιο έργο θεατές!»
Το μοναδικό Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου
Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες δασικές εκτάσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Έχει συνολική έκταση 428 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 72,9 είναι αυστηρά προστατευόμενα.
Επίσης θεωρείται ένας πολύ σημαντικός εθνικός Δρυμός διότι μέσα στο δάσος υπάρχουν πολλά σπάνια είδη χλωρίδας ενώ αποτελεί ένα καταφύγιο άγριας ζωής λόγω του μεγάλου αριθμού αρπακτικών πτηνών που φιλοξενεί. Τέλος, η περιοχή έχει κηρυχθεί προστατευόμενη από το 1980 και από το 2006 το δάσος έχει γίνει Εθνικό Πάρκο.
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες.